De valkuilen van een koopcontract

valkuilenWe krijgen soms direct via reacties, maar ook via het mailformulier opmerkingen waaruit blijkt dat mensen de uitgebreide informatie op ons weblog zeer waarderen. Sommige mails gaan over de vraag waar pupkopers op moeten letten bij het koopcontract. Daarover heeft Mr. C.C.E. Wilschut dit uitstekende artikel geschreven, de valkuilen van een koopcontract dat onlangs is gepubliceerd in een van de nieuwsbrieven van de AVLS.

Dit bericht werd geplaatst in Pups en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De valkuilen van een koopcontract

  1. Esther zegt:

    Vraagje:
    Stel je bent lid van de NVSWH en je krijgt een hond en je zegt na drie jaar je lidmaatschap op, wat gebeurd er dan?

    Zit je dan nog vast aan dat contract?

    Esther

  2. Johan zegt:

    Onze advocaat (overigens niet Mr. Wilschut) schreef ons hierover toen dit een paar jaar geleden speelde: “Het einde van het lidmaatschap betekent dat de rechten en de plichten verbonden aan het lidmaatschap op de datum van de beëindiging komen te vervallen. Aangezien de litigieuze overeenkomst verbonden is aan het lidmaatschap, is deze gelijktijdig vervallen.” (Litigieus betekent in juridisch jargon: betwistbaar.)

    Het kan dus niet zo zijn dat een vereniging een lid zijn rechten, die verbonden zijn aan het lidmaatschap, ontzegt en hem tegelijkertijd wil houden aan de verplichtingen die voortkomen uit dat lidmaatschap.

    Het is ook ondenkbaar dat je, eenmaal lid, nooit je lidmaatschap om wat voor reden dan ook zou kunnen opzeggen.

    Maar de koopovereenkomst is sowieso nietig, dus wettelijk ongeldig, om nog een andere reden. Zoals Mr. Wilschut in het artikel glashelder aangeeft, wordt in het koopcontract van de NVSWH een koppeling gelegd tussen het lidmaatschap en het verkrijgen van een pup. Zonder lidmaatschap geen pup. Een dergelijke koppeling is bij wet echter verboden en dus is door ondertekening van zo’n koopcontract geen wettige overeenkomst tot stand gekomen.

Geef je reactie: