De nieuwe dierenwet

nieuwe dierenwet 1Het onverdoofd slachten van dieren wordt verboden in Nederland. Uiteraard met toevoeging van onduidelijke uitzonderingen voor de halal en de koosjere slacht, zodat er uiteindelijk niets zal veranderen. De tranen van Marianne Thieme waren echt toen het voorstel werd aangenomen en ik wil haar feestje geenszins bederven, maar ik heb een minister van Justitie nog nooit in tranen zien uitbarsten als een voorstel tot verhoging van de verkeersboetes werd aangenomen. Ach, laten we het hier maar bij de dieren houden. Al ingewikkeld genoeg.

Hoewel hartmassage en mond-op-mond beademing het exemplaar op de foto hierboven weinig meer zal helpen (lijkt mij) wordt het voorbijgaan aan een klapwiekende duif, zonder het dier te helpen, binnenkort strafbaar. Dat u het alvast weet. Kom daar in Zimbabwe maar eens om! Nederland gidsland, zoals we het zo graag zien, nietwaar? De nieuwe wet op de dieren gaat iedere burger in Nederland verplichten aan hulpbehoevende dieren zorg te verlenen. Na een lange rij moties (iedereen moest vanzelfsprekend weer een beetje zijn zin krijgen) is dit door de Staten Generaal aangenomen.

nieuwe dierenwet 2De koningin moet nog even een AMvB tekenen maar dan is het “integrale kader voor regels over gehouden dieren en daaraan gerelateerde onderwerpen” een feit. Ergens in 2013 zal de Majesteit, naar verwachting, haar handtekening zetten, waarna de wetgeving van kracht wordt.

Hier en daar is de tekst vaag, zoals ik al eerder schreef. Want wat is fatsoenlijke huisvesting volgens de wet? “Een ruimte is geschikt om een gezelschapsdier in te houden, indien ten minste het aantal en de samenstelling van dieren en diersoorten per verblijf zodanig is dat dit niet het welzijn of de gezondheid van het dier nadelig beïnvloedt.” Daar komt een beetje advocaat wel mee weg.

nieuwe dierenwet 3 Lastiger wordt artikel 20. Daar worden dan eindelijk een aantal zaken beschreven die het welzijn van fokdieren en pups bewaken. Het wordt verboden om te fokken met dieren die uiterlijke kenmerken hebben die nadelig zijn voor de pups. Ook erfelijke afwijkingen mogen niet worden doorgegeven. Organisaties als Stichting Dier en Recht staan straks een stuk sterker. Ze kunnen dan met de wet in de hand malafide fokpraktijken gaan aanpakken. Kunstmatige inseminatie (de normaalste zaak bij sommige rassen) wordt ook verboden en teven mogen niet meer dan 1 nest per jaar krijgen. Een schok misschien voor fokkers die hun jaarinkomen uit de fokkerij met de helft zien dalen.

nieuwe dierenwet 4 Waar staat de Raad van Beheer in dit verhaal? De certificering van rasverenigingen en fokkers, de zoveelste praatcommissie die het zoveelste adviesrapport produceerde, een glossy brochure, veel energie, een imposant logo en vooral veel, heel veel geld stak de Raad van Beheer erin. En…? We hebben er nooit meer wat van gehoord. Jammer dat de Raad van Beheer ondanks alle borstklopperij niet bij machte was dit zelf te regelen. Maar het hoeft nu niet meer. De politiek heeft de officiële rashondenfokkerij, met al haar mooie praatjes over welzijn, gezondheid en certificaten voor verantwoorde fokkers, ingehaald.

De Raad van Beheer zou zich eens achter de oren moeten krabben over haar doelen. En of ze wel realistisch genoeg is om die doelen te bereiken. Het bestuur van de Raad van Beheer zegt met handen en voeten gebonden te zijn aan de aangesloten rasverenigingen, waar veelal het welzijn van honden wordt geofferd op het altaar van de portemonnee als het er echt op aankomt. Maar de Raad van Beheer kan zich beroepen op het algemeen belang van de kynologie in Nederland, desnoods via een discretionaire bevoegdheid als het algemeen belang het individueel belang van de rasverenigingen met hun aangesloten fokkers overstijgt! Het wordt tijd dat het bestuur van de Raad zijn verantwoordelijkheid neemt, maar daar is bestuurlijke daadkracht voor nodig. De wind in de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland zal definitief moeten draaien. Het welzijn en de gezondheid van rashonden moet vanaf nu onvoorwaardelijk op de 1e plaats komen te staan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s