Shala definitief PRA

instandhouding van een mythe 1Twee weken geleden hebben we Shala’s ogen laten spiegelen. Zij werd voor PRA definitief niet vrijgegeven. Om aan alle twijfel een eind te maken zijn wij op 12 december naar een panelavond van E.C.V.O. oogspecialisten gegaan aan de Universiteit Utrecht.

Acht oogspecialisten hebben Shala’s ogen wederom onderzocht. Daarna volgde een obstakeltest in een donkere gang. De conclusie van alle specialisten was: definitief PRA. Geen twijfel mogelijk, maar Shala’s vaatpatroon bleek nog opmerkelijk goed. Het betreft hier een langzame vorm van PRA die waarschijnlijk pas op hoge leeftijd (10 tot 12 jaar) tot totale blindheid zal leiden. Maar het ziektebeeld is onomstotelijk PRA en het is erfelijk. Shala’s broer en vader hebben het ook.

Het bestuur van de rasvereniging NVSWH blijft hardnekking beweren dat PRA niet voorkomt bij hun honden. En als er leden zijn van de NVSWH, of bestuursleden, die dit nog steeds willen geloven?

shalapradef

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in P.R.A. Alle Info en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Shala definitief PRA

 1. Sonja zegt:

  Ongelovigen zullen er (helaas) altijd wel blijven. Heel jammer te lezen dat jullie mooie hond blind zal woren. Ik wens jullie (en Shala) veel sterkte. Liefs Sonja.

 2. wilma zegt:

  Heel erg jammer om dit bericht te moeten lezen.
  Hoop dat je toch nog vele jaren met haar een prachtig leven zult hebben.

 3. Carmen zegt:

  Es tut mir sehr leid, das zu lesen 😦 . Ich wünsche Shala alles Gute und daß sie ihr Augenlicht noch lange behalten kann!!
  Traurige Grüße,
  Carmen

 4. Martina zegt:

  ich bin sehr Betroffen! Ich wünsche Shala alles gute, wie Carmen schon geschrieben hat und
  Sie noch lange Ihre Sehkraft behlt!
  Liebe Grüße an Euch und Streicheleinheiten an die Hundies
  Martina

 5. Marianne zegt:

  Dag Jan Zandstra
  Eindelijk een naam, alhoewel mij onbekend. Wel ken ik de namen van de honden en meestal ook de eigenaren die je noemt. De vader en broer van Shala zitten hierbij, het eerste oogonderzoek heeft Shala met haar broer samen bij de. Gutteling in Kleindijk ondergaan, haar broer werd door Gutteling meteen definitief niet vrij gegeven, hij heeft namelijk een ernstiger vorm van PRA dan Shala. Ik zou als ik u was de Nedelandse oogartsen niet voor amateurs uit maken, de methode die door Dr. Brahm wordt toegepast is van geen enkele wetenschappelijke waarde en brengt hem international(ECVO) en bij collega’s in een lastig pakket want ook de Franse Prof. Clerq heeft bij Shala PRA vastgesteld. Bovendien heeft de RvB besloten dat bij honden die voorlopig PRA niet vrij hebben de uitslag van de panelavond doorslaggevend is.
  Het spijt mij en het zou u ook moeten spijten dat Shala PRA heeft en met haar ook alle andere Saarlooswolfhonden met dezelfde verschijnselen.
  Marianne

 6. Bert Strijk zegt:

  Ik wil nog even reageren op Jan Zandstra oftewel mevr E.P ????ivm PRA onderzoek in NL en uitvoering v/d RvB. De NVSWH wisten in 1988 al dat als een hond niet vrij gegeven wordt, dat dan inhoud dat PRA voorlopig niet vrij of PRA niet vrij de ergste uislag gehandhaafd blijft. En dat maakt verder niet uit of men naar een 2e ECVO arts of dr Rolf Brahm uit Dortmund gaat. Is men er niet mee eens dan kan men via een bewuste ECVO arts een panel onderzoek in NL Utrecht aanvragen en laten plaats vinden. De uitslag van dit ECVO panel onderzoek is definitief. Dus de NVSWH was op de hoogte van dit protocol, en dat wil dan zeggen dat ze jaren lang voor niets naar Dortmund zijn geweest naar een arts die alleen maar spiegelde en en ERG onderzoek deed die niet geschikt was voor PRA te ontdekken in vroeg stadium of hij de hond niet of wel vrij kan geven. Tussen aanhalingstekens het protocol v/d RvB.
  Verder iedereen nog een gelukkig en voorspoedig 2007.
  En mijn welgemeende dank aan de fam Berends dat ze op veel van mijn aanvragen ingegaan zijn onderander voor de juiste Narfstrom ERG Protocol in Utrecht met Shala. En het spijt mij zeer dat Shala met de tijd slecht gaat zien met grote kans van totale blindheid.
  Gr Bertus.
  ( Als het tweede panellid tot een ander oordeel komt, zijn de tegenstrijdige uitslagen voor een vereniging en/of fokadviescommissie en voor de GGW onhanteerbaar.

  Daarom zijn reeds in 1988 vanuit de sectie oogheelkunde (en later door de ECVO bevestigd) nadere regels van de uitslagen van het onderzoek opgesteld en aan de rasverenigingen gecommuniceerd hoe in dergelijke gevallen moet worden gehandeld n.l.:In het geval van twee niet gelijk luidende onderzoeksuitslagen blijft de meest negatieve uitslag geldig tot de hond is onderzocht door het NL-ECVO-panel. Het oordeel van het NL-ECVO-panel is doorslaggevend en geldt als de definitief geldige uitslag.De RvB)

 7. Johan zegt:

  Men klampt zich vast aan een arts in Duitsland die steeds voorlopig niet vrij geeft voor de honden, terwijl ik denk dat in Nederland de oogartsen definitief PRA zouden geven voor al deze honden. Intussen wordt in de rasvereniging wel met honden gefokt die door deze Duitse arts voor PRA voorlopig niet vrij hebben gekregen. Dat lijkt mij een onaanvaardbaar fokbeleid voor een vereniging die zegt de gezondheid van de honden als hoogste porioriteit te zien. Maar we weten het nu wel. In de laatste algemene ledenvergadering zei de voorzitter letterlijk: “En wat u er verder van vindt dat zal me worst wezen.” Let wel, de voorzitter tegen het hoogste orgaan van de vereniging. Einde discussie, dat is wel zo prettig voor iedereen. Ze modderen maar gerust verder met hun schamele 3 nestjes per jaar en laten de leden in de waan dat het met de fokkerij heel goed gaat. Mensen die echt nadenken zouden beter moeten weten. Johan.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s