Doorfokken of nadenken

bron: www.ridgeback.com

bron: htt://www.ridgeback.com.

Veel hondenliefhebbers kennen wel een rasvereniging die liever om erfelijke afwijkingen heenloopt en gewoon doorfokt of er niets aan de hand is. Want mensen hebben toch ook erfelijke afwijkingen? Nou dan! Maar wat als een aandoening een specifieke relatie heeft met een uniek kenmerk van het ras. Dan wordt het lastiger. Geen nood. Dan zeg je eerst dat het ook bij andere rassen voorkomt (jij-bakken heet dat in goed Nederlands) en verder gebruik je veel medische woorden om te laten zien dat je er zo ongeveer alles vanaf weet.

Aldus de rasvereniging voor Rhodesian Ridgebacks. Leest u hier tussen de regels door: “Beste mensen, we hebben inderdaad een enorm probleem en we moeten nu echt alles op alles zetten om daar iets aan te doen?” Welnee, het bestuur van de Ridgback sust: “Beste mensen, we hebben slechts 3% lijders, dat valt dus reuze mee en andere rassen hebben het ook. Trouwens, met een simpele operatie is alles weer snel in orde en we hebben nog iemand opgeduikeld die het ook niet eens is met al die kletspraat.” Klaar is Kees.

Alles wordt uit de kast gehaald om het probleem niet onder ogen te zien! doorfokken of nadenken 2Opmerkelijk hoeveel rasverenigingen het maar niet over de lippen krijgt dat hun populatie problemen heeft. Waarom willen zoveel rasverenigingen die problemen niet toegeven en aanpakken! Reputatieschade? Angst voor aansprakelijkstelling? Aanklacht wegens wanprestatie? Lelijke deukjes in ego’s van bestuurders? Inkomstenderving van kenneleigenaren? Zeg het maar, ik weet het niet. Het zou toch over de gezondheid van het ras moeten gaan? Maar ja, wat is een Ridgeback zonder ridge? Inderdaad, een Back! Wordt het ineens een doorsneehond en daar is voor de echte liefhebbers natuurlijk geen eer aan te behalen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Erfelijkheid en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s