Feest!

elk dorp heeft z'n monument, ook ons dorp

elk dorp heeft z’n monument, ook ons dorp

De nationale feestdag in Frankrijk is natuurlijk 14 juli. Gisteravond zaten we op ons terras eerste klas met vrij uitzicht op het prachtige vuurwerk dat een paar honderd meter beneden ons werd afgestoken. De honden keken er niet van op of om. Bij ons vandaag geen straaljagers die laag over het dorpsplein vliegen met de driekleur van de Franse vlag in de nabranders. Nee, gewoon de parade van de pompiers, de brandweerlieden.

paradaDe burgemeester houdt een toespraak, de doden van de wereldoorlog (de eerste vooral) worden herdacht, de marseillaise wordt gespeeld, een paar brandweerlieden wordt onder grootapplaus bevorderd en daarna is er: le verre d’amitié. Onvertaalbaar.

IMG_1303

Gelegenheid om bij een eenvoudig hapje en drankje een babbeltje met iedereen te maken. Marianne werd dit jaar gevraagd of ze een expositie van haar beelden en schilderijen in het dorpshuis wilde samenstellen. Het was het bewijs dat we na al die jaren geaccepteerd zijn en gewaardeerd worden als lid van deze kleine dorpsgemeenschap.

IMG_1294

Volgend jaar gaan we weer. Het is nu ook een beetje van ons: 14 juli, de Nationale Franse Feestdag. Allons enfants de la patrie, le jour de gloire est arrivé. De rest van de tekst moeten we nog leren. Die taak zal Laurent op zich nemen. Bij hem worden de ogen al vochtig bij de eerste tonen van het volkslied. Dat komt dus goed.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over Frankrijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Feest!

  1. Catelijne zegt:

    Wat een heerlijke Franse plaatjes, van een eenvoudige maar mooie 14 juli viering. Krijg nu echt de kriebels om met vakantie te gaan. Helaas nog 14 dagen wachten en dan is ’t zo ver. Liefs, Catelijne Janzen. Succes met jullie web-log en goede voorlichting!

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s