Beautiful music

beautiful music 1

Coöperation. Samenwerking. Is dat het ergste wat de Saarlooswolfhonden populatie kan overkomen? Samenwerking is geen vies woord en hard nodig bij kleine populaties zoals de Saarlooswolfhond. Samenwerken betekent niet dat je ineens iets heel anders moet doen. Nee, samenwerken betekent:

“Bijdragen aan een gezamenlijk resultaat door een optimale afstemming tussen de eigen kwaliteiten en belangen én die van de andere groep of de ander.”

Dus zoals in een orkest, ieder bespeelt zijn eigen instrument, maar door afstemming wordt er een mooi resultaat behaalt.

Vertaald naar onze situatie? Zowel de NVSWH als de AVLS behouden hun eigen werkwijze en beleid. Je gaat alleen kijken of de eigen kwaliteiten en belangen en die van de andere partij op elkaar zijn af te stemmen. Jaren geleden schreef de voorzitter van de NVSWH al dat er nieuw bloed nodig was. Zijn gelijk blijkt bijvoorbeeld uit de problemen nu met de voortplanting. Van 2001 -2010 werden gemiddeld 15 pups per jaar geboren, maar van 2007 tot 2010 gemiddeld nog maar 10 puppen per jaar. Daarbij opgeteld het zeer hoge risico op PRA lijders wat iedere combinatie heeft.
Omdat de populatie van de NVSWH sinds 1982 niet gemengd is met Saarlooswolfhonden van daarbuiten, hoeft men niet direct een outcross te doen, maar heeft een combinatie met een Saarlooswolfhond van buiten de NVSWH ook al effect.

Ik hoor de tegenstanders al roepen: “Niemand splitst ons zieke bastaarden in de maag”. Nee, dat doet niemand, maar zet alle vooroordelen eens opzij en kijk wat er wxc3xa8l mogelijk is binnen de citeria van de NVSWH. Je kunt selecteren op de eisen die je aan de fokdieren wilt stellen, zowel op uiterlijk als op gezondheid. Je zou kunnen beginnen met 1 of 2 proefparingen en de resultaten met elkaar bespreken. Bij de fokkers aangesloten bij de AVLS, zijn de problemen met PRA en voortplanting minder, maar daar zijn weer andere problemen. Daarom is gezamenlijk kijken hoe de populatie ervoor staat en kijken waar we elkaar kunnen vinden nodig en in ieders belang.

Ik hoop dat er voldoende leden in beide rasverenigingen zijn die een voorzichtige eerste stap willen zetten,

Vriendelijke groet, Marianne Eggink.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s