Het grote belang van de R.I.B.

crédit agricoleHet systeem van het Franse bankwezen is voor ons Nederlanders soms wat lastig te volgen. Een voorbeeldje. Enige tijd geleden wilde ik geld storten op mijn bankrekening. Een handeling die in principe niet veel om het lijf heeft. In principe. Ik stapte goedgemutst een filiaal van mijn bank binnen, legde enige eurobiljetten op de balie en deelde in mijn beste Frans mee dat ik deze som gelds graag op mijn rekening wilde storten.Dat kon. Vanzelfsprekend.

De allervriendelijkste baliemedewerkster vroeg mijn rekeningnummer. Ik toonde mijn bankpasje met het banknummer. De baliejuffrouw staarde een moment naar mijn pasje en eh… nee, glimlachte ze, met dit rekeningnummer kon ik geen geld storten. Ik keek haar ongelovig aan. Dit was toch mijn rekening en mijn pasje? Ze hielp me op weg. Had ik mijn R.I.B. bij me? Hier past enige uitleg voor diegenen die niet op de hoogte zijn van het bestaan van een R.I.B. Dat is een Relevé d’Identité Bancaire, een papiertje met een onnavolgbare verzameling cijfers die de “code d’établissement” onthult, de “code guichet,” vanzelfsprekend de “numéro de compte” en – dat mag natuurlijk niet ontbreken – de “Clé R.I.B.”

1Dat was dus andere koek dan het simpele rekeningnummer op mijn bankpasje! Een R.I.B. moest het wezen, een R.I.B moest het zijn.
Ik had al verschillende facturen met een R.I.B. betaald, (zonder gaat niet) maar storten op je eigen rekening met zo’n ding? Ik legde de baliejuffrouw geduldig uit dat ik geen geld wilde opnemen maar storten. Ze legde mij weer geduldig uit, verbaasd over zoveel onnozelheid, dat storten op vertoon van mijn rekeningnummer alleen mogelijk was bij de bank waar ik mijn rekening had geopend. Ik bevond mij nu in een ander departement! Dus? Het kon niet!

Na deze uiteenzetting wilde zij zich op andere bankbezigheden storten, maar zo makkelijk liet ik me niet wegsturen. Ik legde haar de volgende mogelijkheid voor. Als ik in het casino in, laten we zeggen Cannes, een slordige 50.000 Euro zou winnen, zou ik dat dan niet op mijn bankrekening kunnen storten als ik mijn R.I.B. niet bij me had? Ze glimlachte. Ik had het helemaal begrepen. Moest ik dan met die grote som gelds door de straten van Cannes dwalen, met het risico dit te moeten afstaan aan dubieuse figuren, die vriendelijk en – indien nodig – met enige fysieke dwang zouden aandringen op mijn goedgevigheid? Tja, ze zuchtte… als ik zo dom zou zijn om mijn R.I.B. niet bij me te hebben, inderdaad.

parijsEn als ik in Parijs van mijn oudtante 500 Euro cash in handen kreeg gedrukt omdat ze het liever met de warme hand gaf? Kon ik dat dan niet op mijn rekening zetten als ik… mijn baliejuffrouw begon nu te stralen. Ik had het Franse bankwezen helemaal doorgrond. Ik zag nu wel in hoe belangrijk zo’n R.I.B. was? Foeterend verliet ik de bank met de mededeling dat dit &%@#$*systeem wel op de binnenlanden van Afrika leek, in plaats van een modern Europees land. Dat zal me niet in dank zijn afgenomen. Fransen zijn chauvinistisch en ze zijn er bovendien van overtuigd dat hun systeem het allerbeste in de wereld is. Waarom moeten anderen daaraan twijfelen of het ter discussie stellen?

Voor mij zat er niets anders op dan terug te rijden en een R.I.B. uit te printen. Een half uur later kon ik het geld storten! Mijn baliejuffrouw glimlachte vriendelijk. Je leert inderdaad nederig te buigen voor het systeem! Ik hou nu een paar R.I.B.’s in het handschoenenkastje op voorraad in geval mijn Parijse oudtante met cash over de brug komt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over Frankrijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s