Sekte of vereniging?

brainwashNa de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden NVSWH, afgelopen zaterdag 8 juli, stel ik me deze vraag. De vergadering is opgenomen. De geluidsband is uitgetypt en die hebben we afgeluisterd.  Het was in 1 woord vreselijk!

Dit is geen vergadering van een vereniging, maar een bijeenkomst van een sekte. Binnen een vereniging discussieert men met elkaar en op basis van argumenten, neemt men een besluit.

Dat was hier helemaal niet aan de orde. Diegenen die verdacht werden van dissidente geluiden werden onmiddellijk de mond gesnoerd met de opmerking dat hun vraag thuishoorde in de rondvraag. Zij beseften toen nog niet dat ze al lang voor de rondvraag geroyeerd zouden worden. Niet verdachte leden mochten uitgebreid het woord voeren. Daarom heb ik de kenmerken van een sekte maar eens opgezocht. Op deze site vond ik opvallend veel overeenkomsten met de Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden. Zomaar wat citaten:

 •  Men gelooft werkelijk dat de visie van de leider de enige juiste is, het in twijfel trekken of kritiek hebben wordt gezien als rebels gedrag en onmiddellijk de kop ingedrukt
 • Onvoorwaardelijke gehoorzaamheid en onderwerping zijn eigenschappen van gedrag waarmee sekteleden applaus van de sekte en sekteleiding ontvangen.
 • Liegen over de werkelijkheid binnen de groep is heel gewoon. Liegen over outcast om die outcast in diskrediet te brengen, te intimideren, te treiteren en monddood proberen te maken, is gewoon.
 • Rationeel denken is een struikelblok geworden.
 • En dan nog een laatste: het conformeren aan de groepsidentiteit, men wordt niet toegestaan buiten het groeps verband een eigen onderzoek te doen, men moet accepteren wat door de leiders gezegd wordt.

Terug naar de vergadering. De sfeer was opgefokt. Het was de indieners van de moties duidelijk dat hier een strakke regie van het bestuur aan vooraf was gegaan. Voorzitter Frits Pielanen, die onbevooroordeeld de vergadering moest leiden, deelde de aanwezigen mede dat wat hem betrof de ingediende moties niet in stemming zouden worden gebracht.

Pielanen snoerde de indieners meteen de mond toen ze de moties wilden toelichten. Anderen die daartegen bezwaar maakten, ondergingen hetzelfde lot. De tegenstanders kregen echter alle ruimte van Pielanen. Hun voorgelezen brieven, van tevoren gesanctioneerd door het bestuur, werd door het handjevol opgetrommelde leden met fanatiek applaus begroet. Hoe bedoelt u: verenigingsrecht.

Niet voor niets was deze schertsvertoning zorgvuldig (en statutair ongeldig) in de zomervakantie gepland, zodat alleen de fanatieke achterban was op komen dagen.

Maar klap op de vuurpijl was toch wel dat de indieners van de moties ter plekke werden geroyeerd zonder dat het woord royement 1 keer is gevallen. Iemand las een brief voor en stelde dat voor de indieners geen plaats meer was in de vereniging. De voorzitter vroeg wie het daarmee eens was en voordat iemand het goed en wel in de gaten had, waren met die woorden de leden geroyeerd. Verzin het zelf eens.

Maar ook dat is een typisch kenmerk van een sekte: andersdenkenden die niet recht in de leer zijn, verketteren en uitstoten. Je wordt echt een beetje onpasselijk als je dit theaterstukje afluistert. Met een ledenvergadering heeft het niets te maken. Waarom is er niet meer weerstand?

Veel leden zijn door hun honden gebonden aan voorzitter Pielanen en zijn vrouw. Die honden staan namelijk allemaal op hun naam. Er heerst bij deze leden, net als in iedere sekte, het gevoel uitverkoren te zijn. Zij hebben van dit echtpaar immers de beste, meest rastypische honden gekregen.

Er wordt dan ook voortdurend op gehamerd dat men goed moet beseffen tot een uitverkoren groep te behoren. Het lid is er trots op zo’n prachtige hond (vanzelfsprekend vrij van elk gebrek) gekregen te hebben en te mogen bezitten. Daarnaast wordt steeds op de grote gevaren gewezen die vanuit de boze buitenwereld dreigend op de sekte afkomen.

De sekteleider wordt in zijn furieuze aanvallen op die buitenwereld bijgestaan door fanatieke secondanten. Ook hier is dat niet anders. Van buiten komt alle onheil en dat moet ten koste van alles geweerd worden uit de eigen groep.

Binnen de eigen groep komen geen problemen voor. Dat uit zich in dit geval in het bagatelliseren van de erfelijke oogafwijking PRA. Veel leden hebben een hond met deze ernstige oogafwijking, maar dit wordt glashard ontkent, ondanks bewijzen van het tegendeel. Voorzitter Pielanen zegt dat het gewoon niet waar kan zijn. Hij bepaalt  immers de fokcombinaties? Zo eenvoudig is dat. Einde discussie.

Omdat er geen inspraak wordt geduld – laat staan tegenspraak – moet iedereen hem slaafs volgen. Een andere weg is er niet. Frits Pielanen sloot de “vergadering” af met de woorden dat hij de komende tien jaar dit niet meer mee wil maken en zei voorafgaand aan het royement van de dissidente leden: “Dit is niet meer te stoppen!” Hij dacht weer van een aantal lastpakken af te zijn, maar hij weet niet hoe waar zijn woorden zijn. Dit is namelijk niet meer te stoppen. Mensen laten zich de mond niet snoeren. Daar komt hij nog wel achter!

Vriendelijke groet, Marianne.

http://www.sektehulp.nl/algemene-kenmerken-van-een-sekte/

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Sekte of vereniging?

 1. Josien de Roo zegt:

  Neem van mij aan, het is een sekte. Het heeft alle kenmerken. Leden die applaudiseren voor de leider en leden die worden uitgestoten uit de rij uitverkorenen. Een sekte en niets anders. Laat het allemaal maar zitten. Liefs Josien. PS. Jullie hebben je best gedaan, maar er valt hier echt niets te veranderen.

 2. Natalie Hardenberg zegt:

  Tja, als ik dit lees wil ik geen lid worden van die club. Als alles goed is zijn het je vrienden en als je iets zegt wat de leider niet bevalt moet je diezelfde mensen uitkotsen. Kan dat allemaal wel? Doet de Raad van Beheer hier niets aan? Nederland is toch een democratisch land?
  Sterkte en bedankt voor de info.
  Ik heb liever een Saarloos van buiten deze vereniging, je loopt ook nog een grote kans op een hond met PRA.

 3. Nanouk zegt:

  Zoals altijd ben ik weer erg beindrukt door de zeer correcte stijl en inhoud!

  Hoop niet dat elk lid van de RV persoonlijke tegenslag met de honden moet meemaken voor de oogkleppen afvallen, maar lijkt er helaas wel op. Blind volgen is toch makkelijker als een eigen mening vormen en eigen verantwoordelijkheden nemen!

 4. Wilma zegt:

  Ik heb alvast een agenda punt voor de volgende jaarvergadering van de RV;
  Vraag: Hoe richt ik de RV het snelste ten gronde??
  Wie weet het antwoordt????
  Iedereen die spreekt wordt geroyeerd.

  Ach… dromen staat vrij

  Wilma

 5. anika zegt:

  hooi mense mij selfs lijkt het ook niets in deze sekte te gaan maar wat is daar eigentlijk het doel van

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s