Verdwazing

Twee teletekstberichten die tot nadenken stemmen. De BBC zond dit jaar een documentaire uit over de desastreuze gevolgen op de gezondheid van rashonden door inteelt en overdrijving van het rastype. We kweken monstrueuze variëteiten van wat eens een gezonde rashond was, zoals de Engelse Bulldog en de mopshond. De rij is lang. Nu gaan er stemmen op om in Engeland incestkruisingen (moeder-zoon, vader-dochter, broer-zus) bij wet te verbieden. Ook in Nederland accepteren veel fokkers inteelt en incest als de normaalste zaak van de wereld. Verandering moet vaak van buitenaf komen, zoals uit dit teletekstbericht blijkt. Natuurlijk reageerde de Raad van Beheer met een Pavlov reactie (het valt reuze mee en de situatie is hier veel beter dan in Engeland) op de stelling van de dierenbescherming. De kern, inteelt en wanstaltige overdrijving van rastype moet verboden worden, komt de Raad van Beheer niet over de lippen. Dat is ook lastig als je zoveel financiële belangen van zo veel “hobbyfokkers” moet behartigen.

verdwazing 1verdwazing 2
Ik ben nog niet klaar, want we hebben nog de geiten. Geitenkaasjes uit Griekenland? Nee hoor, gewoon Noord-Brabant en omstreken. Modern, ja, ja. Dus geïndustrialiseerd. Maar we herinneren ons nog allemaal de letterlijk rokende puinhoop van de vleesindustrie in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland ook trouwens, maar dat mochten we niet zien. ’t Was een beetje uit de hand gelopen. Hekken met zwart plastic schermden hier de boerderijen af, maar we konden toch zien dat de dieren met grote grijparmen de vrachtwagens werden ingesodemieterd. Nooit meer “ruimen” huilde het CDA berouwvol toen die beelden de wereld overgingen en in Engeland de stapels verkoold vlees nog wekenlang nasmeulden. De ambtenaar die het woord “ruimen” bedacht, werd meteen beloond met een functie boven de balkenendenorm. Moet kunnen.

Maar hoe je ook ruimt, ’t blijft toch gewoon moord op onschuldige beesten. Wel handig dat die geiten een stuk kleiner zijn, ook al zijn ze drachtig! Ruimt wat makkelijker en dan is 40.000 stuks best nog te overzien We hebben dus niets geleerd van al die miljoenen koeien en varkens die een paar jaar geleden in het Verenigd Koninkrijk door shovels hoog werden opgetast en in de fik gestoken omdat de destructiebedrijven de aanvoer niet meer aankonden en de dieren dus niet meer onzichtbaar, dat wil zeggen onttrokken aan het oog van de publieke opinie, konden worden “geruimd!” Leve de kiloknaller. Want daar gaat het om.

verdwazing 3

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Verdwazing

  1. Lars Drooge zegt:

    had ik maar zo’n heuvel. en niet alleen de honden zijn mooi bij jullie. groeten.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s