Een betrouwbare uitmuntend

betrouwbare uitmuntend 1
Eigenaren van rashonden zouden zichzelf, en vooral hun hond, wat meer met een korreltje zout moeten nemen. Je kent dat wel. Mijn hond is veel rastyppischer dan die van jou en toch kreeg hij maar een ZG-tje.

Twee studenten van de Hogeschool van Hall Larenstein hebben eens uitgezocht hoe betrouwbaar de beoordelingen van al die keurmeesters nou eigenlijk zijn. Leuk gevonden titel: “Gezocht: een betrouwbare uitmuntend.” Ze hebben de keuringen in hondenland goed onder de loep genomen en wat blijkt? Er is niet 1 betrouwbare uitmuntend te vinden. Bij hun onderzoek kreeg geen enkele hond dezelfde eindkwalificatie. Zelfs niet als dezelfde hond door dezelfde keurmeester voor de 2e keer werd gekeurd! Zonder dat de keurmeester dat wist, natuurlijk! Dat verschil in beoordeling is volgens de keurmeesters nou eenmaal de “charme van het keuren.” De conclusie van het rapport? Een beoordeling van een rashondenkeurmeester is nooit betrouwbaar.

Ik vroeg de Hogeschool of ik het rapport mocht publiceren. Ze wilden wel toestemming geven, maar hadden de goedkeuring van de studenten nodig. Die zijn al afgestudeerd en de Hogeschool kan ze niet meer achterhalen. Wel mag ik geïnteresseerden het rapport mailen. Dus laat maar weten als je weer een illusie armer wilt zijn.

betrouwbare uitmuntend 2

elke beoordeling is subjectief

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een betrouwbare uitmuntend

 1. Ik heb die illusie nooit gehad, maar dat is weer mijn gebrek natuurlijk!

 2. Maxine zegt:

  Hoi Johan en Marianne,

  Ik heb sinds een aantal jaar veel belangstelling voor Saarloos Wolfhonden en zo kwam ik ook op jullie weblog terecht. Ik lees dit al enige tijd met plezier.

  Ik ben studente aan VHL en heb veel contact met de studenten om mij heen. Misschien kan ik helpen om de twee dames van “Gezocht: een betrouwbare uitmuntend” te vinden?

  Als jullie geinteresseerd zijn: graag zet ik dit voort over de email ipv op de weblog =)

  Daarnaast wil ik nog even kwijt dat een keurmeester natuurlijk ook maar een mens is (en daardoor voor een groot deel toch subjectief). Maar goede training is uiteraard van groot belang hierbij.

  Groetjes Maxine

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s