Onrechtvaardig


Dit is een verkorte versie van het verhaal dat ik geschreven heb voor het clubblad van de Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden NVSWH


3Meestal is er geen vuiltje aan de lucht in het doorsnee hondenleventje. Slapen, eten, drinken, spelen, middagtukje doen en dan begint het lieve leventje weer van voren af aan. Maar net als in een mensenleven gaat het in een hondenleven niet altijd over rozen en dat kan hard aankomen. Onze Portugese herdershond Boris had er vroeger een dagtaak aan om onze Tunka op te voeden. Marianne en ik hebben ook wel pogingen ondernomen om Tunka op te voeden, maar Boris ging dat op een of andere manier een stuk beter af. Hij was er als de kippen bij om een overtreding te corrigeren en verder was hij altijd streng en konsekwent in zijn optreden. Daar konden wij inderdaad nog wat van leren. Wij werden na de 26-ste keer ‘nee’ zeggen wel eens moe. Boris nooit. Hij ging gewoon voor de 27-ste keer achter Tunka aan om hem manieren bij te brengen.

‘Ga Tunka eens halen!’ zeiden we vaak tegen Boris, als onze Saarloos weer eens teveel achterbleef tijdens het uitlaten en verderop een potje stond te klieren met een klein hondje, dat zo leuk piepte als je hem in zijn staartje beet. Boris spoot dan, ondanks zijn bejaarde dagen, als een speer op Tunka af en dreef hem als een groot schaap vakkundig naar ons toe. Makkelijk hoor, zo’n herdertje. Maar helaas. Er zat verandering in de lucht, want Tunka liet zich op een dag niet meer zo makkelijk sturen. Tunka ging met zijn lompe poten grommend op Boris staan.

Zoveel minachting voor zijn gezag had Boris nog niet eerder meegemaakt! Tunka had intussen in de gaten gekregen dat hij eigenlijk veel sterker was dan dat kleine opdondertje en dat al dat lawaai van onze Portugese macho alleen maar op bluf was gebaseerd. Toen hij dat in de gaten kreeg vond zichzelf een heel erg stoere Saarlooswolfhond! En daarna was hij niet meer van plan zich nog langer de les te laten lezen. Boris droop teleurgesteld af na zijn nederlaag en keek ons met zijn bruine kraaloogjes mistroostig aan. Het voorval had hem pijnlijk gekrenkt in zijn waardigheid. Bovendien was hij vanaf dat moment zijn dominante positie over Tunka kwijt. Het was heel onrechtvaardig en we leefden met hem mee, wat konden we anders.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over Onze Honden. Bookmark de permalink .

Een reactie op Onrechtvaardig

 1. Linda zegt:

  Wow, wat een onwijs mooie site hebben jullie!!
  Grappig is dat ik zelf vorig jaar ook de weblog http://www.saarlooswolfhond.web-log.nl had aangemaakt. Maar mij lukte het niet met de foto’s, omdat je een online webalbum moets hebben, dus ben ik maar geswitcht naar punt.nl.
  Ik vind jullie site heel erg informatief. Ook ben ik blij dat jullie al jullie ervaringen met de Rasvereniging vermelden. Zelf hoorden wij voorafgaand aan onze pupkeuze al veel zorgwekkende verhalen. Dat heeft ons doen besluiten een pup te kopen in het circuit buiten de Rasvereniging. En dat bevalt ons nog steeds uitstekend.
  Als jullie het leuk vinden kijk dan ook eens op onze website: http://www.ningbo.punt.nl
  Groeten Linda, Jeroen, Woe-Li en Ningbo

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s