Feiten, fictie en beeldvorming

Soms moet je een opgeroepen beeld rechtzetten. In het verleden schreef de NVSWH dat Shala, ondanks de diagnose PRA, nog gewoon kon zien. Die conclusie werd getrokken aan de hand van een foto van haar. Knap hoor.

Shala

Shala

De werkelijkheid is dat Shala nog maar heel weinig ziet. Zij ziet soms wat recht voor haar gebeurt, maar ze ziet niets aan de zijkant. Ze is al vaak in een sloot gelopen als die evenwijdig aan haar loopt. Of ze loopt zomaar tegen een fietser aan. Iedereen die Shala op een clubmatch of show ziet, zal onmiddellijk opmerken hoe zij aan mij en Johan kleeft. In de war door de vele geuren zoekt ze onrustig naar de onze en pas dan voelt zij zich veilig.

Als de zon in huis schijnt, wordt ze heel onrustig en is ze doodsbang voor de schaduwen die ze niet kan thuisbrengen. Onze andere twee honden, Tunka en Lica, zitten vaak met z’n tweeën voor het raam om naar buiten te kijken. Shala nooit. Als het donker is, durft Shala de trap niet meer af, en zo kan ik nog wel doorgaan.

Shala is een hond met een lichte vorm van PRA. Volgens de Nederlandse oogartsen een van de lichtere gevallen. Gelukkig is Shala een vrije hond, maar ze is duidelijk gehandicapt door haar slechte zichtvermogen. Haar broer heeft volgens de artsen een veel ernstiger vorm. Van haar vader, Mistral Morak Timberley, weet ik dat niet.

De manier om de feiten naar je hand te zetten wordt duidelijk in een reactie van Diny Pielanen-Degenhardt. Ik citeer: “de door mij gefokte reu Tunka (vrij van ALLE erfelijke gebreken)”

Dit is bijzonder knap en nog nooit eerder vertoont: “een hond vrij van ALLE erfelijke gebreken.” We zullen het maar weer terugbrengen naar de feiten.

Tunka is vrij van DM en Dwergen. Of hij – net als zijn nestbroer Trigger – drager is van PRA, weten we niet. We weten alleen dat zijn zus Tundra PRA lijder is. Tunka heeft dus een kans van 50% om drager te zijn en 25% om vrij te zijn van PRA. Van Tunka weten we ook niet welke andere erfelijke afwijkingen hij nog heeft, net zo min als elke fokker dat van zijn of haar honden weet. Tunka heeft bijvoorbeeld 50% kans om drager te zijn van monorchidie, omdat zijn nestbroer Tenono (Skik) lijder is aan deze erfelijke afwijking. Dus vrij van ALLE erfelijke gebreken??

Ik citeer Diny: “Nu blijkt dat de nakomelingen van deze teef en (de Dwerg- en DM-vrije) Tunka Troy Timberley de erfelijke afwijkingen van hun moeder hebben meegekregen, en één van hen die drager is van het DM-gen de teef van medebestuurslid van de AVLS, Marijke S. heeft gedekt die óók al drager is van het DM-gen, met als resultaat dat de nakomelingen bestaan uit de helft dragers en de helft lijders van het DM-gen.”

Misschien ook hier weer even de echte feiten weergeven zoals ze zijn, Diny, dus zonder ze naar je hand te zetten. Tunka (vrij van DM) heeft Nisha (lijder DM) gedekt in 2007. Het DM gen werd pas in 2009 ontdekt. Een van deze nakomelingen, de reu Aiko, heeft Duet gedekt. Pas na de dekking bleek Aiko ook drager te zijn. Uit deze combi zijn 8 pups geboren: 3 lijders, 3 dragers en 2 vrije honden. Dus niet de helft drager en de helft lijder zoals jij schrijft! Hier zie je dat, hoewel de combinatie DM dragers niet bewust is gemaakt (wat Diny graag iedereen wil laten geloven) je op deze manier weer DM vrije honden krijgt. Je hoeft dus geen lijnen (genen!) uit te sluiten! Je moet alleen verstandig fokken en soms meerdere stappen maken om je doel te bereiken. Dus, ja Diny, ik ben blij dat we Tunka ingezet hebben en dat er ook vrije nakomelingen zijn waar we weer mee verder kunnen.

Eén opmerking nog. Nu de test er is, vind ik dat de combinatie DM drager x DM drager pas gemaakt mag worden als eerst alle andere mogelijkheden zijn onderzocht. Vooralsnog blijken er voldoende fokkeuzes te zijn. Pas in uiterste noodzaak (in het belang van genenspreiding en het terugdringen van de inteelt) en als er geen andere keus meer overblijft, is er de mogelijkheid de keus voor DM dragers te maken. Precies zoals het in het fokreglement van de AVLS staat.

En nog een citaat van Diny:

Het meest zure aan deze zaak is wel dat een schitterend, kerngezond teefje door mij is uitgeschakeld voor de fokkerij enkel en alleen door een foutieve beoordeling 11 jaar geleden van een oogspecialist.

Die beoordeling was niet foutief, dat maak jij ervan Diny! Ik begrijp je teleurstelling dat je dit teefje niet kon inzetten voor de fok, maar ik ben wel nieuwsgierig naar de reden waarom je zoveel andere teefjes, die geen PRA hadden, niet hebt gebruikt voor je fokkerij. Daar kom ik nog op terug.

Marianne.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Erfelijkheid, Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Feiten, fictie en beeldvorming

 1. Peter Piers zegt:

  Is er ook enig resultaat uit deze vergadering gekomen?

 2. Marianne zegt:

  Ja, we hebben de visie van de Federatie gegeven op de wijzigingen die nodig zijn als gevolg van het afschaffen van Artikel 6 lid e en f.
  Deze visie hebben we aangeboden aan de NMa en op de website gezet.
  Verder is besloten de komende tijd als Federatie (op dit moment 28 initiatieven die ongeveer 7000 leden vertegenwoordigen, dus nog steeds groeiende)door te gaan, als we per 1 november kunnen toetreden,gaat de werkgroep de toetreders faciliteren. Als we niet mogen toetreden moeten we de NMa verder bijstaan met het verdere onderzoek.Er zijn ook nog wat juridische zaken die nog afgewikkeld moeten worden, dus we zijn er nog niet.
  Maar, 28 rv binnen twee uur op één lijn krijgen voor wat betreft
  de wijzigingen is volgens mij binnen de kynologie nog niet zo vaak gebeurt. Ik vond het een zeer positieve en constructieve vergadering, die door de werkgroep uitstekend was voorbereid.

  Groetjes Marianne

 3. poinsard zegt:

  cherche chiot loup de saarloos

 4. Andre zegt:

  Blijkbaar niet ?

 5. Hans zegt:

  wanhoop, belachelijke clown, een armzalige zielepiet,. een kontkussende slippendrager. (einde citaat Johan B)

  voorlopig heb ik het met dit woordgebruik maar even gehad.
  Hans

 6. Johan zegt:

  Weet je wat nou zo zielig is, Hans. Dat je iedere keer weer zo goed etaleert dat je geen inhoudelijke bijdrage hebt.

  Maar misschien weet je niet eens wat een inhoudelijke reactie is, bedenk ik me. Een inhoudelijke reactie gaat in op feiten. En als je dat niet lukt, of je mag het niet van het hoofdbureau, of je hebt de kennis niet, of wat dan ook – ik heb het nu al een paar keer gezegd – hou er dan mee op.

  Met andere woorden, het is niet erg als je geen viool kunt spelen, maar probeer dan niet in een orkest mee te doen.

  Dus voel je gerust aangesproken door mijn typering, ook al komt het misschien wat hard aan in je tere ziel. Je ego is kennelijk zxc3xb3 groot dat je toch iets wilt melden, ook al laat je jezelf daarbij steeds weer zien als een belachelijke clown, een kontkussende slippendrager en een zielepiet die niet gehinderd wordt door enige kennis van zaken. Het spijt me, het is niet anders.

 7. Bertus. zegt:

  Sorry Hans, dit vind ik een hele onfrisse politiek van jou.

  Dit is een politiek die dagelijks gebruikt wordt ivm oorlog en vrede.
  De een maakt oorlog en provoceert en beledigt en gaat Godsgruwelijk zijn/haar gang.
  Tot de tegenpartij een vrij onschuldige handeling plaats.
  En daar wordt op gewacht, en hebben ze een reden om te laten zien in de wereld, kijk is hoe slecht die zijn, nou die mag helemaal uitgeschakeld worden.

  Dit is uitermate laf wat je nu doet Hans, altijd maar provoceren, de lijst is ellenlang van hatelijke opmerkingen en dubbelzinnige gezegdes van jou, maar nergens maar dan ook nergens een inhoudelijk antwoord of suggestie of reactie hoe het dan moet, of een volwassen antwoord op onze vele vragen en feiten die getoond worden ivm voortbestaan van de wolfhond.

  Ja!!! Wachten tot de tegenpartij zinnen formuleert die jij kan gebruiken als excuus om geen echte standpunt in te nemen, dus het oude liedje beste stuurlui staan aan wal, of blaffen achter een veilig hek, bah hoe kinderachtig.
  Bert Strijk.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s