Een pup kopen

We krijgen regelmatig e-mails van mensen die geïnteresseerd zijn in een Saarlooswolf-hondpupje. Vragen over waar je een pup kunt kopen en of het wat uitmaakt of een fokker lid is van een rasvereniging. Voor de goede orde: een fokker hoeft niet per se lid te zijn van een rasvereniging. Wat wij belangrijker vinden, is dat de fokker jou alle noodzakelijke gezondheidspapieren (hieronder) kan laten zien. Dan kun je er gerust vanuit gaan dat je te maken hebt met een verantwoordelijke fokker. Er zijn fokkers (die lid zijn van een rasvereniging) die je deze papieren NIET kunnen tonen. Ons advies: koop daar geen pup!

Er zijn twee rasverenigingen in Nederland, de NVSWH en de AVLS. Er zijn nogal wat verschillen tussen die verenigingen. Bij de NVSWH moet je bijvoorbeeld verplicht lid worden om voor een pup in aanmerking te komen, ook al is dit in Nederland verboden. Het is koppelverkoop (als je bv. een auto koopt, hoef je ook niet eerst lid te worden van de ANWB).

Wij zijn lid van de AVLS. Die vereniging kent geen verplichting om lid te worden als je een pup wilt. Er is ook geen centrale pupbemiddeling, want daar kan ontzettend veel gedonder van komen. Fokkers zijn volwassen genoeg om zelf te beslissen over de toewijzing van hun pups. Die verantwoordelijkheid hoeven ze niet uit handen te geven aan een vereniging.

Mensen vragen ons vaak wat wij ze aanraden en welke fokker ze kunnen vertrouwen. Daar zijn een paar nuchtere aanwijzingen voor. Leer de fokker kennen nog vóór er een nest ligt. Maar… en dit is misschien veel belangrijker: laat je niet meeslepen door emoties. Gebruik je verstand en denk na! Er zijn 5 punten die je in de gaten moet houden en waarnaar je moet vragen! (zie onder) Als je een nest pups ziet en je wilt heel graag een pupje, dan teken je desnoods je doodvonnis zonder dat je dat in de gaten hebt. En de fokker weet dat! Echt, we spreken uit ervaring. Een paar tips, op het gevaar af dat niet iedereen het met ons eens zal zijn. Hoeft ook niet, want het is onze mening. Ga er maar even voor zitten.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA1. Vraag altijd naar de stambomen van beide ouders

Zo ziet een officiële Nederlandse stamboom eruit. Een goede fokker heeft ze van beide honden, dus van vader en moeder. Kijk naar de afstamming van beide dieren. Zie je veel dezelfde namen? Trek je conclusies. Komt jouw opa ook aan beide kanten voor in jouw familie? Of je oma, je tante, je oom? Of erger: je broer, je moeder, of je vader? Is jouw vader soms met je zus naar bed geweest? Denk na! Dat is niet normaal, zelfs bij wet verboden. Waarom zou het bij honden dan wel normaal zijn? Laat je niets wijsmaken als een fokker het heeft over lijnteel of inteelt dat af en toe moet kunnen om het ras zuiver te houden. Inteelt (kruisingen van broer, zus, vader, dochter, moeder, zoon etc.) is door de Raad van Beheer verboden en lijnteelt (klik hier als je onze mening wilt weten over dit onderwerp) is niets meer of minder dan inteelt op de langere termijn. Het zijn verhullende woorden voor incest. De natuur werkt overal hetzelfde en maakt genetisch geen verschil! Of het nu om honden of om mensen gaat.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA2. Vraag altijd naar de gezondheidspapieren

Laat je nooit met een kluitje in het riet sturen! Een verantwoordelijke fokker heeft die papieren en laat ze graag aan je zien. Het is namelijk het bewijs dat hij/zij een verantwoordelijke fokker is. De belangrijkste papieren voor de Saarlooswolfhond zijn:

* HD rapport. HD-A is de beste uitslag, met honden met HD-C of erger zou niet gefokt moeten worden. Ook niet als de andere ouder betere heupen heeft. Lees hier meer over heupdysplasie

* ECVO rapport. Dit certificaat mag niet ouder zijn dan 1 jaar. Beide ouders moeten vrij zijn van alle erfelijke oogafwijkingen.

* Certificaat dwerggroei. Minstens een van de ouders moet vrij zijn van het gen. Dan zullen er in ieder geval geen dwergen in het nest zitten. Zijn beide ouders vrij van het gen? Dan zijn alle puppen ook vrij van het dragerschap van deze ziekte en hoeven ze later niet getest te worden. Vrij door afstamming heet dat. Kan de fokker geen dwerggroei certificaat overhandigen want “het komt in mijn foklijnen niet voor” of “het komt niet voor in de rasvereniging waar ik lid van ben”? Drink je koffie op, wens de fokker nog een goede dag en vertrek!

* Certificaat DNA. Zo weet je zeker dat de opgegeven ouders ook daadwerkelijk de ouders zijn. Bij twijfel kun je het DNA van jouw pup vergelijken met het DNA van de ouders. Dit is een unieke, dus niet te vervalsen identificatie van het dier. Meer over DNA Sinds 1 juni 2014 heeft de Raad van Beheer het verplicht gesteld dat DNA wordt afgenomen bij ouders en pups. Zo wordt gecontroleerd of de opgegeven ouders ook daadwerkelijk de ouders van de pups zijn.

* Certificaat DM. DM is een erfelijke afwijking die voorkomt bij de Saarlooswolfhond. Ook hier geldt, laat je niets wijsmaken. Ook niet als de fokker beweert dat het alleen bij andere fokkers voorkomt en dat dus zo’n certificaat voor zijn/haar nest niet nodig is! Lees hier meer over DM

De certificaten een rijtje:

pup kopen 3

Op het DNA certificaat na (maar des te beter als het er bij zit, DNA afname is nu verplicht voor alle rashonden) zijn al deze papieren een absolute voorwaarde voordat je een pup koopt. Als een fokker zegt dat alles goed zit bij hem of haar, dat HD, PRA, DM en hypofysaire dwerggroei in zijn fokkerij niet voorkomen en dat het allemaal een kwestie van vertrouwen is, loop dan gauw door. En als hij zegt alle papieren te hebben, maar ze even niet kan vinden en je ze later “natuurlijk’ mag inzien? Trek je conclusies. Ook belangrijk om te weten, een goede fokker weet het antwoord:

 • Wat is de verwantschapsgraad tussen de ouders en daarmee de inteeltcoëfficiënt van de pup?
 • Vraag de fokker welke erfelijke aandoeningen er voorkomen in de stamboom van de pup!
 • Hoe groot is de kans dat de pup gaat lijden aan een erfelijke aandoening of drager wordt van een erfelijke aandoening?

Een paar vaak gehoorde smoesjes:

 • Waarom zou ik anderen moeten bewijzen dat mijn foklijnen gezond zijn.
 • Al die onderzoeken zijn nergens voor nodig. Ik zal het toch zeker zelf wel weten, want ik ga dagelijks met mijn dieren om!
 • Bij mij komt al die ellende niet voor.
 • Het is alleen maar geldklopperij van specialisten en dierenartsen.
 • Mijn honden zijn kampioenen, die zijn dus kerngezond.
 • Al die onderzoeken is veel te veel stress voor mijn honden, daarom doe ik het niet.
 • Narcose is heel slecht voor een hond, daar waag ik ze niet aan.
 • Mijn honden zijn kerngezond, kijk zelf maar.
 • In mijn foklijn is nog nooit een ziekte voorgekomen en ik fok al 30 jaar.”

En zo kun je dit smoezenlijstje nog wel langer maken. Ook aan uitspraken als “het moet eerst klikken tussen ons” heb je geen bal. Het kan ook heel goed klikken tussen jou en een fokker die maar wat raak fokt. Misschien zelfs wel beter! Weet jij veel. Belangrijk is dat het tussen jou en de pup klikt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAAls een fokker kwistig rondstrooit met showuitslagen of kampioencertificaten in plaats van met gezondheidsrapporten, laat je dan geen zand in de ogen strooien. Vraag je aan het meisje waarmee je zoon thuiskomt ook of ze mee heeft gedaan aan een Miss World verkiezing?pup kopen 5 Er zijn kampioenen die zo goed als blind zijn, pijn hebben door gewrichtsproblemen, nauwelijks kunnen ademhalen, huidproblemen hebben, constant aan de diarree zijn en nog veel meer ellende. Een tentoonstellingsuitslag of kampioencertificaat zegt niets over de gezondheid van de hond! Vraag naast de gezondheidsrapporten ook naar het karakter van de ouders. Dat is minstens zo belangrijk.

3. Vraag vooraf naar het koopcontract

Misschien staat het op de website van de fokker of laat het anders opsturen. Een goede fokker heeft daar geen enkele moeite mee. Krijg je het niet? Je mag alles bekijken als je langskomt om de pups te zien en dan kunnen we meteen kennismaken? Alweer: denk na! Je gaat geheid voor de bijl en de fokker weet dat. De fokker heeft geen koopcontract? Het is allemaal een kwestie van vertrouwen, meneer. Niet dan? De mensen vertrouwen elkaar tegenwoordig niet meer en zonder vertrouwen begin je niks. Toch? En u mag de pup altijd terugbrengen, als ie om wat voor reden niet bevalt! Nou, als dat geen vertrouwen is, dan weet ik het ook niet meer. Tip: Lees nog even wat achter punt 3 staat!

Je krijgt gratis een pup, maar met extra voorwaarden? De fokker wil beslist een pup (soms zelfs gratis) uit het nest als jij later gaat fokken? Denk na. Waarom moet je daar nu al over beslissen! Jij gaat daar zelf over als het zover is en niemand anders! Geef dat recht dus niet op voorhand aan de fokker. Wil de fokker bepalen welke reu later jouw pupje zal dekken als jij wilt fokken? Lees verder.

4. Hou altijd zeggenschap over je hond!

Staat in het contract dat je de fokker moet volgen in zijn aanwijzingen voor de fokkerij? Jij moet dit, jij moet zus, jij moet zo? Lees nog een keer wat er achter punt 4 staat. Sta dit niet af! Niet aan een fokker en ook niet aan een rasvereniging met een “unieke centrale fokkerij” en een “door onze leden collectief gedragen fokbeleid.” De praktijk? Je hebt geen snars te vertellen over de fokkerij met je hond. Je kent deze misschien ook wel: “Wij weten het beter, wij hebben immers ervaring. Vertrouw daarom op onze jarenlang opgebouwde deskundigheid.” Wantrouw deze zelfbenoemde specialisten. Neem altijd zelf de belangrijke beslissingen. Je staat de zeggenschap en verantwoording over jouw kinderen toch ook niet af aan een ander?

5. Vergelijk verschillende koopcontracten

Maar ja, wat is een goed koopcontract. Er zijn diverse voorbeeldcontracten op het internet te vinden. Oordeel zelf. Dit is het voorbeeld exemplaar van de AVLS. Vergelijk het met het contract van de fokker. Zijn er onduidelijke, vage termijnen of vermoed je valkuilen in het koopcontract? Laat ze veranderen. Kan dat niet want de fokker zegt dat deze voorwaarden heel normaal zijn en dat iedereen het zo doet? Of dat de vereniging het zo heeft opgesteld en dat hij er niet van mag afwijken? Denk na en trek je conclusie! Elk contract kan worden aangepast als beide partijen dat willen. Nog even dit. Er zijn fokkers die van hun pupkopers contractueel eisen dat ze hun pup laten testen op erfelijke ziektes als de pup later volwassen is. Dat is prima! Zo’n fokker toont daarmee aan dat hij graag wil weten van welke erfelijke ziektes de pups drager, lijder of vrij zijn. Zo kan de fokker er in zijn fokkerij rekening mee houden!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEen volgende vraag is vaak: ik wil beslist een pup zonder aangeboren afwijkingen, ik heb al zoveel ellende gehad met mijn vorige hond. Het antwoord? Sorry, maar helaas. Het leven is niet zonder risico’s. Ondanks alle vooruitgang in de medische wetenschap worden nog steeds mensen met een handicap of met een erfelijke afwijking geboren. In de hondenwereld is dat niet anders. Hoewel de Saarlooswolfhond over het algemeen een gezonde hond is, kan geen fokker ter wereld je garanderen dat er bij hem/haar nooit een afwijking in het nest voorkomt. En fokkers die dat wel beweren? Ach, lees dit stukje nog een keertje. En als je dan toch nog in sprookjes wilt geloven? Ga gerust je gang. Nog meer info over een pup kopen? Klik hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Pups en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Een pup kopen

 1. Fam. Kruishof zegt:

  We zijn op zoek naar een hondenpup. Niet speciaal een Saarloospup, maar kwamen toen op deze site terecht. Bedankt voor alle tips. Het was erg leerzaam.
  Familie Kruishof.

 2. maik hendriks zegt:

  hoi allemaal ik ben maik en ben 17 jaar. ik ben al een tijdje aan het informeren en rond neusen op het internet en bij mensen die er veel ervaring mee hebben. ik was eerst op zoek naar een mooie japanse akita inu. of een wolfshond had ik al in me gedachten maar nu ik op deze site ben egweest weet ik het definitief. ik ben helemaal gek van honden en zou graag meer willen weten van jullie. bijvoorbaad mijn dank
  groetjes maik hendriks

 3. Henk zegt:

  Wow, wat een info! Daar heb je wat aan.

 4. Chantal zegt:

  Hallo,

  Bedankt voor jullie nuttige tips. Ik heb al meerdere malen op jullie site gelezen en ik heb het idee dat ik er ook echt iets aan heb.
  Ik heb op de site van de AVLS info gevonden over een bijeenkomst op 27-9.
  De bedoeling is dat we daar heen gaan om eens een aantal honden te bekijken. Op de plaatjes zien ze er geweldig uit, we hebben er heel veel over gelezen en we zijn helemaal verkocht. Nu ze nog in het echt gaan bekijken.
  Ik ben al aan het aftellen.

  Groetjes
  Chantal

 5. M.D. zegt:

  Dit is een zeer interessant artikel! Ikzelf denk al een tijdje over het nemen van een saarloos, maar wat ik me afvraag is dit: kun je een saarloos aan als beginner? Of is een saarloos echt een hond voor gevorderde hondenbezitters?

 6. Johan zegt:

  Ik raad je aan het artikel op de site van de AVLS te lezen dat daarover gaat. Klik links in het hoofdmenu op De Saarlooswolfhond en daarna op Karakter en Gedrag.

 7. Erla van Warmerveen zegt:

  Hartelijk bedankt voor de uitgebreide informatie. Hier hebben we echt wat aan gehad.
  Vr, groet. Erla en Henk van Warmerveen

 8. Bart van iersel zegt:

  Ik ben 15 jaar en ik heb ook al sinds ik 3 ben een kleine hond. Maar deze is nu een maand dood denken jullie dat ik klaar ben voor een saarloos wolfshond.

  Gr bart van iersel

 9. Lidia zegt:

  Wat heerlijk om zoxb4n goed stuk te lezen wat je moet weten als je een pup wilt kopen. Dat zijn we nergens anders zo uitgebreid en eerlijk op internet tegengekomen. Heel erg bedankt. U hebt ons geweldig geholpen!
  Lidia en Eelco Ansberg.

 10. Danley zegt:

  wij willen ook heel graag een pup kopen weten nog niet wat voor soort XD maar we hadden een goed gevoel bij deze vooral omdat we gelezen hebben dat hij een van de gezondste honden van de wereld zijn XD en bij het gezin wil horen XD

  groetjes van,

  danley

 11. Lucas van Krimpen zegt:

  Dit maakt veel duidelijk voor ons. Dank u wel voor de informatie. Lucas en Agnes v. Krimpen.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s