Herexamen


Dit is een verkorte versie van het verhaal dat ik geschreven heb voor het clubblad van de Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden NVSWH


Die puppycursus met Tunka, waar ik eerder over schreef, was dus niet bepaald een succes. Hij zag er het nut totaal niet van in en op die instructrice had hij het al helemaal niet begrepen. Dat laatste waren we helemaal met hem eens. Het was zo’n bijdehante Miep die alles al van honden wist. Haar hoefde je dus niets meer te vertellen. Het is heel bedroevend hoeveel onbegrip er soms is op hondenscholen voor het karakter van de Saarlooswolfhond. Hij dient zich maar aan te passen aan het daar gevoerde regime, in plaats van dat de school zich aanpast aan het karakter van onze honden. Laat je dus nooit ringeloren door een instructeur of instructrice die zichzelf tot expert heeft verklaard. Vraag vriendelijk om respect voor het karakter van je hond! Dan kan zo’n cursus ook een Saarlooswolfhond wel degelijk wat gehoorzaamheid bijbrengen. We mogen natuurlijk niet verwachten dat ze, zoals bijvoorbeeld de Bordercollie, elk commando met plezier uitvoeren en alweer verwachtingsvol uitzien naar het volgende. Zo zitten deze honden gewoon niet in elkaar! Onze instructrice zag een Saarlooswolfhond met de staart tussen de poten, sidderend over zijn hele lijf van de stress. Conclusie: angstige hond (ook nog eigenwijs).

We hadden meer respect moeten vragen en veel assertiever moeten reageren op dit onbegrip. In Tunka’s belevingswereld was die gehoorzaamheidscursus een regelrechte kwelling! In het midden van het instructieveld stond een schreeuwende mevrouw. Zij zou van die bibberende, niet luisterende pup wel eens even een gehoorzaam hondje maken met haar zogenaamde positieve benadering. Die Saarlooswolfhond moest zich gewoon niet zo aanstellen. Ze had het in haar ogen niet erg getroffen met deze twee klunzen: de hond en de baas. Een bedreigender situatie was in Tunka’s ogen niet denkbaar! Dit was pas echte stress voor een Saarlooswolfhond. Hij snapte niet waarom we niet onmiddellijk de benen namen. We gingen naar een vervolgcursus bij de kynologenclub in Nieuwegein, waar ook nestbroer Tovar op zat. De begeleiding die we daar kregen was een verademing. Alleen al het feit dat er niet werd geschreeuwd tijdens de les was een opluchting! De lessen waren leuk en ontspannen en al met al gingen de oefeningen steeds beter.

Het absolute hoogtepunt van de les was het onderdeel ‘onder welk bakje liggen de lekkere hapjes.’ Sommige honden moesten nog een beetje snuffelen en hadden het soms mis, maar Tovar en Tunka waren met stomheid geslagen! ‘U vroeg waar de lekkere hapjes liggen? Hahaha, wat een domme vraag zeg. Daar natuurlijk!’ Dit onderdeel van de les kon hen niet lang genoeg duren.

Opvoeding

Tunka op “puppy”cursus

De lessen verliepen redelijk goed en we hoopten al stiekem op een goede afloop. Maar helaas, op het examen zakte Tunka als een baksteen. Tovar trouwens ook. Het is ook nooit goed of het deugt niet. Heb je eindelijk een instructrice die je psyche als Saarlooswolfhond begrijpt, krijg je een examinator met een eng staartje. Brrr. Toch naar het herexamen, want het moest toch een keer lukken! En….? Helaas pindakaas! Je kunt veel van hem zeggen, maar hij heeft zijn principes. ‘Geen lekkere hapjes bij je en toch komen? Dan wens ik je nog een goede dag en verder veel succes met het herexamen, hè!’ Nestbroer Tovar slaagde nu wel, zij het met de hakken over de sloot. We hebben de handdoek toen in de ring gegooid. Dan maar geen papiertje. Tunka heeft het dus nooit tot officiële gehoorzame hond geschopt, maar je kunt niet alles hebben in het leven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over Onze Honden. Bookmark de permalink .

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s