De valkuilen van een koopcontract

valkuilen van een koopcontractLaatst zag ik een schoolvoorbeeld van een wurgcontract. Het ging niet over de Saarloos Wolfhond, maar over een ander ras. De fokster had een pup (een teef) aan iemand ‘geschonken.’ Fijn als je weinig geld hebt en toch graag een rashond wilt. Die teef was nu drachtig en de fokster zei dat de eigenaresse geen enkel recht had: de teef was immers “geschonken.” Volgens het contract moesten de pups bij de fokster ter wereld komen en als de pups verkocht waren, ging de teef weer terug. Maar de eigenaresse had problemen met de fokster gehad en nu was ze bang dat ze haar teef niet meer terug zou krijgen na de bevalling. Ze wilde weten wat haar rechten waren. Eigenlijk wilde ze gewoon van het contract af. Wat moet je doen als je een wurgcontract hebt getekend en je wilt er later vanaf. Dan moet de rechter uitspraak doen als je er samen niet uitkomt. Hoogste tijd om het artikel over de valkuilen van een koopcontract te lezen dat een tijdje geleden in het clubblad van de AVLS werd gepubliceerd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Pups, Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De valkuilen van een koopcontract

  1. J.A.M. van Paridon zegt:

    Als een goed geschonken wordt, gaan in principe alle eigendomsrechten over aan degene die het goed geschonken krijgt. De schenker verliest zijn eigendomsrechten. Maar ik begrijp dat hier sprake is van een wederzijds getekend contract. Degene die het goed (de hond) heeft gekregen, ging acoord met de voorwaarden. Als deze volgens Nederlands recht niet onredelijk en onbillijk zijn, is het contract bindend en dient nagekomen te worden. Dat er later tussen partijen problemen zijn ontstaan, doet aan de contractvoorwaarden niets af.

    Indien een der partijen de overeenkomst schendt, en de zaak wordt niet onderling opgelost, zal de rechter zich erover moeten buigen. Hij zal dan bepalen of er sprake is van een wurgcontract. Mij lijkt het echter goed verdedigbaar als een fokker als voorwaarde stelt dat een eventueel nest bij hem geboren wordt.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s