Nationale Trots

france2007 Eén sport is hier nog populairder dan voetbal en zo goed als onbekend in Nederland. En dan bedoel ik met hier vooral het zuid-westen van Frankrijk, dus ruwweg het gebied tussen Bordeaux, Perigueux en Toulouse. Ik heb het over rugby. Iedere jonge Fransman van stavast beoefent het.

RugbydoelAls je langs een sportveld rijdt met twee doelen zonder net waarvan men de doelpalen heeft vergeten af te zagen, kun je er zeker van zijn dat het om een rugbyveld gaat. De sport is ongekend populair. Of je nou boerenzoon, notariszoon of zoon van een burgemeester bent… je zit op rugby. Zoals elke rechtgeaarde Nederlandse jongen op voetbal zit en ooit in Ajax, Feijenoord of het Nederlands elftal hoopt te schitteren, zo droomt elke jeugdige Fransman van een glanzende carrière in het rugbyteam van Toulouse of Tarbes, met een heldenrol in het nationale team. Dat spreekt vanzelf. Sociale rangen en standen, anders nog zo sterk gevoeld op het Franse platteland, verdwijnen op slag.Er wordt nog steeds vol ontzag over ene Michel gesproken, een boerenzoon met een onuitspreekbare achternaam uit een gehucht even ten westen van Toulouse.

Een boom van een kerel, een soort Obelix, die zonder zichtbare inspanning twee volwassen kerels achteloos over zijn schouders kon slingeren. In z’n eentje vrat hij bijna het hele Schotse team op! En anders zijn daar wel hedendaagse helden … waar de enthousiaste Fransman avonden over kan vertellen. Eric, de metselaar uit ons naburig dorp, heeft ook jaren op rugby gezeten. Wie niet hier! Hij keek ons vol ongeloof aan toen we hem nederig moesten bekennen dat we nog nooit van Michel met de onuitsprekelijke achternaam hadden gehoord.Zoveel onbenul was teveel voor zijn nationale trots dat met de minuut aanzwol in zijn inborst. rugby2We zagen zijn ogen vochtig worden toen hij terugdacht aan historische wedstrijden.

Ach, die legendarische wedstrijd tijdens het wereldkampioenschap in 2003 tegen Canada, waarin Ribes zeer onterecht die gele kaart kreeg. Nietwaar? We hebben toen genadeloos die Canadezen afgedroogd met 41 tegen 7. Dat weten jullie toch wel? Maar eeh… nee, dat wisten we ook niet en we voelden ons zeer onnozel over al onze onwetendheid. Ja, wij Fransen, wij laten niet met ons spotten hoor! We begrepen dat rugby veel – heel veel -met nationale trots en eer te maken heeft. L’honneur is hier geen loos begip.

Die trots zal binnenkort nog meer worden aangewakkerd, want Frankrijk gaat in 2007 het wereldtournooi rugby organiseren. Grote rugbylanden als Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Australië zullen dan acte de présence geven. Het evenement zal in Nederland geruisloos voorbijgaan. Hooguit zal Studio Sport er een paar minuten in de avonduitzending aan besteden. schot Maar het zal hier het sportieve hoogtepunt van het jaar worden, waarbij elke Fransman op het puntje van zijn stoel zal zitten om maar niets van al dat moois te missen! De Arena van Parijs – het Stade de France – zal uit zijn voegen barsten van alle enthousiaste supporters. En winnen zullen ze, eeh we… reken maar!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over Frankrijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s