Opvoeding


DE OPVOEDING VAN PUPPEN


 

wijsneusDe opvoeding van een Saarlooswolfhondenpup kan soms wat moeizaam verlopen. Het vraagt sowieso veel tijd en energie. Want vergis je niet, hoe snoezig een puppy van een Saarlooswolfhond er ook uitziet (alle puppy’s zien er trouwens snoezig uit), het zijn echte donderstenen. Veel wolfhonden hebben, net als de wolf, een onafhankelijk karakter en dat komt op ons vaak over als eigenwijs gedrag. De natuurlijke instincten zijn nog sterk aanwezig, veel sterker dan bij andere rassen. Mopperen op de pup heeft geen enkele zin. Hij snapt er niets van en zal er alleen maar onzeker van worden.

Bedenk dat een hond, dus ook een puppy, nooit iets zal doen om je dwars te zitten of om je te ergeren. Dat zijn menselijke emoties. Het is voor ons heel moeilijk om onze menselijke emoties niet te projecteren op de hond. Toch moeten we honds leren denken. Een puppy zal wel steeds proberen uit te vinden wat hij mag en wat niet. Waar liggen de grenzen, tot hoever kan ik gaan? Belangrijk is dat de baas en de bazin (en ook de kinderen!) van tevoren met elkaar afspreken wat wel en niet mag. Dus wel of niet op de bank, wel of niet op bed? En daar dan consequent in blijven. Klinkt makkelijk, is moeilijk en bij een Saarlooswolfhondpup is het ongelooflijk moeilijk. Onafhankelijk karakter, weet je nog wel. Maar dat vonden we toch zo leuk? Hoe dan ook, altijd consequent blijven. Als hij met een oude schoen mag spelen, bedenk dan dat een pup het verschil niet weet tussen een oude en een nieuwe schoen. Een volwassen hond trouwens ook niet. Laat ze dus vanaf het begin wennen aan hun eigen speeltjes. Daar mag op gekauwd worden, dat mag vernield worden, maar de rest niet. Stuk gaan sommige zaken toch wel, want het loopt natuurlijk nooit helemaal volgens het boekje. Reken dat de pup niet aan. Hij wil gewoon van alles onderzoeken. Puppen van andere rassen lijken vaak wat meegaander, maar natuurlijk zitten daar ook eigenwijze donderstenen tussen. En elke hond, dus ook een pup, heeft een eigen karakter. Daar moet je als baas rekening mee houden. De ene pup is brutaler dan de ander, of meegaander of ondernemender of … vul zelf maar in. Leer het karakter van je pup goed kennen. Dat kan alleen door hem veel te observeren en veel met hem te spelen. En zeg nou zelf… wat is nou heerlijker dan te spelen met een puppy!

1De pup moet ook gesocialiseerd worden. Als je een goede fokker hebt getroffen, dan is ie daar al mee begonnen in het nest. Voor de verdere socialisatie bij jou thuis is maar weinig tijd. Hooguit een paar weken. Als die periode voorbij is, is er geen weg meer terug. In deze periode moet de pup dus alles leren en meemaken wat in het dagelijks leven normaal is. 2Dat betekent dat hij elke gewone dagelijkse situatie moet leren kennen en accepteren. Hij moet dus kennis maken met kinderen, het verkeer, de markt, andere mensen en andere dieren. De pup moet leren dat jij als zijn baasje altijd en onder alle omstandigheden een echte roedelleider bent. De kenmerken van een echte leider zijn kalmte en evenwicht, die voortkomen uit ervaring. Als jij dat uitstraalt, zal de pup volkomen op jou vertrouwen als baas. Je moet hem dus kalm aan allerlei verschillende dagelijkse zaken laten wennen en daarbij vooral niets forceren. Dat laatste is heel belangrijk. Bedenk dat een onevenwichtige roedelleider nerveus, schreeuwerig en onzeker is van zichzelf. Op zo’n baas zal de pup nooit leren vertrouwen. Hij zal hoogstwaarschijnlijk zelf uitgroeien tot een nerveuze, onevenwichtige en onzekere hond.

3De baas moet altijd de evenwichtige leider zijn. Troost de pup nooit en te nimmer als hij angstig of onzeker gedrag vertoont in gewone dagelijkse situaties. De pup zal concluderen dat het enorm gevaarlijk was wat hij net heeft meegemaakt en dat zal zijn angstige gedrag de volgende keer alleen maar versterken! Laat de pup in plaats daarvan inzien dat er geen gevaar schuilt in alle dagelijkse situaties en ontmoetingen. De Saarlooswolfhondpup zal dan uitgroeien tot een geestelijk zeer stabiele hond. Maar hoe dan ook, in elk geval zal hij altijd een enorme binding en aanhankelijkheid tegenover zijn huisgenoten ontwikkelen. In onbekende situaties of in aanwezigheid van voor hem onbekende personen zal hij wel terughoudend blijven, zelfs schuw gedrag vertonen, maar dat zit nu eenmaal in zijn karakter! De hond zal echter niet angstig zijn. Bedenk dat er een groot verschil is tussen angstig gedrag en schuw gedrag. Het laatste is een uiting van zijn natuurlijk instinct4 dat nog ongelooflijk sterk aanwezig is in de hond. Het is een overlevingsinstinct. Is de belangrijke socialisatieperiode van de pup goed verlopen en is alles gegaan zoals het moet, dan kom je in de buurt van de Saarlooswolfhond zoals we hem graag zien. Een hond die in alle opzichten zichzelf is, zonder ook maar een spoor van slaafsheid, met een vleugje natuur en met een trots en onafhankelijk karakter. Een ras om helemaal verslaafd aan te raken.

.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Pups. Bookmark de permalink .

2 reacties op Opvoeding

  1. hans van delden zegt:

    is de hond vooraan niet een bruine

  2. johan zegt:

    nee, dit is een variatie in het wolfsgrauw. ik zal binnenkort een foto plaatsen van een echte bosbruine saarloos

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s