De geboortecijfers

Dit zijn de geboortecijfers van SWH pups in Nederland over de laatste 15 jaar. Niets aan de hand, zo lijkt het. Het ene jaar wat meer, het andere jaar wat minder. Maar wat er echt aan de hand is, wordt pas duidelijk als je de geboortecijfers in een grafiek zet.geboortecijfers 1
De blauwe lijn laat de geboortes binnen de NVSWH zien, de rode lijn de geboortes daarbuiten. De groene lijn toont het totaal.  De dunne blauwe lijn laat een onmiskenbaar neerwaartse trend zien bij de NVSWH. In 2006 en 2007 wordt daar bijna de 0-lijn geraakt. Pas na 18 maanden is er weer een nest, wat een lichte opleving in 2008 laat zien. Maar als deze trend zich doorzet, worden er over een tijd geen pups meer bij de NVSWH geboren. (Zie de grafiek onderaan de pagina).

De keuze van de NVSWH om met een kleine populatie centraal te fokken, heeft tot dit resultaat geleid. Alleen nieuw bloed zal dit kunnen doorbreken en dat weet het bestuur van de NVSWH heus wel. Maar daar ga je dan met je heilige fokzuiverheid!

Een centraal fokbeleid moet aan voorwaarden voldoen. Het fokplan moet zijn opgesteld door deskundigen en kenners van het ras. Ook moet duidelijk zijn hoe het beleid er de eerstkomende jaren gaat uitzien en het moet regelmatig geëvalueerd worden om te kijken of je nog op de goede weg zit. Maar het fokplan van de NVSWH is afhankelijk van twee mensen!!! Het fokplan zit alleen in hun hoofden!!! Niemand, werkelijk niemand kent de voorwaarden en zij dulden geen enkele inspraak of kritiek. Ook wordt er nooit geëvalueerd. De geschetste neerwaartse trend is in overeenstemming met deze gegevens over inteelt. De genenvijver raakt leeg, dat is duidelijk. De grafiek onderaan deze pagina geeft aan hoe het zal aflopen met de populatie van de NVSWH als dit fokbeleid doorgaat.

De vraag is of je een prachtig ras wilt opofferen aan de starheid van 2 mensen die hierover geen enkele communicatie aangaan met hun leden. Ik wil tot slot iedereen aanraden dit artikel van Dr. Helmut Wachtel te lezen: Honden fokken in het nieuwe millennium. Het is een hele kluif, maar print het uit en lees het op je gemak. Het is niet geschreven door zomaar iemand. Dr. Wachtel is de internationale expert op het gebied van rashondenpopulaties en inteelt. Het zal voor de ware gelovigen in raszuiverheid zijn als vloeken in de kerk, maar dat kan me weinig schelen. De NVSWH heeft nog even de tijd. Om precies te zijn tot ongeveer 2017:

geboortecijfers 2

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Pups, Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op De geboortecijfers

 1. Carin zegt:

  Als je het aantal geboortes over de gehele populatie bekijkt, inclusief buitenland (waar toch ook een aantal goede en verantwoordelijke fokkers zit) is het verschil tussen de rasverenigiing en de rest dus nog schrikbarender?
  Het wordt zo wel heel erg duidelijk waar de toekomst van het ras ligt.

 2. Johan zegt:

  De cijfers betreffen inderdaad alleen de geboortes in Nederland. Met de geboortecijfers uit het buitenland erbij worden de verschillen nog groter. Maar dit vind ik al schrikbarend genoeg.

 3. ria zegt:

  De informatie klopt niet! Buiten de NVSWH zijn er namelijk de laatste 15 jaar 0 SWH’s geboren!

 4. erwin zegt:

  Als ik het optel kom ik aan bijna 800 pups buiten de NVSWH en 400 pups in de NVSWH. Weet dus niet waar die 0 vandaan komt. Binnen de NVSWH worden straks ook 0 pups geboren en daar gaat het over. Goed dat daar aandacht aan wordt besteed!

 5. Carla zegt:

  Heeft de RVB aan 800 pups onterecht een stamboom uitgegeven? Maar 800 keer? En binnen de NVSWH nooit?

  Carla

 6. ria zegt:

  Dat klopt alle `swh`die buiten de NVSWH zijn gefokt hadden nooit een stamboom mogen krijgen.Wanneer de RvB de rasstandaard zou hanteren is dat een feit. Echter voor sommige liefhebbers is het commercieel aspect toch iets belangrijker.Het verschil tussen beide populaties is ook al duidelijk te zien.Zelfs de puppen van een eerste kruising met een bastaard en vader Tunka is al dramatisch.Veel mensen hebben daardoor een verkeerd beeld over een echte SWH.

  mvg,
  Ria

 7. Marianne Eggink zegt:

  Beste Ria,
  De RvB hanteert voor alle rashonden dezelfde procedure, dus ook voor de Saarlooswolfhond. Een Saarlooswolfhond met een stamboom is een rashond. Ook met de rasstandaard in de hand is dat duidelijk te zien voor de objectieve kijker/keurmeester. Mensen met een gekleurde bril zien natuurlijk iets heel anders.
  Ook altijd weer dat commerciële gewin, beste Ria bekijk de cijfers nog eens goed en zie hoe weinig pups er zelfs in de goeie jaren geboren worden. Iemand die geld aan de fokkerij wil verdienen kiest niet voor een Saarloos. Tot slot Ria, de echte Saarloos zal voor iedereen anders zijn, jij hebt jouw ideaal ik het mijne. Zorg er nou maar voor dat jou ideaal er over twintig jaar nog is.
  Vriendelijke groet Marianne

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s