Inteelt en verwantschap bij de Saarlooswolfhond

Op de stambomen van de Raad van Beheer staan maar 3 generaties. Dit is bijvoorbeeld de  stamboom van Tunka en deze is van Shala. Drie generaties met af en toe dezelfde namen op beide stambomen. Dat was “normaal,” werd ons verteld. Maar als je dezelfde voorouders op beide stambomen tot in de 6e generatie met geel markeert (zie plaatje hieronder) pas dan zie je de enorme verwantschap tussen de honden. De doodlopende witte lijn in de tweede tabel is de PRA lijn waar Shala uit geboren is. Haar vader, de reu Mistral Morak Timberley was PRA lijder (hij werd te vroeg voor de fok ingezet) haar moeder  Calica Chemuk van ’t Schoman was PRA drager! Niks aan de hand, fokken maar, kregen we te horen. En ja hoor: bingo! Shala bleek PRA lijder te zijn en werd op latere leeftijd blind.

Je hoeft geen fokspecialist of geneticus te zijn om te zien wat hier aan de hand is (onder). Hoe krijg je inteelt met alle bijbehorende problemen? Zo! En met deze twee honden met deze enorme verwantschap moesten wij gaan fokken van de NVSWH? Ook nog met het risico van PRA lijders in het nest, want denk maar niet dat Shala’s foklijn de enige PRA lijn is. Tunka’s nestzuster Tundra Tangara Timberley is ook PRA lijder! Zijn ouders, de reu Ljubotin Lazskajev Timberley en de teef Bronja Bathilya Timberley zijn daarmee bewezen PRA dragers. Tunka kon dus ook drager zijn! Met Tunka nestzuster Tundra werd later, toen al bekend was dat zij PRA lijder was, gewoon gefokt! Weer een nest met dragers erbij!

Wij hadden toen nog geen idee van dit alles, maar nu begrijpen we heel goed dat Frits Pielanen alle fokspecialisten en genetici angstvallig buiten de deur probeerde te houden. Als zij dit met de leden zouden bespreken, wordt iedereen onmiddellijk duidelijk welk belachelijk fokbeleid hier gehanteerd wordt. Maar Pielanen ziet elke kritiek, hoe klein ook,  als een persoonlijke aanval. En als teven niet meer drachtig worden omdat de inteelt te hoog is opgelopen? Dan zijn er volgens hem bij de leden van de NVSWH  “misschien te veel onduidelijkheden overgebleven om de stap te kunnen en te durven zetten.” Letterlijk! Het ligt namelijk altijd aan de leden en nooit aan zijn fokbeleid. Dus gooit Frits Pielanen er een voorlichtingsmiddag tegenaan om de kritiek de mond te snoeren. Zonder echte specialisten uit te nodigen uiteraard, want er is maar 1 specialist en dat is hij! Jammer voor Frits dat er die middag geen kip kwam opdagen. De leden kennen zijn liedje intussen wel, maar veel duidelijker dan op het plaatjes hieronder gaat het echt niet worden. Nee, natuurlijk niet, dat plaatje kregen de NVSWH leden niet onder ogen. Te duidelijk! Te pijnlijk! En zo draait de tunnelvisie in het eigen kringetje voort en voort. Dat het kan ook anders kan, lees je hier.

inteelt en verwantschap 1inteelt en verwantschap 2

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Erfelijkheid, Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Inteelt en verwantschap bij de Saarlooswolfhond

  1. Johan zegt:

    Iedereen mag hier reageren zoals hij of zij wil. Men mag het met mij eens zijn of niet, maar ik heb 1 principe waar ik niet van afwijk. Dat heb ik ook al eens aan Hans uitgelegd en dat geldt ook voor de reageerder die zichzelf “nog bedankt voor de catalogus” noemt. Anonieme reacties worden zonder pardon verwijderd!

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s