Goede voorlichting

Het geven van voorlichting is een taak van een rasvereniging. Maar sommige rasverenigingen hebben hierover een vreemde opvatting.

Zo lees ik op de website van de NVSWH: “Hypofysaire dwerggroei is een ernstige, recessief overerfbare aandoening die veelvuldig voorkomt bij Saarlooswolfhonden die gefokt zijn BUITEN onze rasvereniging.”

Veelvuldig? Er is zegge en schrijve nog 1 Saarlooswolfhond met dwerggroei. En: BUITEN onze rasvereniging? De NVSWH kan dat nooit beweren, want de NVSWH laat de honden NIET testen!

Op een vraag van de Raad van Beheer of de honden genetisch waren getest op dwerggroei, kwam dit antwoord: “Nee, we testen niet, want we weten zeker dat onze honden het niet hebben!” Draait de zon om de aarde? Jazeker, dat zien we toch elke dag! De wetenschap van de middeleeuwen. Geloofde je het niet dan werd je door de heilige kerk verketterd.

De feiten. Aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht werd in 2008 het gen voor dwerggroei ontdekt. De fokkers van de AVLS lieten meteen hun fokdieren testen. Dat spreekt eigenlijk vanzelf, zou je zeggen! De NVSWH weigerde! De AVLS organiseerde ook een voor iedereen toegankelijke lezing met de ontdekkers van het gen. De tekst is te vinden in de nieuwsbrief van de AVLS. (Klik op de afbeelding hieronder en dan op Jaargang 2 nummer 3) Heel leerzaam als je wat meer over dit onderwerp wilt weten. Wetenschappers hebben geen oordeel, ze onderzoeken gewoon de feiten en trekken logische conclusies op basis daarvan. Dan blijkt ineens dat de aarde om de zon draait, en niet andersom.

goede voorlichting

clubblad AVLS

Ik citeer de wetenschapper Dr. H. Kooistra die het gen heeft ontdekt:

“Indien alle fokdieren eenmalig op deze mutatie worden getest en een correct fokbeleid wordt toegepast, hoeft deze ernstige aandoening vanaf nu nooit meer voor te komen.”

Inderdaad. Want dan pas neem je je verantwoordelijkheid als fokker! Het zou de NVSWH sieren als zij ook hun honden laten testen op dwerggroei. En ook op DM. Binnenkort moet de NVSWH met een fokreglement komen waarin maatregelen moeten staan hoe de erfelijke afwijkingen in het ras bestreden moeten worden. Het is heel raar dat een dergelijk fokreglement er nog steeds niet is bij die rasvereniging.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Erfelijkheid, Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Goede voorlichting

  1. Harold zegt:

    De rv kan de tekst op de site verwijderen dat de gegevens er tijdelijk even niet zijn. Niet meer nodig. Ze staan nu ergens anders, hahaha.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s