Gespuis

gespuis 1 Er kruipt nogal wat rond op 4 of meer poten dat niet behoort tot de diersoorten die voor de liefhebberij worden gehouden. Al dit gespuis wordt door de rechtgeaarde Fransman als ongedierte beschouwd.

De grote waterrat (rechts), de ragondin, hebben wij al eerder besproken. gespuis 2Maar hiermee zijn we er nog lang niet. Zo hebben wij daar onder andere de souris, in Nederland muis geheten. Wij dachten eerst nog vrij te zijn van dit beestje in ons pas gebouwde onderkomen. Mis. Ze bleken talrijk aanwezig, waarschijnlijk al voordat onze verhuiswagen arriveerde en hadden reeds een weg geknaagd door de plastic opslagcontainer van het hondenvoer.

Dat werd dus gespuis 3 een metalen container. Het huis en de schuur staan nu vol muizenvallen en die doen goede dienst. Regelmatig bingo! De rat, le rat, is gelukkig nog niet gespot. Hij wordt naast overbrenger van de pest via besmette vlooien ook gezien als de overbrenger van la fièvre aphteuse. Dat klinkt wel wat beter dan mond- en klauwzeer, maar is in de uitwerking op de veestapel gewoon hetzelfde. gespuis 4Termieten hebben we hier ook en dat gespuis begint de laatste jaren een enorme plaag te worden. Deze termietensoort is niet inheems, maar hij voelt zich hier in het zuiden bijzonder op zijn gemak!

Kom je op de vakantie ingestorte daken van schuren of boerderijen tegen… tien tegen één dat termieten de boosdoeners zijn. Huizen moeten nu verkocht worden met een officieel papiertje dat al het houtwerk termietenvrij is. Aan de buitenkant zie je niets!gespuis 5 Le scolopendre (rechts) klinkt ook beter dan een miljoenpoot. De beet van onze zuidelijke soort schijnt erg pijnlijk te zijn voor de mens. Gelukkig hebben we die ervaring nog niet gehad en krijgen we die ook nooit, want er doen hier griezelverhalen de rondte over de zeer pijnlijke beet van dit kruipertje gevolgd door nare ontstekingen en meer van dat soort ellende. Ach ja, Frankrijk vakantieland.gespuis 6 De punaise (links) is een wantsensoort.

Ze doen niet veel kwaad en maken enorm kabaal als een eenmotorig vliegtuigje bij het opstijgen. Waar ze ineens vandaan komen is onduidelijk; ze zijn massaal aanwezig in het najaar tussen de vouwen van de parasol en de kieren van luiken om de winter door te komen. Ze stinken vreselijk als je ze doodslaat. Ook een manier van overleven. gespuis 7 Les aoûtats (rechts) een onvertaalbaar beestje, vormen een ergerlijk plaag in het najaar. Van het beestje zelf heb je weinig last, maar de onzichtbare larven graven een minuscuul tunneltje in je huid en veroorzaken daar een verschrikkelijke jeuk. Wat doet de rechtgeaarde Fransoos tegen al deze ellende? Nou, neem op vakantie hier eens een kijkje in de speciaalzaak voor ongedierte, de Gamm Vert en je ziet het meteen. Spuiten, spuiten en nog eens spuiten.

Naast de gigantische hoeveelheid gif staan in het schap tegen ongedierte onafzienbare rijen spuitbussen (bombes) opgesteld in alle soorten en maten. Er wordt hier zonder scrupules met het gespuis afgerekend, maar de overwinning is nog niet in zicht. Elk jaar is het weer hetzelfde liedje tot vreugde van de spuitbussenindustrie. ’t Is hard werken hier, op de campagne. En dat is al zo sinds oudsher.


gespuis 8

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over Frankrijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gespuis

  1. gerard kleibeuker zegt:

    teken en vlooien in zuid frankrijk. hoe gaat dat? hebben jullie honden daar last van? gr. gerard kleibeuker

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s