Een beschamende poppenkast

logo NVSWHJan, dank je wel voor je inzet om te proberen samen met Marian, Jos, Conny, Anne-Marie, Marcel, Ellen en andere leden een paar wijzigingen in het beleid van de NVSWH door te voeren. Maar wie had kunnen denken dat jullie daarom allemaal zouden worden geroyeerd, samen met leden die sympathie toonden voor de moties. Het schaamrood stijgt me naar de kaken als ik bedenk ooit lid te zijn geweest van deze club.


Het was een ontluisterende, beschamende en schandalige schertsvertoning die met democratische besluitvorming niets te maken had. Ik heb het over de algemene ledenvergadering van de NVSWH van zaterdag 8 juli 2006. Leden die voorstellen hadden ingediend om tot verandering van beleid te komen, werden staande de vergadering geroyeerd! Beter bewijs dat het bestuur niet naar standpunten van anderen wil luisteren is er niet. Maar wat werd er nou precies gevraagd?

 1. Een onderzoek van onafhankelijke specialisten naar de vitaliteit van het ras.
 2. Openheid over de fokcombinaties.
 3. Geen grote aantallen honden meer op naam houden van 1 fokker en die onder leden uitzetten.
 4. Een doorzichtige procedure rond de pupbemiddeling, dat wil zeggen een voor leden toegankelijke wachtlijst voor pups, waarbij voor iedereen dezelfde regels gelden.
 5. Een voor leden toegankelijke adreslijst.
 6. Geen censuur op artikelen voor het clubblad, als de inhoud de redactie niet bevalt.
 7. Doorstroming in het bestuur.

Geen zaken waarvan een normaal mens zegt: nou, nou hemelschokkend! Zo niet in deze Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden. Voorzitter Frits Pielanen wilde de moties niet eens in stemming brengen. Dat is schending van het verenigingsrecht. Een toelichting van de indieners blokkeerde hij ook. Pielanen gebruikte daarbij woorden als “het leegroven van de tent”, “meevoeren van de oorlogsbuit” en volgens hem wilde de indieners van de moties “met hun stem het fatale schot lossen.” Hemeltergende stemmingmakerij van een voorzitter die wordt geacht onpartijdig een ledenvergadering te leiden.

De kompanen van Pielanen kregen alle ruimte hun bezwaren kenbaar te maken met zogenaamde ‘ingezonden brieven’ die niet op de agenda stonden en die de leden niet van tevoren hadden kunnen lezen.

De herverkiezing van de secretaris was in alle paniek, voorafgaand aan deze vergadering, niet geagendeerd en dus is zijn verkiezing niet rechtsgeldig, omdat zich geen tegenkandidaat kon stellen.

Een bedrag van 8000 Euro was niet opgenomen in de begroting en werd er staande de vergadering alsnog ingerommeld. Ach, wat zou het. Het is normaal in deze vereniging dat men lak heeft aan welke norm dan ook.

Dit bestuur wilde:

 1. Geen onderzoek naar de vitaliteit van het ras. Reden? Ons ras is gezond, dus een onderzoek is overbodig. (Vreemd dat zeker te weten als er nooit onderzoek is geweest)
 2. Geen toelichting over de fokcombinaties. Reden? De leden hebben geen verstand van fokken, dus een toelichting op de fokkerij is niet nodig.
 3. Men wil absurde aantallen honden op naam van Diny Pielanen-Degenhardt (de vrouw van de voorzitter) blijven uitzetten onder de leden, waardoor de allesoverheersende positie van haar kennel blijft bestaan. Reden? Dit is een veiligheidsklep (???) Wat is in godsnaam een veiligheidsklep voor honden? En… dit is in de kynologie gebruikelijk.
 4. Men wil geen duidelijke wachtlijst voor pupkopers, dus gelden voor iedereen andere regels. Reden? Anders wordt deze lijst doorgegeven aan commerciële fokkers en dat is precies de bedoeling van de indieners van de moties! (Ja mensen, kom er zelf maar eens op!)
 5. Geen voor leden toegankelijke adreslijst. Reden? Dat is tegen de privacyregels. (Toch lastig om dan van 20 leden een handtekening te krijgen als je je kandidaat wilt stellen voor het bestuur. Of is dat ook weer precies de bedoeling?)
 6. Censuur op stukken van leden voor het clubblad. Reden? Het clubblad is er niet voor de leden, maar voor het bestuur. (Dus leden… geen stukjes meer inzenden. Het blad is er niet voor jullie)
 7. Geen doorstroming in het bestuur. Reden? Er is geen bestuurservaring onder de leden en anders zouden de nieuwe bestuursleden personen als lid kunnen aannemen die in het verleden werden geweerd. (Bedenk het zelf eens, mensen) Die zullen het gevoerde centrale fokbeleid afbreken.

Is dit een bestuur dat opkomt voor de belangen van het ras of hecht men meer aan het behoud van de eigen machtsposities? Oordeel zelf! Deze vereniging heeft sektarische trekjes. De voorzitter duldt geen inspraak, laat staan tegenspraak. Dat wordt onmiddellijk de kop ingedrukt. De leden dienen als klapvee. Dat werd pijnlijk duidelijk uit de geluidsband van deze vergadering.  De leden laten alle verantwoordelijkheid over aan hun leider. Hij weet het immers beter.

Al met al was het een schandalige schertsvertoning vol intimidatie en laag-bij-de grondse- tactieken om leden monddood maken. (Ja, ja, dank u wel, dank u wel… gaat u maar zitten. Uw vraag hoort hier niet thuis. Nee, daar kunnen we nu echt niet op ingaan. Dit onderwerp is al voldoende behandeld. Dank u wel. Nee, nee… nou moet u uw mond houden, want hier word ik persoonlijk niet goed van, etc. etc. Ik citeer secretaris Gosling Mast) Natuurlijk mochten de leden geen kennis nemen van deze verklaring over mijn royement.

Iedereen slikte de woorden van Frits Pielanen als zoete koek en secretaris Gosling Mast schitterde in zijn rol als fanatieke secondant, zonder zelfs maar een poging te doen de andere kant te laten horen. Pielanen hield de leden voor dat alleen door het invullen van  JA op het stembriefje van mijn royement, het bestuur werd ondersteund. Hemeltergende beïnvloeding.

Maar zo makkelijk laat ik mij het vrije woord niet ontnemen. Goddank leven we buiten de vereniging in een democratie waar vrije meningsuiting een groot goed is. Mijn verweerschrift werd tijdens de vergadering al helemaal niet ingebracht. Daarin staan dan ook te veel feiten; feiten die niet ontkend kunnen worden of weersproken.  Mijn verweerschrift kun je hier lezen.

Aan al die leden die mij gebeld hebben, hebben gemaild en kaartjes hebben gestuurd dat ze het zo roerend met Marianne en mij eens waren zeg ik dit: als je niet op vakantie was (niet voor niets werd deze poppenkast (statutair te laat!) in de vakantieperiode gepland!) of anderszins verhinderd was, dan kan ik geen andere conclusie trekken dan dat deze vereniging het bestuur krijgt dat het verdient. Namelijk dat van lafbekken, ja-knikkers, klapvee en meelopers.

Natuurlijk werden de leden niet ingelicht over de procedure die de Kynologen Vakbond bij de tuchtcommissie van de Raad van Beheer heeft gestart tegen de praktijken van dit bestuur. Dat hoeft ook helemaal niet, want daar hebben de leden helemaal niets mee te maken! Zij moeten gewoon blij zijn met hun Saarloosje en verder moeten ze gewoon hun… mond houden. Alles in het belang van het ras, dat spreekt vanzelf. “In het belang van het ras!” Ik word intussen onpasselijk als ik die woorden hoor.


Lees hier de motiebrief zoals die werd ingediend.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een beschamende poppenkast

 1. wilma zegt:

  Wat is het toch verschrikkelijk dat zulke mensen nog onder de caterogie mensen mogen gezet worden. Is dit nu geen duidelijk teken voor de andere leden van de RV dat zulke nazi praktijken niet meer van deze tijd zijn.

  wilma

 2. Ildiko zegt:

  Wat een schande,maar ja we hadden niet beter verwacht van die secte van een vereniging.ik had wel gehoopt dat ze deze keer voor de honden zelf wilde opkomen maar nee hoor volgens hun is er niks aan het handje..bah en dan mogen ze gewoon zo doorgaan ,nee ben blij met mijn BASTAARD honden die niet van de nvswh zijn.

  Ildiko…

 3. chris zegt:

  een vriendin,mijn man n ik wilden vrijwilligerswerk gn doen bij d wolvenopvang in Belgie.mn vrndin hft S.wolfhonden mr is geen lid vn d ver.en mag nu geen vrijw.wrk doen!(zaten te springen om vrijwllgrs!!)wat hebben die wolven te maken mt die saarloos ver.?mijn man n ik gn nu ook niet mr helpen.o,o,o wat zijn zij begaan met de wolven!gn we toch ergens anders helpen.pfff wat zielig is dit allemaal zeg!
  afz.eigenaar van vuilnisbak fox.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s