Meneer van Rhijn

Het leuke van internet is dat je mensen ontmoet, waarvan je het bestaan niet weet. Zo kreeg ik laatst een e-mail van Gerda. Ze had haar vader op de foto’s ontdekt in de categorie geschiedenis.  Het is de man met opgestroopte mouwen tegenover het flatgebouw aan het water.

Als je het boekje “De Saarlooswolfhond” hebt gelezen, herinner je je misschien nog het stukje over een bevriende relatie van Leendert Saarloos, een kolenhandelaar uit Dordrecht, die men “wist te bewegen” een hoekje van zijn kolenopslagplaats ter beschikking te stellen om de honden te huisvesten. Gerda is de dochter van die kolenhandelaar. Hij heette van Rhijn. Ze heeft me toestemming gegeven om deze foto te plaatsen. Mooie foto hè! De hond in de vrachtwagen heet Wanka, de eerste wolfhond van Gerda’s vader. De hond had al een geschiedenis, maar van Rhijn heeft volgens Gerda met engelengeduld een superhond van Wanka gemaakt. Ze is later gedekt en daar kwam o.a. Jola uit. Dat waren zijn eerste twee “eigen” Saarlooswolfhonden, die toen nog Europese Wolfhond heetten. Later heeft Wanka nog een nest gekregen en daar heeft van Rhijn Wajo uit gehouden. Zanzi was de eerste wolfhond van Gerda. Ze kreeg hem van haar vader toen ze net getrouwd was. Zanzie logeerde af en toe bij haar vader. Het was een witte wolfhond, maar na het bezoek kwam hij altijd “kolengrijs” weer terug. Zanzie heeft 14 jaar lief en leed met Gerda gedeeld.

Voor een juiste geschiedschrijving moet de passage uit het boekje “De Saarlooswolfhond” worden herzien. Volgens Gerda opperde haar vader zelf om zijn terrein ter beschikking te stellen en hij bekostigde ook alles. Van Rhijn had een vaste route naar het abattoir om vlees voor al die honden te halen. Het belang van de honden stond bij hem voorop. Toen de leden van de club ruzie kregen (toen ook al) werd er door een groep, toen van Rhijn alleen was, met grof geweld en bedreiging alles weggehaald. Een paar “flinke” kerels. Wie het geweest zijn weet Gerda niet, maar het heeft haar vader veel verdriet gedaan. Dat staat allemaal niet te lezen in het boekje. Bedankt Gerda, voor je toelichting.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s