Dierenleed


Groningse Blaarkoppen

Groningse Blaarkoppen


We hadden een paar jaar geleden hier last van la fièvre aphteuse. Iedereen herinnert zich dat nog. Hoewel de Franse naam wat beter in het gehoor ligt dan mond-en klauwzeer, is het toch gewoon dezelfde ziekte. En of je nou een Franse Limousin was uit de Dordogne of een Nederlandse Blaarkop uit Groningen, als besmette koe was het vonnis onherroepelijk. Je werd geruimd. Het eufemisme van de eeuw voor een griezelige, massale moordpartij die met een eenvoudig inentings-programma voorkomen had kunnen worden. Maar ja, onze export. Die mocht er niet onder lijden, dat sprak vanzelf! Werd er in andere landen massaal geruimd, hier werden alleen in het noorden van Frankrijk twee uitbraken gemeld. Van officiële zijde kwam snel een verklaring dat Frankrijk het probleem onder de knie had.

Daarna werd er niets meer vernomen. dierenleed 2Vreselijke beelden van brandende veestapels in Engeland waren intussen de wereld overgegaan. Weilanden met gigantische bergen zwart verkoolde, stinkende kadavers bewezen dat het probleem de autoriteiten inmiddels boven het hoofd was gegroeid. Zo niet in Frankrijk. Het zal wel nooit opgehelderd worden waarom het hier bij een paar gevallen in het noorden des lands is gebleven. ’t Waren schapen, als ik me goed herinner. Versleept door een Belgische veetransporteur. Frankrijk kon de handen in onschuld wassen en overgaan tot de orde van de dag.

Nu is hier dan officieel het eerste geval van la grippe aviaire geconstateerd. Klinkt ook beter dan de vogelgriep, maar is alweer precies dezelfde ziekte. En of je nou een vette Nederlandse Welsummer bent of een Franse Grand Coq de Bruyère, ook nu geldt weer hetzelfde: als het vonnis geveld is, volgt een massale moordpartij die eenvoudig voorkomen had kunnen worden met een inenting. Maar ja die export. Onze handelsbelangen in Japan en zo. We vroegen aan onze vriendin Maïté, waarom er nog zoveel kippen buiten liepen op de Franse boerenerven, terwijl overal in Europa het pluimvee angstvallig binnen wordt gehouden.

Welsummer

Welsummer

Cog de Bruyère

Cog de Bruyère

Maïté trok haar schouders op en blies tussen haar tanden zoals alleen een geboren Francaise dat kan. “Mais enfin, ils s’en fichent. C’est tout.” (“Ach, ’t kan ze niets schelen. Dat is alles.” )Wordt er dan niet gecontroleerd door de gendarmes uit het dorp? Mais non, die hebben daar geen tijd voor en het is hun taak ook niet. Bovendien is er geen beginnen aan. De boeren hebben allemaal een brief van de burgemeester gekregen. Een boete? Ze keek ons vol ongeloof aan, niet begrijpend waar zoveel naïviteit vandaan kwam. Dat noemen we cultuurverschil.

De burgemeester wil de volgende keer weer herkozen worden. Ben benieuwd hoe snel de Franse overheid het probleem deze keer onder de knie krijgt. Heel snel, denk ik. En we zijn niet meer zo voor een gekozen burgemeester!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over Frankrijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s