De Timberwolf

timber


Canis lupus is zijn wetenschappelijke naam, maar hij wordt de grijze wolf of ook wel Timberwolf genoemd. De Timberwolf is de grootste van de 41 familieleden van de hondachtigen. Hij varieert in schofthoogte van 66 tot 96 centimeter, in lengte van 1 tot ruim 2 meter, van de neus tot het eind van de staart gemeten en kan zo’n 60 kilogram wegen.

De vachtkleur varieert van lichtgrijs tot donkerbruin en van sneeuwwit tot diepzwart. De Saarlooswolfhond lijkt qua uiterlijk het meest op de Timberwolf, alhoewel officieel beweerd wordt dat steeds een wolvin timber 1 van het Europees-Syberische type in dit ras zou zijn ingekruist. Timberwolven jagen meestal ’s nachts. Hun prooi bestaat voornamelijk uit grote hoefdieren zoals kariboes, herten en elanden. Maar op het gevarieerde menu staan ook bessen, vogels, bevers, vissen, muizen en zelfs insecten. Een grote prooi is meestal een oud of een jong exemplaar of een door ziekte verzwakt dier, die zijn immers het makkelijkst te verschalken.

De jacht kan kort zijn, soms maar een paar honderd meter, maar de roedel kan ook een kilometerslange achtervolging inzetten totdat de prooi volkomen uitgeput is en zo een makkelijk slachtoffer wordt voor de groep. Timberwolven hebben een enorm uithoudingsvermogen. Gezonde wolven hebben een natuurlijke schuwheid voor mensen en vallen ze zelden of nooit aan. timber-11Als er al ooit sprake van is geweest, want er is nooit een doorslaggevend bewijs voor geleverd. De Timberwolf bestreek vroeger vrijwel geheel Noord-Amerika. Tegenwoordig zijn slechts een paar noordelijke gebieden van de Verenigde Staten en sommige delen van Canada wolvenroedels groot genoeg om in hun bestaan te kunnen voorzien.

Een alfapaartje Timberwolven blijft elkaar trouw voor het leven. De roedel kan variëren in grootte van 2 tot meer dan 15 dieren, maar meestal bestaat de roedel uit zo’n 4 tot 7 leden. De alfareu is vaak de meest ervaren en sterkste wolf in de groep. Hij bepaalt wanneer en waar de jacht wordt geopend. Hij bepaalt ook de andere activiteiten van de roedel, waarvan de structuur is gebaseerd op hechte familiebanden: broers, zusters, ooms en tantes. Timberwolven leggen veel grotere afstanden af dan andere grondroofdieren. Het jachtgebied kan zo’n 250 tot 700 vierkante kilometer beslaan, afhankelijk van de beschikbaarheid van water en voedsel.

er is altijd wel wat te snuffelen

Jachtgebieden van verschillende roedels kunnen elkaar soms iets overlappen, maar de roedels gaan zeer zelden een confrontatie met elkaar aan. Sommige wolven verlaten uit zichzelf de roedel of worden uitgestoten. Zij zijn dan eenzame wolven, lone wolves, geworden. Ze zullen proberen zo snel mogelijk een partner te vinden om in een jachtgebied, dat nog niet is bezet, een eigen roedel te stichten.

De paartijd begint in januari in de wat warmere gebieden. In de wat koudere streken begint de paartijd in april. De roedel blijft in de lente meestal op dezelfde plaats, dan worden immers de welpen geboren, maar leidt een nomadisch bestaan in de herfst en de winter. In de herfst zijn de half volgroeide welpen al in staat om al met de volwassen wolven op pad te gaan. Tot aan de volgende lente jaagt de roedel, inclusief de dan bijna volwassen welpen, op prooidieren. Als in het volgende seizoen een nieuwe worp welpen zich aankondigt, houdt het zwerversbestaan van de groep weer even op.

Hoewel alleen de twee hoogstgeplaatste dieren in de roedel, de alfareu en de alfateef, met elkaar paren, zijn alle leden van de troep betrokken bij de opvoeding van de welpen. De doodsoorzaak bij wolven is voornamelijk afschot door de mens, dood door andere wolven, ziekten, parasieten, ernstige worminfecties en de hongerdood. Maar ook dodelijke verwondingen die kunnen worden toegebracht door grote prooidieren, komen soms voor. De vrije natuur is geen sprookje uit Disneyland. Het is leven en overleven, dag in, dag uit. Betrouwbare en exacte gegevens zijn niet bekend, maar veldbiologen schatten dat de Timberwolf in het wild een levensverwachting heeft van gemiddeld 10 jaar.

foto’s: Predatory Animal and Rodent Control Agency en http://www.defenders.org

Lees hier over de rode wolf, de Mexicaanse wolf en de arctische wolf.

Advertisements
Dit bericht werd geplaatst in Over Wolven en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De Timberwolf

  1. de timber wolf is mijn persoonlijke favoriet,al vind ik alle wolven speciaal,maar de timber wolf heeft toch iets..
    Weer een prachtig stukje,het zou zo in een encyclopedie kunnen staan.
    Wat ik trouwens niet snap is dat als de wolven die zijn gebruikt voor het tot stand komen van de Saarloos,europese wolven van het arctische type waren,er zo weinig witte saarlozen zijn.. (of ben ik nou heel dom bezig?)

  2. kelly zegt:

    waar leeft de timberwolf (bossen of anderen)

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s