Over bloemetjes en bijtjes

de natuur is zo mooi

de natuur is zo mooi

Er komt een informatiebijeenkomst van de NVSWH over dekking, dracht en geboorte bij de Saarlooswolfhond. Welke geboorte? Tja, je zou als NVSWH lid bijna vergeten hoe een Saarlooswolfhondenpupje eruit ziet. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Op 19 september gaat het allemaal gebeuren. Alleen voor NVSWH leden, dat spreekt vanzelf. Welke wetenschapper gaat die lezing geven, vraagt u? Geen idee, we moeten er maar naar raden. Ik denk dat het professor dr. ir. F.G. Pielanen zal zijn. De cum laude gepromoveerde geneticus van internationale naam en faam! De nieuwsbrief van de NVSWH denkt alvast met de leden mee:

citaat uit clubblad NVSWH

uit de nieuwsbrief van de NVSWH

Niet van mijzelf hè, deze tekst, echt niet. Klik hier om alles te lezen: dekking, dracht en geboorte. Het ligt dus niet aan de honden. Wat? Nou, dat er geen pups worden geboren! Er zijn bij de leden in dat geval “te veel onduidelijkheden overgebleven om de stap te durven of kunnen zetten.” Nogmaals, ik verzin het niet zelf! Ik hoorde laatst dat een echte communicatiemevrouw het bestuur van de NVSWH is komen versterken. Die gaat het nog druk krijgen!

Is dat nou moeilijk, zo’n dekking, dracht en geboorte? Nou beste leden van de NVSWH, dat valt erg mee. Je hebt een mannetjeshond en een vrouwtjeshond nodig. Het vrouwtje wordt loops, het mannetje dekt het vrouwtje. Dat gaat al heel lang zo. Als de dekking erop zit, is het voor de mannetjeshond klaar. Het vrouwtje is ongeveer 63 dagen drachtig. Daarna worden de pups geboren. De teef, zo heet een vrouwtjeshond, doet dat allemaal zelf en geheel allenig. Je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Oh ja, als het fout gaat, ligt het aan de leden van de NVSWH. Nooit aan de honden of aan het fokbeleid van voorzitter Frits Pielanen. Daar is dus geen enkele onduidelijkheid over. Simpel zet en einde lezing. Maar wie geeft die lezing? Ik ken eigenlijk maar één alwetende specialist op dit gebied. En die staat ook nog aan het roer van de NVSWH. Komt dat even goed uit!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Over bloemetjes en bijtjes

 1. Hans zegt:

  Het gebeurt niet vaak, zeg maar nooit, dat ik het eens ben met de schrijver van dit weblog, echter, nu heeft ie toch de spijker boven op z’n kop geslagen met het verhaal over de ‘bloemetjes en de bijtjes’.
  Wat is hier namelijk het geval: schrijver schetst met zijn hersen-, of laat ik liever zeggen gedachten spinsels het fok ‘beleid’ van zijn eigen vereniging, zijnde;
  Je neemt een reu en je neemt een teef en hoppa, na enige tijd rollen de puppen er wel uit.
  Wat voor puppen met al of niet verborgen gebreken het dan zijn is van ondergeschikt of liever gezegd, van geen belang, als er maar puppen komen.
  Kwantiteit boven Kwaliteit
  Aantoonbare en bewezen erfelijkheidsproblemen?.niet zeuren PUPPEN..
  Gesjoemel met stambomen, inkruisen van een ander ras, duistere afkomsten
  ‘Welkom bij de AVLS’
  Neemt men dit soort verhalen nu nog serieus, of is het enige doel hiervan schoppen en trachten te beschadigen?!!
  Advies van mij: Ga vooral zo door
  Hansepans

 2. Johan zegt:

  Heerlijk, onze razende reporter Hans is het met mij eens. Voortschrijdend inzicht. En ik ben ervan overtuigd, Hans, dat we het nog veel meer eens worden. De vijver van het centrale fokbeleid is leeg. Dus leden, kom op met jullie honden. We hebben ze hard nodig.

 3. Gosling zegt:

  Bloemen en bijen

  Het druipt er al jaren vanaf; een onverwerkt verleden bij de schrijver van dit blog. Zodra Johan de letters NVSWH ziet begint het tekstueel pootoptillen. Nu is dit blog niet de enige plaats, ook in het stencil van zijn AVLS is zeker vijftig procent van zijn tekst besteed aan zijn verloren liefde. Alles wordt handig aan elkaar gebrabbeld en op het oog lijkt het heel wat.

  Neem nu zijn artikel op blz 11, 12, 13 en 14; dat bij tijd en wijle sterk doet denken aan een abstract van dr. M. Hagen (GGW). Voordat Johan nader tot het pluche was gekomen kon de RvB geen goed doen maar nu zijn ze dikke maatjes. Een lofzang op de afdeling GGW; een leidende rol voor de RvB. Alles naar de GGW; komt allemaal goed Johan.

  Het ligt voor de hand dat de RvB convenanten zal afsluiten met instituten zoals Laboklin, VanHaeringen etc etc. voor al die genetische testen. Krijg je er zo voor tien euro extra er een certificaat bij; die hoe kan het ook anders verplicht zal zijn (gewoon eens op je gemakje het KR lezen). Zou het werkelijk? ja natuurlijk; dalende stamboominkomsten kunnen nu eenmaal gecompenseerd worden met verdienen aan de naar mijn smaak maatschappelijke IC histerie en genetische paranoia. Daarenboven verbetert het de positie van het bureau. Waar zal die leidende ambitie anders uit betaald worden? Het pand aan de Emmalaan in de etalage en naar een gepaste kantoorruimte?; leegstand zat in de kantoormarkt. Een duurdere ‘opgeleukte’ stamboom? Maak van een rashond maar een genetische Bentley. De RvB ging er in het verleden bijkans failliet aan.

  Weg met verenigingscommissies betoogt Johan; Waarom er bij zijn AVLS wel allemaal commissies worden opgezet en dit niet aan het hoofdkantoor wordt uitbesteed? het zal wel zijn onder het mom “zijn de leden ook bezig en hoeven ze niet zo op mij te letten” of zolang alles adviezen zijn dan zit het met het draagvlak wel goed; laat de boeren maar dorsen; ik heb mijn eigen missie.

  In het zelfde AVLS-artikel houdt Johan de leden voor dat exterieur en gezondheid voor de Saarlooswolfhond aan elkaar gekoppeld zijn.

  Dit slaat werkelijk nergens op. Er spelen welliswaar afhankelijk van de subpopulatie enige gezondheidsaspecten maar die hebben geen enkel verband met het exterieur. Er wordt bij de AVLS-honden bijvoorbeeld toch niet positief geselecteerd op En/ectropion als blijk van het summum van de gewenste beharing op de oogleden dacht ik zo. De hele pedigreedogexposed – ‘heisa’- gaat in hoofdzaak over ras-type-overdrijving bij hondenrassen die opzichzelf schadelijk zijn voor het welbevinden. Te korte snuiten, te kleine schedels, belachelijk aflopende ruglijn bij de Duitse Herder enzv. Maar Johan denkt 1+1=2; alleen is het de verkeerde som.

  Rashondenfokkerij draait per definitie om rastype en rasgebonden eigenschappen. Dat daarbij kenmerken niet overdreven worden benadrukt ( typeoverdrijving, de BBC documentaire) en er gebruik wordt gemaakt van deugdelijk materiaal ( het binnen de perken houden van aandoeningen) spreekt voor zich.

  Johan’s strategie, rasstype; dat boeit niet, is precies dat wat zich binnen “zijn” subpopulatie heeft voltrokken. Het doet mij soms pijn aan de ogen.

  Als het maar wolfsgrauw is en woef zegt dan vindt Johan het al best al mag ik hopen dat het bij zijn achterban anders ligt.

  De harmonische bouw en andere kenmerken uit de rasstandaard van de Saarlooswolfhond die een garantie voor een optimale functionele bouw vormen, zijn er door de bank genomen ver te zoeken, laat staan correcte schedelverhoudingen, oorplaatsing, vorm van het oor, oogplaatsing, kleur van de ogen, vorm van het bone, ruglengte; een enkeling op sommige punten daargelaten. Soms denk ik wel eens: Als een Duitse Herder wolfachtig is dan loopt het wel los, maar zo ligt dat gelukkig bij de Saarlooswolfhond niet en dan is een M toch een groot compliment. Enige selectie is dringend gewenst; de rasstandaard is daarbij een handig neutraal hulpmiddel.

  Bloemen en bijen; dracht en geboorte….. voor je het weet heb je je eigen rasvereniging en alle ruimte voor exponentiële zelfontplooiing maar of de motivatie legitiem is?

 4. Johan zegt:

  Tsjongejonge, de sergeanten stormen de kazerne weer uit! Gosling, wat moet ik toch met je aan. Ik begrijp werkelijk niet waarom jouw club nog lid is van de Raad van Beheer.

  Nou ja, eerst maar eens voor pups zorgen, nietwaar. Dan kan iedereen weer victorie kraaien en geloven dat er niks aan de hand is. Op de voorpagina van de nieuwsbrief van de AVLS, die je zo ademloos hebt gelezen, staat een foto van een pup. Dan weet je weer hoe ze eruit zien.

  Mogen de leden ook nog weten wie die lezing over dekking, dracht en geboorte gaat geven? Jij? Nee, jij was die zelfbenoemde PRA specialist. Dat herinner ik me nog goed.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s