Pavlov reactie

Op de website van Gosling Mast, de secretaris van de NVSWH, lezen we dat er volgens hem mensen zijn met “een onwrikbaar geloof in het papier… Kortom de mens met een rotsvast vertrouwen in boekhoudkundige neerslag van de werkelijkheid.” Ik denk dat de schrijver heeft geprobeerd enig dedain in zijn woorden te leggen?

Uit de bijgeplaatste foto met de vraag: “heb ik een F van 0,58?” begrijpen we dat zijn tekst slaat op de grafiek hieronder, waaruit blijkt dat het gemiddelde inteeltcoëfficiënt van de Saarlooswolfhond een schrikbarende 58% bedraagt.

pavlov reactie

de cijfers spreken voor zich

De secretaris gaat verder: “Je zou toch verwachten dat als men de wonderlijke melange van die a-typische honden in ogenschouw neemt dat zich dan bij de waarnemer een zeker cognitief proces zou afspelen maar daarvoor is bij cijfer-fetisjisten die zich door rekenmeesters laten bijstaan geen plaats.”

Ik laat het snierende taalgebruik maar even voor wat het is. Maat je mag toch verwachten dat bij dergelijke cijfers ieder normaal mens zich achter de oren krabt? Zo niet Gosling Mast. Hij weet er alleen maar een voorspelbare Pavlov reactie uit te persen. Gelukkig zijn er steeds meer leden binnen de NVSWH en de AVLS die beseffen dat samenwerking de enige oplossing is om het enorme inteeltprobleem terug te brengen. Dat betekent dus fokken met kerngezonde honden, die het minst aan elkaar zijn verwant en die alle gezondheidsonderzoeken hebben ondergaan. Ook als gezondheidsproblemen “bij ons niet voorkomen.” Want dat is alweer zo’n Pavlov reactie van Mast c.s. waar het ras niet verder mee komt. Ruis dat niet is gebaseerd op cijfers en gezondheidsonderzoek.

“Een wonderlijke melange van a-typische honden,” schrijft de secretaris van de NVSWH. Hij ziet honden waarvan de oren niet exact volgens de rasstandaard zijn geplaatst. De schedel is niet wigvormig genoeg, de aanzet van de staart kan een stuk beter, de oogstand is niet correct en de oogkleur kan beter. Alsof het om een missworldverkiezing gaat!  Maar daar houd je geen ras mee in stand. In mijn ogen is het zelfs funest. En met voorspelbare Pavlov reacties maak je het ras al helemaal niet gezonder. En daar zou het toch in de eerste plaats om moeten gaan?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in AVLS, Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s