Verziekte Pim Fortuynhondjes

verziekte Pim Fortuynhondjes

verziekte Pim Fortuynhondjes

Cavalier King Charles Spaniëls, schattige hondjes. Met dank aan Pim Fortuyn werd het hondje razend populair in Nederland. Fokken maar! En dat heeft het ras geweten! Er dook binnen de kortste tijd een erfelijke afwijking op, waardoor veel van deze hondjes een te kleine hersenpan krijgen met vreselijke aanvallen van ondraaglijke pijn. Marcel van Lieshout meldt in de Volkskrant van afgelopen zaterdag dat de Stichting Dier & Recht een verbod op het fokken van deze hondjes nu bij de rechter wil afdwingen. Overleg van de Stichting met de rasvereniging van de Cavalier King Charles en de Raad van Beheer heeft niets opgeleverd. De secretaris van de Cavaliersclub Nederland in de Volksrant: “Natuurlijk heb je erfelijke problemen. Die heb je bij mensen ook.” Ja, das waar. Je hebt ook slimme en domme honden. Dat heb je bij mensen ook. Stom dat ik daar zelf nooit op gekomen ben!

“Alleen maar door modegrillen en idiote schoonheidswensen van mensen wordt de gezondheid van deze hondjes bedreigd,” zegt voorzitter Hans Baay van de Stichting Dier & Recht. Misschien herinner je je nog de afschuwelijke beelden van EenVandaag een tijdje geleden waar je die pijnaanvallen zag. Hemeltergend! Die reportage werd later door de Raad van Beheer aangegrepen om geneticus en ex-medewerker, Ed.J.Gubbels, schandalig in discrediet te brengen. Gubbels plaatste kritische kanttekeningen bij de rol van de Raad van Beheer. Kennelijk had iemand van de Raad nog een appeltje met hem te schillen.

Raar is dat aan het fokken en houden van proefdieren voor bijvoorbeeld de medische wetenschap uit welzijnsoogpunt allerlei wettelijke eisen worden gesteld. Terecht, inderdaad. Maar als het om huisdieren gaat, mag iedereen doorfokken tot de dieren er kermend van pijn bij neervallen, of tot hun oogjes spontaan uit de oogkas schieten, omdat de rasstandaard zo’n snoezig ingedeukt snuitje voorschrijft. Geen haan die ernaar kraait en de rasvereniging al helemaal niet. Erfelijke afwijkingen? Die heb je bij mensen ook. Wat eten we vanavond? Rode kool met appelmoes?

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Erfelijkheid en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s