De Frank

Het loopt alweer een beetje naar Kerst en we worden rond deze tijd doodgegooid met folders die de Franse consumptiemaatschappij weer op de been moet krijgen. Schijnt goed voor de economie te wezen. Zal wel. Nicole, onze postbode, komt elke dag aangereden in haar gele postautootje om onze postbus aan de weg te vullen met al dat moois. Ze kan er ook niks aan doen dat ze dat allemaal mee moet nemen van de Franse PTT.

Rond Kerst en Nieuwjaar komt ze met haar jaarkalendertje – een soort Enkhuizer Almanak in het klein – en dan kopen we er natuurlijk eentje. Het is voor al haar goede diensten dat jaar, want als we een brief willen posten, dan neemt ze die ook voor ons mee. Scheelt weer een ritje naar het dorp. We hebben daar nog nooit gebruik van gemaakt, maar ’t kan wel. Het is de bedoeling dat je dan een fooi geeft. Doen we natuuurlijk ook braaf, want we willen niet uit de toon vallen. Sinterklaas kennen ze hier niet, maar Père Noël (de Kerstman) des te beter.

bankHet regent hier nu dus folders met platte televisies met mastodontische afmetingen, de laatste computermodellen, mobiele telefoontjes met ingebouwde camera, MP3 spelers, keukenapparaten waar de moderne mens niet buiten kan, digitale fotocamera’s, zilveren of gouden kurkentrekkers met allerlei onduidelijke toebehoren, mixers in diverse soorten en maten, expressomachines, gouden sieraden met diamanten inzet en noem naar op.
Laatst hoorden we van een enquete, waaruit bleek dat de Fransen van alle Europeanen de minste moeite hebben met de Euro. Daar moesten Marianne en ik erg om lachen. Laten we voorop stellen dat rekenkunde bij de meeste Fransen niet de best ontwikkelde eigenschap is. Tip: tel altijd goed je teruggekregen eurocenten na, als je net een baquette bij de bakker hebt gekocht. Vooral als zijn oude moeder van 80 even meehelpt in de winkel. Die ziet en snapt het verschil tussen een Euro en een Frank echt niet. Waarschijnlijk rekent ze nog in oude Franken, dus met een extra nul er achter. We zijn straks alweer 5 jaar na de introductie van de Euro en nog steeds worden alle artikelen gewoon in Franse Franks geprijsd.

Ook de kassabon van de supermarkt rekent gewoon om in Franks en alle folders vermelden naast de Euro gewoon de Frank. Kunst dat je er dan geen moeite mee hebt. De Fransen moeten wel een moeilijker rekensommetje maken dan wij, dat moet ik er voor de eerlijkheid wel bijvertellen. Voor Nederlanders is het twee maal de Euro en dan nog een beetje erbij om de prijs in guldens te krijgen. Fransen moeten de Euro met 6,56 vermenigvuldigen om weer op die oude vertrouwde Frank uit te komen. En dan is het een stuk makkelijker om op het bedrag onder de Euro te kijken. Dan kost het bankstel van x80 1490 gewoon 9773,76 Frank. Zou ik ook doen als ik Fransman was.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over Frankrijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s