Het Fokreglement

We weten niet wat het bestuur doet om meer pups te krijgen, klaagden de leden van de NVSWH tegen mij. We weten niet eens wat er in ons fokreglement staat. Dat klopt. Er is geen fokreglement te bekennen op de website van de NVSWH. Nou prima, als je het niet op aanvraag krijgt en erover wordt gezwegen op de website, dan krijg je het toch gewoon van mij! Download hier het fokkreglement van de NVSWH.

Wat blijkt? Het fokreglement van de NVSWH is een overgeschreven basis fokreglement van de RvB. Helemaal niet rasspecifiek dus. Ook niet gedateerd trouwens, maar dat zal wel een reden hebben. Teven mogen bij de NVSWH gedekt worden vanaf 22 maanden! Reuen mogen al dekken als ze pas 20 maanden oud zijn!!! Dat laatste kan misschien bij de Chihuahua, maar niet bij de Saarlooswolfhond.

Verder 2 nesten per teef met de overbodige toevoeging dat als voor de 2e keer een keizersnede is toegepast, de teef niet meer voor fokkerij ingezet mag worden. De teef mocht toch niet meer dan twee nesten krijgen, of ben ik nou simpel? Twee nesten tijdens het leven van de teef? Dat wordt nog zoeken.

De combinatie ouder-kind of (half)broer (half)zus is verboden. Grootouder-kleinkind mag wel. Dat voldoet niet aan het nieuwe KR van de Raad van Beheer, want grootouder-kleinkind paringen zijn al sinds maart 2010 niet meer toegestaan. Gelukkig maar, gezien de enorme incestteelt van voorgaande jaren in de NVSWH (waarover ik hier wat meer vertel)

Wat me opvalt is dat honden met HD C gewoon voor de fokkerij mogen worden ingezet! En waarom wordt er met honden gefokt die PRA hebben? De NVSWH verbiedt het zelf in het eigen fokreglement. Bij problemen over de aankoop van je pup mag je je wenden tot “de geschillenciommissie.” Wijselijk wordt verzwegen welke commissie dat is, die van de Raad of die van de vereniging.

Dat alles is overgeschreven uit het algemeen fokreglement van de RvB wordt duidelijk in artikel 7. Er mag met honden “van het betreffende ras” worden gefokt als ze voldoen aan het karakter en gedrag in de rasstandaard. Hoezo “van het betreffende ras?” Het gaat hier toch over de Saarloos Wolfhond?

En wie bepaalt of de hond het gedrag heeft zoals is beschreven in de rasstandaard? De RvB? De rasvereniging? De fokker? Ik heb geen idee. Het fokreglement ook niet. Met angstige honden mag niet worden gefokt, lees ik. Maar daar zal wel niet erg aan getild worden. Er wordt sowieso al bijna niets meer geboren in de NVSWH en als je dan ook nog eens angstige honden gaat uitsluiten, wordt het helemaal niets meer.

De NVSWH kent zichzelf bevoegdheden toe die het niet heeft. Sancties zoals een geldboete, een diskwalificatie van personen en/of honden, het ontnemen van de kennelnaam aan de fokker, het ontnemen van het keurmeesterschap of de status van official, mag een rasvereniging niet opleggen, maar het staat wel lekker streng voor de leden. Ach, ik zal niet op alle slakken zout leggen. Lees het maar eens rustig door.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s