Verbod op incest

Morgen zal de Raad van Beheer voorstellen om incestparingen te verbieden. Het gaat om ouder/kind, broer/zus en grootouder/kleinkind paringen. Zo’n verbod is hard nodig en komt eigenlijk veel te laat. Onze reu Tunka heeft een inteeltcoëfficiënt van 0,548 oftewel 54,8%. Hoe is dat in godsnaam zo gekomen, vraag je je af.

verbod op incest Op de officiële stamboom blijken zijn ouders volle neef en nicht van elkaar. Nou, dat valt nog wel mee, denk je dan. Maar als je er verder induikt, slaat de schrik je pas echt om het hart. Uit de 6 generaties stamboom blijkt dat grootouder Timber zijn eigen dochters dekte! De nakomelingen werden weer met elkaar gekruist! Incest op incest! Een teef uit de incestparing Timber x Beryl (Gajouchka) werd gepaard aan een reu uit de incestparing Timber x Elzah (Taljochkin). Gajouchkin, reu uit de incest tussen Timber en Beryl werd weer gekruist met zijn halfzuster Elinka.

Zowel aan Tunka’s moeder- als aan vaderskant komen dergelijke incestparingen voor. Timber werd in 9 fokcombinaties aan Tunka’s vaderskant ingezet! Aan moederskant tellen we 8 keer Timber als dekreu!

Was het hoge inteeltpercentage en de gevolgen voor de gezondheid al bekend voordat deze incestparingen begonnen? Jazeker! De Leendert Saarloos Stichting bijvoorbeeld was toen al intensief bezig met dit onderwerp. Utrecht vond 25 jaar geleden een inteeltpercentage van 0,393 nog net toelaatbaar. Nu is de inteelt in de NVSWH populatie opgedreven tot 0,548! Dat is niet zo vreemd. Als je de helft van de honden uit de vereniging gooit en daarna in vrijwel alle dekcombinaties je eigen reu met incestcombinaties inzet, kun je later problemen verwachten. En dat later is nu gekomen.

Laten we hopen dat het voorstel van de RvB het morgen haalt en aan incestparingen een eind komt. Lees op dit weblog binnenkort de uitslag!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Erfelijkheid en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Verbod op incest

 1. Carmen zegt:

  Hallo Johan und Marianne,

  Es war wirklich schön, euch auf dem Treffen wiederzusehen – natürlich auch Tunka und Shala. Das hat das Treffen komplett gemacht und es hat mich riesig gefreut, dass ihr gekommen seid!!
  Hoffe, dass wir uns bald wiedersehen.
  Mehr Photos vom Treffen werde ich bald online stellen 😉 .
  Liebe Grüsse,
  Carmen, Yuma, Nisha und Timish

 2. Trudy zegt:

  Bij homogeniseren krijg je altijd veel verlies van genen. Als ze met de beste honden verder fokten, dachten fokkers vroeger dat het wel goed zat. Leendert Saarloos wist niet beter, maar latere fokkers kun je daar wel op aanspreken. Zij hadden beter kunnen (moeten) weten. Zeer kwalijk is het dat 1 reu zo vaak werd ingezet! Meestal gebeurt dat ter meerdere eer en glorie van de fokker.
  Vriendelijke groet, Trudy

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s