Wolfhondengedrag

1De Saarlooswolfhond is geen hond voor iedereen. Dat is al vaker gezegd. Het is een hond voor de liefhebber die zijn kwaliteiten en beperkingen op juiste waarde weet te schatten. Zo heeft deze hond eigenschappen die nog dicht bij de natuur staan en wie dat weet te waarderen heeft aan de Saarlooswolfhond een kameraad voor het leven. De Saarlooswolfhond is een hond. Weliswaar stroomt er wolvenbloed door z’n aderen, maar het is toch echt een hond. Een aantal aspecten in zijn gedrag komen wel rechtstreeks voort uit zijn voorvader de wolf. Het zo typische vluchtgedrag in onbekende situaties is daar een mooi voorbeeld van. Ook de enorme aanhankelijkheid aan de eigen roedel, zonder welke de Saarlooswolfhond geen gelukkig bestaan kan leiden, komt voort uit de wolf. Wolven zijn zeer sociale dieren.

Zonder zijn eigen roedel voelt de wolf zich eenzaam en verlaten. Dat heeft een zeer praktische kant. De strijd om te overleven in de natuur is een stuk moeilijker zonder de roedel. 2De Saarlooswolfhond heeft dit sterke roedelinstinct rechtstreeks geërfd van de wolf. De wolf in hem maakt deze hond ook volkomen ongeschikt als werkhond. Natuurlijk is hem door training wel wat te leren, maar hij zal alleen gehoorzamen uit vrije wil. Want hoewel de Saarlooswolfhond een roedeldier is, beschikt hij ook over een zeer sterke wil. Slaafsheid is hem volkomen vreemd. De baas kan en mag nooit onvoorwaardelijke gehoorzaamheid verwachten. En pakwerk of politiewerk, zoals bij sommige Hollandse of Duitse Herders heel gewoon is, laat zijn karakter al helemaal niet toe. “Het zit er gewoon niet in.” Maar een goed gesocialiseerde Saarlooswolfhond is geen angstige of nerveuze hond. Hij is wel voorzichtig in voor hem onbekende situaties en met onbekende personen. Bij benadering zal hij zich liever terugtrekken, maar er is geen spoortje van agressiviteit!

Met andere honden gaat de Saarlooswolfhond heel goed om. Lichaamstaal is voor hem zeer belangrijk. Hij is als geen ander in staat om andere honden de juiste lichaamstaal te tonen. Hij kan dan ook heel goed samenleven met andere honden in het gezin. 3Een kenmerk van de meeste Saarlooswolfhonden is dat ze niet veel blaffen, net als wolven. Bij onraad produceren ze een soort onderdrukt “hoestend” geluid. Dit gedrag is heel makkelijk te begrijpen. Als er in de natuur onraad dreigt, is het niet zo slim met veel kabaal te laten weten waar je zit. Onze honden woefen zacht als er iemand aan de poort staat en ze ons daarop opmerkzaam willen maken. We hebben een bel aan de poort, maar die is eigenlijk niet nodig. Er ontgaat ze niets. Als wij met de honden buiten zijn in de tuin, gaat het anders. Onze reu woefte in het begin nog, maar nu we hier alweer een paar jaar wonen, kent hij de situatie goed genoeg, voelt zich zeker in zijn eigen gebied en begint dan ook meteen te blaffen als er onbekend bezoek komt.

De Saarlooswolfhond komt voor in twee kleurvariëteiten die wolfsgrauw en bosbruin worden genoemd. Er komt af en toe een witte variëteit voor, maar deze wordt doelbewust van de fok uitgesloten. Het is desondanks bijna onmogelijk om deze kleurvariant uit de populatie te fokken. Het gen voor de witte vacht is een recessief gen. Pas als twee dragers van dit gen aan elkaar gepaard worden, komt de witte vachtkleur tevoorschijn. Aan de buitenkant is niet te zien welke hond drager van dit gen is. Het is dus steeds een verrassing als er weer eens een witte Saarlooswolfhond wordt geboren.

4Saarlooswolfhondteven zijn vaak maar 1 keer per jaar loops, net als wolvinnen. De loopsheid kan soms vrij lang duren. maar ook hier zijn er weer uitzonderingen op de regel. Ons teefje Shala is twee keer per jaar loops, net als “gewone” honden en haar loopsheid duurt precies 23 dagen. Daar kun je de klok op gelijk zetten. Individuele gedragskenmerken en het uiterlijk van Saarlooswolfhonden kunnen nogal uiteen kunnen lopen, maar allemaal zijn ze sterk op hun roedelgenoten gericht. Sommige eigenaren vinden dat teven meer gericht zijn op de eigen roedel dan reuen. In ons geval is dat niet zo. We hebben een reu en een teef. De reu is veel meer op ons gericht dan de teef. Soms op het idiote af en het kan wat ons betreft dan heus wel een tandje minder.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Karakter en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Wolfhondengedrag

 1. Joxc3xablle Koerkamp zegt:

  Ik heb jullie site gelezen en die van de rv. Moet zeggen dat die van jullie er met kop en schouders bovenuit steekt. Wat een geweldig mooie site en wat een goede en gedegen informatie! Groetjes en ga door! Joxc3xablle Koerkamp, Zoetermeer.

 2. jolanda schultz zegt:

  Leuke site.Ik heb zelf een kruising Saarloos met Rottweiler.Zij heeft het meeste weg van de Saarloos.Heb haar uit het dierenasiel gehaald(waar ikzelf werk)toen zij een jaar was,zij was totaal niet gesocialiseerd,zij kon niet aan de riem lopen,was niet in huis gewend,auto vond zij eng enz.Maar ik had al een kruising labrador,die heel sociaal is,en daar trok de Saarloos zich heel erg aan op.Dus tegen alle verwachting in paste zij zich toch best wel heel vlot aan.Maar voor heel veel dingen blijft zij toch nog schrikachtig,b.v te veel mensen,bij elkaar(meenemen naar het winkelcentum is geen optie,zij schrikt overal van en loopt erbij of ze altijd geslagen word.Hierover zou ik best nog wel eens tips willen krijgen,want wij vinden het juist erg leuk om onze honden overal mee naar toe te nemen.Het leuke is dat alles wat ik op jullie site lees,bij haar terug zie.Ondanks haar toch wel schuwe kant,zijn wij hartstikke blij met onze x Saarloos,,Pepper,,!!!

 3. silvia zegt:

  hoi ik heb een vraagje wat ik een saarloos als pup zijnde kopen en dan opvoeden met mijn am stafford reu van 2jaar oud? of kan dat niet? en wat is het beste een reutje erbij of een teefje? wat kost een saarloos pup? alvast bedankt groetjes silvia

 4. Ellen zegt:

  Hallo
  Ik lees al zo’n beetje vanaf het begin mee en wil toch even aangeven wat een heerlijke site om door te spitten. Wij hebben nog geen Saarloos, inmiddels een hoop gelezen de afgelopen jaren en bezoeken gepland. Wij hopen volgend jaar een Saarloos in ons midden te hebben
  groetjes Ellen

 5. maria zegt:

  Hallo allemaal ik heb een probleem. Heb een saarloos reu van nu 2.1/2 jaar,hij is heel lief naar mij en mijn man en de andere honden maar gromt sinds kort naar onze 2 jongste kinderen.6 en 9 jaar er is niks gebeurd hebben we allemaal al gecheckt.Laten nu de kinderen het voer geven.Maar gedraagt zich nog steeds vreemd. We durven hem niet meer alleen te laten met de kinderen. Wie kan ons advies geven?

  Groeten, Maria.

 6. Johan zegt:

  Maria, als je reageert via het mailformulier (linksboven bij even voorstellen) zullen we proberen je advies te geven. Het is niet normaal dat een Saarlooswolfhond gromt. Niet naar kinderen en niet naar volwassenen. Dit moet je serieus nemen. Je bericht is te kort om na te gaan wat er precies aan de hand is. Ik hoop dat je reageert, dan kunnen we verder stappen ondernemen.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s