Wetenschappers of prutsers

in het clubblad NVSWH

in het clubblad NVSWH

Toen jaren geleden PRA werd geconstateerd bij Saarlooswolfhonden in de populatie van de NVSWH waren de oogspecialisten in Utrecht volgens voorzitter Frits Pielanen amateuristische prutsers. Het was volgens hem onmogelijk dat deze erfelijke oogziekte voorkwam in ‘zijn’ populatie. Het kon hooguit wat verhoogde hyperreflexie zijn.

De NVSWH wil graag het beeld neerzetten dat er niets aan de hand is met de eigen honden en dat alle erfelijke afwijkingen in de boze buitenwereld voorkomen.

We lezen op de website van de NVSWH dat men Dr. Kooistra, die het dwerggen na 15 jaar bij de Saarlooswolfhond heeft ontdekt, in 2 zinnen kan uitleggen waarom deze afwijking niet voorkomt bij hun honden, maar bij andere honden wel. Knap hoor. Dr. Kooistra wordt aangeraden een anoniem (!) weblog te bezoeken. Zou men nu echt denken dat Kooistra met rode oortjes een anoniem weblog gaat uitpluizen op zoek naar bewijs? Ach, laat maar. Het is te onzinnig voor woorden.

De AVLS heeft de NVSWH over dwerggroei een brief gestuurd, maar (uiteraard) nooit antwoord gekregen. Ook het verhaal in het clubblad van de NVSWH over DM is een voorbeeld van stemmingmakerij. Alles is blijkbaar geoorloofd om het beeld neer te zetten van een AVLS die er alles aan doet om de fokreputatie van de NVSWH (lees: de Pielanens) naar de maan te helpen.

De feiten dan maar weer: een eigenaresse van een hond van de NVSWH (!) die ernstige verlamming in de achterhand had, meldde zich bij de AVLS! (vraag jij je ook af waarom een lid van de NVSWH zich met een probleem bij de AVLS meldt en niet bij haar eigen vereniging?) Haar dierenarts had de diagnose DM gesteld. De AVLS was (op verzoek van een neuroloog) op zoek naar Saarlooswolfhonden met DM verschijnselen om een gentest te kunnen valideren. Er werden 4 Saarlooswolfhonden gevonden met DM verschijnselen . Het spreekt vanzelf dat deze eigenaren het onderzoek niet zelf hoefden te betalen. Dat werd gefinancierd uit de opbrengst van de Saarlooswolfhondenkalender van vorig jaar.

Ja, dat moet je allemaal uitleggen omdat Diny Pielanen in het clubblad van de NVSWH  een roddel in de wereld bracht.  Het is te treurig voor woorden dat het bestuur van de NVSWH zijn website en clubblad laat gebruiken voor roddel- en lasterpraatjes van lafbekken op het internet die hun naam niet durven te noemen bij wat ze beweren! In plaats daarvan zou de NVSWH zijn fokdieren beter op dwerggroei en DM kunnen controleren! Dat zou een grote stap voorwaarts zijn! Overigens is Marianne nooit geroyeerd door de NVSWH, zoals ook wordt beweerd. Dat zou heel vreemd zijn, want ze is nooit lid geweest. Weer een roddel minder. Jammer hè!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Erfelijkheid, Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wetenschappers of prutsers

  1. Silvan zegt:

    Nog een late reactie, net gelezen op http://www.weer.nl Er zijn dus nog meer mensen die redelijke aannames hebben over inteelt.

    “Zo kwam de korhoen vroeger in Nederland vaak voor. Deze zomer zijn er in nationaal park Sallandse Heuvelrug nog maar 15 korhoenders geteld, de laatste korhoenders die in het wild in ons land levenxe2x80xa6Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer doen onderzoek waarom het zo slecht gaat met deze soort. Is klimaatverandering de enige oorzaak van het verdwijnen van deze zo kenmerkende Nederlandse vogel of spelen andere factoren mee zoals inteelt of voedseltekorten. Met genetisch onderzoek kun je inteelt aantonen en door middel van het invoeren van buitenlandse exemplaren kan vers bloed in de populatie worden gebracht.”

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s