PRA, wat merkt het baasje ervan?

retina schematische doorsnede van het oog met oogzenuw en retina >>

We krijgen regelmatig de vraag: merken jullie nou wat aan Shala nu ze bijna blind is? Het antwoord is: nee! Wij verbazen ons iedere dag weer. Shala was laatst in een voor haar onbekende omgeving met hoge terrassen waar ze zo vanaf kon vallen. Ze liep vrij als een vogeltje rond, was niet onzeker en liep nergens tegenaan. We begrijpen dus heel goed dat NVSWH leden die een Saarlooswolfhond hebben die in Duitsland de uitslag PRA hebben gekregen, denken dat hun hond gewoon goed kan zien. Want niets wijst erop dat het niet zo is.

Wijzelf hebben dat ook lang gedacht. Maar de oogspecialisten hebben ons ervan overtuigd dat Shala nauwelijks nog iets ziet. De ERG’s die het afgelopen jaar zijn gemaakt, laten aan duidelijkheid niets te wensen over! De NVSWH stelt dat bij de honden geen progressie te zien is tijdens het spiegelen. Dat is juist.

Maar van deze van PRA verdachte honden is nooit een ERG gemaakt onder volledige narcose !

En dat is doorslaggevend. Bij Shala was klinisch ook geen enkele progressie te zien. Aan dit feit hebben we ons lang vastgeklampt. Omdat ze gewoon normaal leek te zien, dachten we – hoopten we – dat het allemaal wel mee zou vallen. Maar het klinisch beeld tijdens het spiegelen zegt niet veel, het toont alleen een lichte hyperreflexie aan. Minder ervaren oogartsen zien het soms niet eens. Daarom werd Shala 2 keer onterecht vrijgegeven voor PRA! Dit klinisch beeld vertoont grote overeenkomst met de Briard.

Tijdens onderzoek met een oftalmoscoop (het spiegelen) lijkt de retina bij de Briard volledig normaal, maar een ERG scan toont toch een ernstig verlaagde netvliesfunctie aan.

Dat zijn niet onze woorden, maar de woorden van Dr. G. Acland Wij staan in nauw contact met hem. Volgens zijn collega’s is Dr. Acland internationaal de topexpert op het gebied van PRA-onderzoek. Het beeld van Shala is exact hetzelfde als van alle andere honden van de NVSWH die van PRA verdacht worden! De conclusie dat het allemaal reuze meevalt en het geen PRA mag heten is dus volstrekt onjuist. 5De NVSWH spreekt van een “fundamentele” aanpak, maar met het jaarlijks laten spiegelen van een handjevol honden en het meewerken aan een DNA onderzoek kan daar waarachtig niet van gesproken worden. Bij de van PRA verdachte honden is, zoals gezegd, nooit een ERG gemaakt onder volledige narcose !

Uit een ERG-scan van een paar honden, die onder plaatselijke verdoving werd uitgevoerd, valt geen enkele verantwoorde conclusie te trekken met betrekking tot PRA.  Dat hoorde ik uit de mond van Prof. Dr. F.C.  Stades, emeritus hoogleraar Oftalmologie in Utrecht en initiatiefnemer van  E.C.V.O. Ik vroeg hem ernaar toen hij Shala had onderzocht met een team van E.C.V.O. oogartsen.

De NVSWH zegt geen risico’s te willen nemen met volledige narcose, want de Saarlooswolfhond zou hiervoor extra gevoelig zijn. Elke dierenarts en anesthesist kan je zeggen dat dit onzin is. (waarmee niet gezegd is dat een narcose altijd zonder risico’s is!) De NVSWH wil dit fabeltje liever in stand houden.  Dat bestuur wil fundamenteel onderzoek met dit argument namelijk blokkeren uit angst dat zou blijken dat er wel degelijk sprake is van PRA! Dat zou een enorme blamage betekenen voor het zo geprezen “unieke” centrale fokbeleid! Zeker nu de NVSWH zich zo heeft ingegraven met de stelling dat het absoluut geen PRA kan zijn.

vraagtekenHoe moet het dan wel? Hoe komen we uit deze impasse? Volgens ons zou de NVSWH een dag moeten organiseren, waar alle leden hun honden kunnen laten spiegelen. Tot nu toe is slechts een zeer beperkt aantal honden onderzocht. De clubmatch zou hiervoor uitstekend geschikt zijn en alle Nederlandse E.C.V.O. specialisten willen hier graag aan meewerken. Elke hond met een verhoogde hyperreflexie is verdacht van PRA. Van een representatief aantal van hen zou onder volledige narcose en onder toezicht van een ervaren anesthesist een ERG gemaakt moeten worden, zoals ook bij Shala is gebeurd.

Dit moet na minimaal een half jaar tot een jaar herhaald worden! Alleen dan kunnen wetenschappelijk verantwoorde conclusies worden getrokken en alleen dan kunnen we spreken van een fundamentele aanpak. Maar het zal niet gebeuren. Het unieke, maar vooral “centrale” fokbeleid van de familie Pielanen zal het niet toestaan!

Ons inziens is het geen schande dat PRA voorkomt in de NVSWH, maar het is wel schandalig dat men dit zo hardnekkig blijft ontkennen, terwijl geen fundamenteel onderzoek wordt gedaan!

Het zal een ramp betekenen voor het ras als men de feiten niet onder ogen wil zien en geen aktie wil ondernemen. Waarom wordt het bestaan van PRA in de NVSWH zo heftig ontkend? Zou men zich werkelijk meer zorgen maken over de eigen fokreputatie dan over de gezondheid van het ras? Het wekt op z’n minst de indruk! Wil je het hele verhaal lezen over PRA? Klik op het plaatje:APR

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in P.R.A. Alle Info en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op PRA, wat merkt het baasje ervan?

 1. Silverke zegt:

  Hallo, schijnt een typische houding van rasverenigingen te zijn, om als er problemen zijn struisvogel te spelen.Sorry dat jullie ook al worden lastig gevallen. Dit gepest duurt al 2 jaar.Laat ons maar denken zalig de armen van geest.Hoe en waarom kan je hier lezen http://www.silverwolfsfarm.com op de HP bij waarschuwing.Hier schijnt het zonnetje ook laat ons dus maar hopen dat het eindelijk lente word.Groetjes Suzy en de Silverroedel.

 2. Helga van Loon zegt:

  In Utrecht is een diergeneeskundige kliniek van de Universiteit. Waarom worden de honden daar niet onderzocht? Daar zijn ook zeer ervaren anesthesisten die de narcose in de gaten houden. Dan kan er toch duidelijkheid komen of PRA echt in het ras zit?

 3. Josien zegt:

  Ben ik weer, een eigenaar kan toch zelf beslissen of hij z’n hond onder narcose laat gaan? Daar heeft de rasvereniging niets over te zeggen! Of mag dat daar ook al niet? Ik blijf het een heel rare vereniging vinden hoor! Liefs en sterkte met Shala.

 4. Lonneke zegt:

  Wordt er op een clubbijeenkomst nooit de gelegenheid gegeven de honden te spieglen? Ik dacht dat, dat standaard gedaan werd, bij alle rassen waar PRA voorkomt.Als alleen de honden waarmee gefokt wordt, worden onzerzocht heb je toch geen idee hoeveel lijders er werkelijk zijn. Ik zou alleen al om die rede nooit een Saarlooswolfhond van de rasvereniging willen.
  Het is een wonder als die hond geen PRA heeft.
  Sterkte met Shala

 5. Johan zegt:

  Nee nooit, Lonneke. Niet bij deze rasvereniging. Als je ’t bestaan van PRA ontkent, hoef je helemaal niet te weten hoeveel lijders er zijn. Johan. PS. Het bestuur moet je “verzoeken” een oogtest te laten doen. Zo houden ze alles zelf in de hand en dat is precies de bedoeling!

 6. Ildiko zegt:

  Ik vindt het heel triest dat jullie raad zo van tafel wordt geveegd , ik heb zelf ook 2 saarlooswolfhonden en volgens de vereniging bastaards want ze komen niet van hun ,en iedere fokker heeft er toch het beste voor over neem ik aan , en het is helemaal geen schande als er pra voorkomt maar fok er dan niet mee .
  Ik lees deze site heel graag want jullie zijn er heel erg open ,en de verhalen zijn heel leuk,informatief maar vooral heel herkenbaar .veel succes….

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s