Plons

plons 1 We zaten gezellig te eten op ons terras gisteravond. Prachtige avond, mooie zonsondergang. Ineens een enorme plons! Shala was in de sloot gevallen. Grote paniek (ik ken geen saarlooswolfhond die graag kopje onder gaat.) Gelukkig kon ze met een beetje hulp zelf op de steiger terug klauteren. Uitschudden. Klaar. Shala is nooit kinderachtig.

Het valt steeds vaker op dat Shala niet veel meer ziet. Een paar weken geleden viel ze van een smal bruggetje (ook al onvrijwillig in het water) waar onze twee andere Saarloosjes geen enkele moeite mee hadden. Laatst was iemand op bezoek die vroeg of Shala misschien slecht zag. We reageerden verbaasd. De meeste mensen valt het helemaal niet op. Ja hoor, je ziet het duidelijk, zei hij. Ze ‘scant’ voortdurend haar omgeving alsof ze alles door een kokertje ziet. Op de foto Shala vanochtend. Er lijkt niets aan de hand als ze toekijkt hoe Marianne het vlees voor vandaag uit de kast haalt.

Hushala Helatna v. ‘t Schoman

Hushala Helatna v. ‘t Schoman

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Over Onze Honden, P.R.A. Alle Info en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Plons

 1. Yvon zegt:

  Wat jammer voor dat hondje dat ze zo slecht ziet en ook wel vreemd want normaal hebben de hondjes van de NVSWH geen last van PRA als ze het hebben.
  Yvon

 2. Je merkt het pas echt goed als ze hun gehoor en reuk niet kunnen gebruiken. Als ze binnen zitten bv. en er loopt buiten iets voorbij. Onze twee andere Saarlosen worden soms helemaal gek van die eekhoorn, marter of wat dan ook, maar Dwyn, die merkt dat er wat is, ziet niets, kijkt gewoon helemaal de verkeerde kant op. Haar slechte zicht kan ze in zo’n situatie niet compenseren met haar gehoor, reuk of ‘gevoel’. Een Saarloos is een ster in het maskeren van slecht zicht. In situaties waarin dat niet kan merk je onmiddellijk dat hij/zij weinig/niets ziet.

 3. Bertus. zegt:

  Het is inderdaad een waarheid als een koe wat Carin vermeld.
  Wij kregen met onze 4 PRA lijders die nu al een aantal jaren dood zijn, de meeste problemen met ouder worden, zo tegen hun 9e jaar.

  Met jongere leeftijd was het ook goed te merken (rond hun 4e a 5e jaar)maar later kreeg je het gevoel dat ze goed gingen zien en verbeterde. Maar dat is het bedriegelijke, hun zintuigen van reuk en gehoor plus trillingen en temp verschil verscherpte zich bij onze 4 lijders.

  Hopelijk dat Shala straks geen letsel op loopt met een evt volgende verkeerde val. Je kan ze ook niet altijd aan een touwtje houden. En je vergeet het wel eens omdat ze vergeleken met een mens er toch beter mee om kunnen gaan. Het verschil van licht of donkere vlekken waarnemen is voor de hond al redelijk genoeg om er goed op te reageren met lopen enz.
  Gr Bertus.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s