Kynologische interesse

Ik heb belangstelling voor wat er gebeurt in het ras dat ons allen na aan het hart ligt: de Saarloos Wolfhond. Daarom heb ik de resultaten van het centrale fokbeleid van de Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden (NVSWH) in een Excel bestand gezet. Daarmee kan de fokkerij van de afgelopen 10 jaar bekeken worden. Zonder emotie geeft dit de huidige stand van zaken aan. Je kunt nu in één oogopslag zien met welke combinaties de NVSWH doorfokt (groen) en met welke niet (wit).

De afgelopen jaren zijn erg weinig PRA gegevens van de honden van de NVSWH bekend. Worden de honden niet meer getest? Worden de honden in het buitenland (Duitsland) getest zodat de resultaten niet meer in Nederland bekend zijn? De NVSWH weigert sinds 2 jaar de PRA gegevens van de honden te publiceren. De resultaten van de geteste honden in het buitenland kunnen niet bekend gemaakt worden omdat de RvB de uitslagen vanuit het buitenland niet krijgt. Ik heb aan de hand van de tot nu toe bekende gegevens de PRA lijders en de voorlopig voor PRA niet vrij gegeven honden weergegeven om te zien hoe ver PRA is doorgedrongen binnen de populatie Saarlooswolfhonden van de NVSWH. (onder in rood aangegeven) Ik heb ook de bij mij bekende gevallen van monorchidie meegenomen, omdat voor deze erfelijke afwijking weinig aandacht is. Ik heb me beperkt tot deze twee erfelijke afwijkingen. Opgemerkt moet nog worden dat de namen van sommige honden zijn afgekort om alles op 1 pagina te houden. Klik op het plaatje voor een groter beeld.Fokcombinaties NVSWH 2000-2009Hier kun je het hele document downloaden. PRA en monorchidie vererven simpel. Drager x drager geeft 25% vrij, 50% drager en 25% lijder.
De ouders van een lijder zijn bewezen dragers en de nestgenoten van een lijder lopen 50% kans om drager te zijn.
Drager x vrij geeft 50% vrije honden en 50% dragers. Dus ook de nestgenoten van een drager lopen 50% kans drager te zijn. Kinderen van een nestgenoot van een lijder of drager lopen dus een groot risico drager te zijn. Het percentage dragers in de populatie is een veelvoud van het percentage lijders (bij 1% lijders hebben we 18% dragers, bij 4% lijders zelfs 32% dragers).

Naar aanleiding van deze lijst heb ik de volgende vragen:

  • Is het een bewuste keuze om met zo weinig combinaties door te fokken?
  • Als het geen bewuste keuze is, waar zit dan het probleem?
  • Opvallend is de relatief grote inbreng van 2 reuen (Brego en Trigger). Wat is hier de achterliggende gedachte?
  • Beschouwt de NVSWH PRA als een ernstige erfelijke afwijking die blindheid veroorzaakt?
  • Hoe gaat de NVSWH om met het PRA risico bij de keuze van de fokdieren?
  • Zou het helpen om alle nesten vanaf bv. 2005 te spiegelen?
  • Is er een plan van aanpak voor de langere termijn voor de fokkerij?
  • Is het een bewuste keuze van het bestuur van de NVSWH om de door ECVO artsen geconstateerde PRA te negeren en bewust door te fokken en neemt men daarbij de kans op veel lijders op de koop toe?
  • Wat is de opvatting van de NVSWH over de erfelijke afwijking monorchidie? Moet dit bestreden worden in een fokbeleid?

Tot slot nog één opmerking. Kijkend naar dit overzicht kan ik het niet anders zeggen. Dit plaatje had Bert Strijk willen voorkomen toen hij jaren geleden bij de NVSWH aan de bel trok. Klokkenluiders worden vaak verguisd. In plaats van naar hem te luisteren, overkwam hem ook dit lot.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s