Open brief aan de NVSWH

We hebben Shala in Parijs op de erfelijke oogafwijking PRA laten onderzoeken. Het was een zogenaamd ERG-onderzoek, dat onder volledige narcose wordt uitgevoerd en dat de werking van de oogzenuw op lichtimpulsen zeer nauwkeurig registreert.

De resultaten waren dramatisch. Shala bleek vrijwel blind te zijn. Je kunt wel nagaan hoe we ons voelen. We hebben onderstaande brief aan de NVSWH geschreven, maar die blijft gewoon op de website stellen dat PRA niet voorkomt in de eigen fokkerij en alleen voorkomt bij fokkers buiten de NVSWH. Ook met onweerlegbaar bewijs van het tegendeel gaat de struisvogelpolitiek gewoon door.

streep

Geacht bestuur,

Met pijn in ons hart moeten wij u de volgende trieste mededeling doen. Het afgelopen jaar hebben wij kosten nog moeite gespaard om te achterhalen wat er mis is met ons teefje Hushala Helatna v. ’t Schoman. De klinische oogonderzoeken met betrekking tot de erfelijke oogafwijking PRA gaven door de jaren heen geen eenduidig beeld; de resultaten spraken elkaar tegen. Wij hebben daarom in juli 2005 een ERG-onderzoek laten uitvoeren aan de Universiteit van Utrecht. Na bestudering van de onderzoeksresultaten stelden Prof. Dr. Stades en Prof. Dr. Boevé een ernstig verminderd gezichtsvermogen vast. Het effectieve gezichtsvermogen van Shala bedroeg destijds nog zo’n 30 à 40 procent.

Op 16 maart jongstleden is bij Shala wederom een ERG-onderzoek uitgevoerd, nu aan de Universiteit van Parijs, bij de Ecole Nationale Vétérinaire d’Alfort onder leiding van Prof. Dr. B. Clerc. Dit onderzoek toonde een effectief gezichtsvermogen aan van 10 tot maximaal 15 procent. Een dramatische progressie van gezichtsverlies in korte tijd. Daarmee is volgens de wetenschappelijk specialisten thans onomstotelijk de erfelijke oogafwijking PRA bij Shala vastgesteld. Prof. Dr. Clerc zal deze gegevens bij eerste gelegenheid bespreken met zijn Nederlandse collega’s. Hij heeft ons verzekerd u desgewenst alle noodzakelijke informatie te zullen geven.

Het is ons bekend dat u als rasvereniging fokt met Saarlooswolfhonden die niet voor PRA zijn vrijgegeven. Deze honden vertonen allemaal dezelfde symptomen als Shala. Wij vinden dit fokbeleid onverantwoord, zoals wij u reeds diverse malen hebben meegedeeld en zijn van mening dat de gezondheid van het ras en van de individuele hond de hoogste prioriteit dient te hebben. Wij delen u hierbij mede dat wij hebben besloten Shala te laten steriliseren.

Nogmaals willen wij met de meeste klem bij u aandringen op volledige openheid ten aanzien van dit onderwerp en dat u alle honden laat onderzoeken om te bepalen hoe ver de erfelijke oogafwijking PRA thans in uw populatie is binnengedrongen. Er is nu immers wetenschappelijk, onweerlegbaar en niet te negeren bewijs dat PRA wel degelijk voorkomt in uw populatie.

Het ontkennen of bagatelliseren van dit probleem, zoals u doet op o.a. uw website, waarbij u stelt dat problemen zich uitsluitend voordoen buiten de eigen populatie, dient geen enkel doel. Wij hopen dat u ruim baan geeft aan het bespreken van dit probleem met uw leden en zouden het toejuichen indien u de overige problemen – die ons inziens sterk wijzen op inteeltdepressie als gevolg van een jarenlange fok met te zeer bloedverwante dieren – daarbij zou betrekken. Alleen een zorgvuldig vastgesteld fokprogramma, opgesteld door specialisten, uitgevoerd onder auspiciën van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied kan de Saarlooswolfhond nog van een verdere teloorgang redden.

Hoogachtend, Johan en Marianne Berends, Frankrijk.

cc. Bestuur Raad van Beheer, Bestuur Kynologen Vakbond Nederland.

streepLees hier het verloop van het onderzoek bij Shala.streep

Meer informatie over PRAkun je hier lezen!


Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in P.R.A. Alle Info en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s