Rode dag

1We hebben een rode dag. Alweer de zesde dit seizoen en het is vandaag helemaal niet zo koud. Zou het EDF zich vergist hebben? Dit moet ik voor de niet francofielen onder ons misschien even uitleggen. Waar heb ik het over? Nou, over het in Frankrijk zo bekende tempo systeem. Nog geen idee? Ik heb het over de stroomvoorziening of liever, over de prijs ervan. Het is rekeningrijden op de elektrische snelweg. Als er veel vraag is naar stroom, wordt de prijs verhoogd. En niet een beetje, nee meteen 10 keer zoveel als op een gewone dag.

In Frankrijk houden ze niet van halve maatregelen. Bovendien heeft Frankrijk geen aardgas zoals Nederland. De meeste huizen worden verwarmd met oliekachels of electrische radiators. Om een piek in de vraag naar electriciteit op zeer koude dagen te voorkomen, is dat systeem “tempo” bedacht. Ik verklap geen geheim als ik zeg dat Fransen een beetje chauvinistisch zijn. Het systeem werkt dus volgens de kleuren van de Franse vlag. Blauw, wit en rood. Blauwe dagen zijn het goedkoopst, witte dagen gemiddeld en rode dagen het duurst. Tussen november en maart zijn er 22 rode dagen. Vorige week was de hele week rood. Vijf dagen op rij. Het maximum.

Dit weekend heeft heel Frankrijk de was- en afwasmachines laten draaien en de douche kon ook weer gebruikt worden. Vandaag was de pret weer over en in de meeste huizen snort het houtkacheltje nu weer volop. Ook bij ons. 2Dat is best gezellig. Nog 16 rode dagen te gaan tot maart volgend jaar. Om 4 uur ’s middags kunnen we op het internet zien hoe de dag van morgen zal zijn. Voor de niet-internetters is er een kastje aan de muur dat gaat piepen om 8 uur ’s avonds, als de volgende dag rood is. Weten hoe het verder loopt met die rode dagen? Klik op het EDF logo. Kun je zien hoeveel we er al achter de kiezen hebben, hoeveel nog te gaan en hoe vorig jaar de rode dagen zijn verlopen. Daar hebben we nu niets meer aan. Dat is trouwens ook typisch Frans, informatie waar je niets aan hebt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over Frankrijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s