Karakter van de Saarlooswolfhond

Wil je werken met je hond? Neem een Border Collie. Wil je rust? Neem een Labrador. Een hondje om te vertroetelen? Dan is een dwergpoedel misschien wat voor jou. Niks mis mee. Ik bedoel dit. Als je een Saarlooswolfhond wilt, moet je je eerst afvragen of dit ras wel geschikt voor jou is. Of eigenlijk andersom. Ben jij wel geschikt voor een Saarlooswolfhond? Dat moet je je natuurlijk bij elk ras afvragen, maar in dit geval misschien nog iets meer. 4 Een Saarlooswolfhond is allesbehalve een makkelijke hond om te houden en om hem aan te schaffen alleen omdat hij zo mooi is, is wel de allerslechtste reden.

Ga eerst eens kijken bij een eigenaar, dan pas krijg je een goede indruk hoe deze honden zijn. Bedenk ook dat een Saarlooswolfhond in een mum van tijd je zuinig bij elkaar gespaarde spulletjes kan slopen. In iedere hond schuilt wel een sloper. Elke pup van elk ras knaagt wel eens wat stuk en een Saarlooswolfhond maakt daar geen uitzondering op. Oppassen dus! Zeker het eerste jaar, als de melktandjes gewisseld worden en de pup opgroeit. Alles in de omgeving wordt dan intensief getest op duurzaamheid. Dit sloopgedrag houdt na de puppytijd vanzelf op, maar dan moet je nog steeds oppassen. Deze honden kunnen namelijk niet lang alleen blijven.

2Ze willen altijd bij de roedel zijn: dus bij jou! Echt waar, alleen maar bij jou! Nou zal een goed gesocialiseerde SWH zich echt niet zo snel vergrijpen aan jouw bankstel, maar als een hij een hele of halve dag alleen is, zal hij veel stress ontwikkelen. Weet hij veel of de baas terugkomt? Een SWH voelt zich zonder zijn roedel echt reddeloos verloren. En die stress moet afgereageerd worden. Jouw spulletjes liggen dan lettterijk het meest voor de hand! Dat kun je de hond niet aanrekenen. Hij zit nou eenmaal zo in elkaar! Als ze als pup rustig en geduldig getraind worden, kunnen SWH’s, net als andere honden, heus wel een paar uurtjes alleen thuis blijven. Maar het is dierenmishandeling om ze een hele dag eenzaam in een kennel op te sluiten. Daar kunnen ze absoluut niet tegen! Ze kunnen ook moeilijk herplaatst worden in geval van nood, want ze zijn veel teveel aan hun baas gehecht. Soms kan het echt niet anders en dan is het altijd een heel gedoe voordat de hond weer aan een ander baasje is gewend.

3Daar moet je allemaal over nadenken en rekening mee houden voordat je aan een Saarlooswolfhond begint.  En dan nog iets. Aan een Saarlooswolfhond heb je niks! Echt helemaal niks! Het is een zeer onafhankelijke hond en dat is voor veel hondenliefhebbers moeilijk te accepteren. We vinden het heel normaal als een hond gewoon gehoorzaamt als hij iets moet doen. De SWH zit anders in elkaar. Hij is nooit slaafs, de will-to-please die voor sommige rassen zo kenmerkend is, ontbreekt volledig bij de Saarlooswolfhond. Hij vertrouwt altijd en uitsluitend op eigen waarneming en wil zelf de situatie inschatten. Daar doet een echte Saarlooswolfhond geen enkele concessie aan. Als waakhond is hij ook al waardeloos. Bij ongewenst bezoek neemt hij liever de benen! De baas mag het verder zelf opknappen. Die is immers de alfa! Spelen wil hij wel, maar spelen met een volwassen Saarlooswolfhond betekent dat je al snel onder de striemen, schrammen en blauwe plekken zit! Vinden niet veel mensen leuk.

Een balletje wordt hooguit 2 keer opgehaald, dan is de lol er wel af. Voor de hond dan. Vind ie gewoon te saai. Bekend bezoek wordt weer zó enthousiast begroet, dat het vaak pijnlijk is. Lomp is een beter woord.  – Nee hoor, we hoeven de deur voor onze Saarloosjes voordeurnooit open te doen. Dicht wel ja, dat dan weer wel – Vraag je dus in alle eerlijkheid af of dit een hond voor jou is en of je in staat bent om een wolfhond op te voeden en te houden. Het zijn echte handenbinders, te vergelijken met kleine kinderen. Maar als het antwoord volmondig “ja” is, vind je hiernaast de gegevens van fokkers. Is het dan alleen maar kommer en kwel met deze honden? Nee hoor, gelukkig niet! Eén ding krijg je van een Saarlooswolfhond in grote hoeveelheden en niet te vergelijken met andere rassen: onvoorstelbare, haast niet te bevatten aanhankelijkheid. En dat zonder ook maar een spoortje slaafsheid of onderdanigheid. Die combinatie van onafhankelijkheid, eigenzinnigheid en aanhankelijkheid maakt een Saarlooswolfhond voor de ware liefhebber zo onweerstaanbaar. Het is een ras om helemaal verslaafd aan te raken en alle eigenaren die wij kennen zijn zonder uitzondering totaal verknocht aan hun honden. Maar liefhebbers van andere rassen zullen hetzelfde van hun hond zeggen en daar hebben zij dan weer volkomen gelijk in.


Land van herkomst: Nederland

Schofthoogte: Reuen 65 tot 75 cm, teven 60 tot 70 cm

Gewicht: Ca. 35 tot 45 kg

Vachtkleur: Wolfsgrauw, bosbruin en soms crème-wit en wit

Verzorging: Minstens drie tot vier maal per dag uitlaten. Naast de normale dagelijkse verzorging zoals goede, complete voeding en schoon drinkwater, moet de vacht regelmatig worden gekamd met een herderharkje, waarbij tevens op vlooien en teken gecontroleerd kan worden. Een hard gekookt ei 1 keer per week is voor de meeste honden een traktatie. Geef eens per 2 weken een groot, beslist ongekookt runderbot om de tanden schoon te houden en een slechte adem te voorkomen. Natuurlijk de jaarlijkse noodzakelijke entingen en wormenkuur bij de dierenarts. In de zomer en herfst een betrouwbaar anti-vlooien en anti-tekenmiddel toedienen.

Aard: Een Saarlooswolfhond is zeer aanhankelijk voor de baas, maar schuw voor vreemden. De hond neemt een afwachtende houding aan in onbekende situaties. De Saarlooswolfhond is vriendelijk en zeer betrouwbaar, ook met kinderen. Maar laat nooit een hond, dus ook een Saarlooswolfhond niet, zonder toezicht bij kleine kinderen.

Beweging: Als het niet anders kan, zal de Saarlooswolfhond zich aan de situatie aanpassen en kan dan met weinig beweging toe. Maar dit moet een uitzondering zijn. Normaal gesproken moet de hond dagelijks flink kunnen lopen en rennen. Een blokje om is echt niet voldoende.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Karakter en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s