De geschiedenis van de Saarlooswolfhond

leendert saarloos statiefotoLeendert Saarloos (1884-1969)

Leendert Saarloos, geboren en getogen in Dordrecht, was een voormalig scheepskok en electriciën. Hij hield van de natuur en van honden en hij zou de schepper worden van een uniek Nederlands hondenras. Saarloos sprak soms smalend over kwekers van sierhondjes als hij fokkers van gewone huishonden bedoelde. Hij was een groot liefhebber van de Duitse Herdershond, maar hij vond dat dit ras te nerveus was en te doorgefokt om goed als politiehond te dienen. Leendert Saarloos stelde zich daarom ten doel van de Duitse Herder weer een betrouwbare hond te maken. Hij kocht een Duitse Herderreu, Gerard von Transrhenum, van het klassiek Pruisische type. De reu was een afstammeling van honden die tijdens de eerste wereldoorlog in het fleur en gerardDuitse leger gediend hadden voor het Rode Kruis. Eind jaren 20 van de vorige eeuw begon Saarloos met zijn fokkerij. Hij paarde de reu aan een Europese wolvin die hij Fleur noemde en die hij uit de Rotterdamse diergaarde Blijdorp had verkregen.  Saarloos noemde zijn kennel van de Kilstroom. De naam was afgeleid van het riviertje de Dordtse Kil.


leendert2Door terugparingen op stamvader Gerard verkreeg Saarloos een basispopulatie kwartwolven. Zijn wolf-hond kruisingen gaf hij de naam Europese Wolfhond. Saarloos moest een strenge selectie toepassen om geschikte nakomelingen te krijgen als politiehond. Maar de noodzakelijke aanvalsdrift was bij de meeste wolfhonden afwezig. De vluchtdrift van de wolf bleek erfelijk dominant over de aanvalsdrift van de Duitse Herder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kam Saarloos er bij toeval achter dat het voorzichtige karakter van zijn honden hen geschikt maakte als blindengeleidehond. Ook dienden enkele honden als speur- en reddingshond. De Europese wolfhond werd bivoorbeeld ingezet bij de Bescherming Bevolking in Dordrecht.

markleinOnder auspiciën van de door Leendert Saarloos opgerichte blindengeleidehondenschool werden de honden getraind en gratis aan blinden beschikbaar gesteld. De schuwheid, die voor de hedendaagse Saarlooswolfhond zo kenmerkend is, was toen veel minder aanwezig. De invloed van stamvader Gerard was nog duidelijk merkbaar. Bovendien fokte Leendert Saarloos uitsluitend op karakter, op het uiterlijk van zijn honden lette hij niet, dat was voor hem van ondergeschikt belang.


Om inteelt tegen te gaan kruiste Saarloos in de loop der jaren verschillende wolvinnen in. In 1963 kruiste Saarloos weer een wolvin in, zij werd ook weer Fleur genoemd. Deze wolvin paarde Saarloos aan zijn lievelingswolfhond Yro van de Kilstroom. Maar de pups kwamen na verloop van tijd allemaal in zijn kennel terug; ze waren ongeschikt om in de huiselijke kring te worden opgenomen! Een van de nakomelingen, Valpar van de Kilstroom (Robber) had Leendert Saarloos zelf aangehouden. Deze hond werd later ingezet om het ras meer homogeniteit te geven.

Door de grotere invloed van de wolf werd de schuwheid van de populatie ook weer groter. Door het toenemende verkeer verloor het ras de geschiktheid als blindengeleidehond. De Saarlooswolfhond verdween tens7lotte als blindengeleidehond uit het straatbeeld. Het voorzichtige karakter van de Saarlooswolfhond is in de nieuwe rasstandaard opgenomen. Een vrije, dat wil zeggen niet terughoudende, Saarlooswolfhond wordt tegenwoordig als niet rastypisch beschouwd. De rasstandaard spreekt van een gereserveerd karakter, maar schuw is een woord dat het karakter van de huidige Saarlooswolfhond beter typeert. Een karaktertrek die Leendert Saarloos zeker niet zou hebben goedgekeurd voor zijn ras.

Overigens vertoont de SWH dit voorzichtige gedrag alleen in onbekende situaties en bij onbekende personen. Deze hond is nou eenmaal overal en altijd op zijn hoede en gaat uitsluitend af op eigen waarneming en instinct. Onbetrouwbaar of agressief is de Saarlooswolfhond nooit! Voor bekenden is hij heel vriendelijk en voor het baasje en de gezinsleden heel aanhankelijk.


Saarloos heeft geprobeerd zijn ras erkend te krijgen bij de Raad van Beheer, de overkoepelende kynologische organisatie in Nederland. Maar de tegenlobby van Duitse Herderfokkers, die in Saarloos’ fokkerij een bedreiging zagen, was te sterk. Bovendien wilde Saarloos dat alle honden op zijn naam werden geregistreerd en dat was tegen de regels. De erkenning van het ras kwam pas op 5 juli 1975. Saarloos heeft dat niet meer mee mogen maken. Hij overleed 6 jaar eerder in 1969. Bij de erkenning veranderde de Raad van Beheer de naam Europese Wolfhond in Saarlooswolfhond. Zo kreeg Leendert Saarloos postuum toch nog eerbetoon. Dit schitterende ras zal dus voor altijd, ter nagedachtenis aan zijn schepper, de naam Saarlooswolfhond dragen.

In het jaar van erkenning werd een rasvereniging opgericht. Er volgden roerige jaren vol onenigheid die in 1982 tot een scheuring in de gelederen leidde. Maar de onrust onder de leden bleef en werd voornamelijk ingegeven door grote zorgen over inteelt in de populatie.
Het bestuur van de NVSWH wilde deze problemen niet erkennen, laat staan aanpakken.  De leden die de problemen bespreekbaar wilden maken, werden zelfs geroyeerd. Daarop werd in 2006 een tweede rasvereniging opgericht, de Algemene Vereniging voor Liefhebbers van Saarlooswolfhonden. Het doel van de AVLS is de genenpool weer op een gezond peil te brengen door zo breed mogelijk te fokken en druppelsgewijs outcross toe te passen om de negatieve verschijnselen van inteelt tegen te gaan .

De geschiedenis van de Saarlooswolfhond wordt uitgebreid beschreven in dit boek, gebaseerd op het persoonlijke archief van Leendert Saarloos.

cover klein

 

Een paar foto’s uit het prille begin van de Saarlooswolfhond.

– met bijzondere dank aan Marijke Saarloos en Gerard de Moor voor het beschikbaar stellen van de foto’s –

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis. Bookmark de permalink .

3 reacties op De geschiedenis van de Saarlooswolfhond

 1. Wilma zegt:

  Prachtige foto’s om het zo terug te zien, de mensen en omgeving zijn veranderd behalve de hond die is nog precies hetzelfde.

  Gr. Wilma

 2. Christel Olislaegers zegt:

  Hallo,
  Ben bezig met de stamboom van mijn eigen saarloos: Yago of Ha-Na-Tah-Nu-Mau. Heb geen gegevens van Lastro van de Kilstroom en Kara van de Kilstroom.
  Hebben jullie voor mij nuttige informatie?
  Alvast bedankt.
  Christel

 3. moon zegt:

  Heel mooi die oude foto’s en de geschiedenis nog eens zo te kunnen lezen….!!!!
  Gr. Moon

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s