Inzicht

samenwerking AVLS en NVSWH?

samenwerking AVLS en NVSWH?

Het zal nog wel even duren voordat dit plaatje werkelijkheid wordt. Het overleg van de Raad van Beheer met de AVLS en de NVSWH van twee weken geleden over de toekomst van de Saarlooswolfhond heeft niet plaatsgevonden. Dat wil zeggen: niet met de NVSWH, die voor de 3e keer afzegde. De Raad overlegde dus alleen met de AVLS.

Overleg of niet, de enorme verwantschap tussen de honden geeft grote risico’s. Alleen als dat wordt opgelost heeft de Saarlooswolfhond een toekomst. De NVSWH ziet dat ook wel in, maar heeft zich ingegraven in de mantra van raszuiverheid en claimt het alleenrecht te hebben op de raszuivere Saarlooswolfhond. Voor het NVSWH bestuur is samenwerking met fokkers van Saarlooswolfhonden buiten de eigen club absoluut taboe. Toch is er de hoop dat met name hun fokkers en leden tot het inzicht zullen komen dat samenwerking noodzakelijk is. Zoals het nu gaat, loopt het op zijn eind.

De verschillen zijn echter groot. De AVLS werkt samen met het Van Haeringen Laboratorium, de Raad van Beheer, de Universiteit Wageningen, het Live Stock Research Centrum, Genetic Counselling Services, het Centrum Genetische Bronnen en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. De NVSWH doet… niets!

De leden van de NVSWH moeten uitsluitend vertrouwen op ‘het voorzittersechtpaar‘ zoals Frits en Diny Pielanen zich merkwaardig genoeg noemen in het boek dat de vereniging onlangs uitbracht. De geringste twijfel aan hun deskundigheid of hun enig juiste visie op de fokkerij wordt door hen als deloyaal ervaren. Het echtpaar houdt de leden van de NVSWH in een knellende wurggreep. Iedereen met een andere mening wordt de mond gesnoerd. De sanctie op het uiten van kritische geluiden is royement en hond terug!

Maar de praktijk laat zich niet de mond snoeren. De geboortecijfers zijn zo dramatisch teruggelopen dat de populatie in het onheilspellende ‘draaikolkscenario’ terecht is gekomen. Genetici van de Universiteit Wageningen waarschuwen dat er nu snel gehandeld moet worden. Als het point of no return is gepasseerd, is de populatie van de NVSWH niet meer te redden. Het dogma van raszuiverheid wordt dan een achterhaalde discussie.

De vraag is tegelijkertijd of je redelijkerwijs van het voorzittersechtpaar kunt vragen om te erkennen dat hun centrale fokkerij op een groot fiasco is uitgelopen. Frits en Diny Pielanen hebben zich jarenlang enorm voor het ras ingezet. Daar is geen enkele twijfel over. Maar loyaliteit aan een echtpaar is heel wat anders dan loyaliteit aan het ras Saarloos Wolfhond. En alleen de leden van de NVSWH kunnen deze impasse doorbreken. Ik hoop dat ze zullen inzien dat samenwerking met fokkers buiten de eigen vereniging de enige uitweg is om de teloorgang te stoppen.

De leden van de NVSWH kunnen fokken met honden van de AVLS die op alles zijn getest en vrij zijn van de tot nu toe bekende erfelijke afwijkingen. Omgekeerd zijn fokkers van de AVLS huiverig om te fokken met honden van de NVSWH. Ze zitten er niet op te wachten de gezondheidsproblemen van de NVSWH binnen te halen. Het argument van de NVSWH: ‘bij ons komen geen erfelijke afwijkingen voor, dus hoeven we er niet op te testen’ zal bij AVLS fokkers absoluut niet op begrip stuiten. Zij weten wel beter.

Het is trouwens nog maar de vraag of de Raad van Beheer met een simpel ‘nee, we doen niet mee’ van de NVSWH genoegen zal nemen. Het gaat immers om een nationaal ras, waarbij de Raad óók een verantwoordelijkheid heeft! Het wordt in ieder geval een spannende tijd. Een gezonde Saarlooswolfhond met een fijn karakter. Daar zou de toekomst op gericht moeten zijn.

inzicht 2

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Rasvereniging NVSWH en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Inzicht

 1. Jeline zegt:

  Goed zo, Hans dat ben je ook weer kwijt. Ik zou eerder willen zeggen Hans is los, van Berends zijn we wel wat gewend. Wat is er aan de hand met je? Johan heeft toch al vaker over samenwerking geschreven, waarom nu ineens zo, hoe zal ik het noemen, beneden (jou) peil. En in je verhaal haal je van alles door elkaar, je haalt uit naar een geneticus, die helemaal niet bedoelt wordt, is dat je nieuwe stijl mensen persoonlijk afbranden? Dat gaat je best goed af, een wolf in schaapskleren 😉 Waar komt jou wrok in godsnaam vandaan?
  De fokkers van buiten de NVSWH hebben jullie honden helemaal niet nodig, beste man, die fokken gewoon door.
  Samenwerking is in belang van beide subpopulaties. Blijkbaar begrijp je dat niet ,ook goed.
  Er zijn ook leden bij de NVSWH die dat wel begrijpen ,gelukkig
  Liefs Jeline

 2. Hans zegt:

  Dag Jeline,
  als je goed had gelezen, zie je dat ik niemand afbrand. Sterker, ik heb compassie met de schrijver en van wrok van mijn kant is absoluut geen sprake. Dat de fokkers van BUITEN de Nederlandse Vereniging Van Saarlooswolfhonden deze honden niet nodig hebben beschrijf je mooi….’Die fokken gewoon door’.En dat nu begrijp je ? is het punt…..
  Ik zal niet eindigen met liefs,Hans, want bij jou stond dat toch enigzins in schrille tegenstelling tot de inhoud van je antwoord… dus maar, hartelijke groet !
  Hans

 3. Hans zegt:

  “De Berends is Los”

  Als nu de schrijver van dit stukje eens de werkelijkheid weergaf, al was het maar voor één keer, en vertelde hoe het echt is gegaan met het ‘niet komen’ van de NVSWH, dan zou het in ieder geval van eerlijkheid getuigen.
  Nu echter blijft het een lawine van gal spuwen, beschadigen en een draai geven aan de problemen binnen de AVLS.
  Waarschijnlijk trachten wat rancune uit het verleden kwijt te raken plus dat (en dat is het trieste) het stukje getuigt van een journalistiek hoog Story, Weekend en Telegraaf gehalte.

  De expert uit Wageningen ?? Wordt daar die mevrouw mee bedoelt die relatief kort een SWH heeft via de AVLS en al TWEE jaar is afgestudeerd ??

  Dat de samenwerking (lees; ik heb jullie honden nodig) noodzakelijk zou zijn is een gotspe, immers, een honden eigenaar van de NVSWH zit toch niet te wachten op vermenging met die verzameling van SWH’en (noem ik ze nog maar voor het gemak) die uitblinken met gebreken als Degeneratieve Myelopathie, Hypofysaire Dwerggroei, Distiachatis en zo kan ik nog wel even doorgaan, (citaat: honden van de AVLS die op alles zijn getest en vrij zijn van de bekende erfelijke afwijkingen). Het maakt dit stukje, als het niet zo triest was, bijna vermakelijk.
  Niet vrije DM hond kan rustig gepaard worden aan You name it..alles kan.
  Bestuursleden die willens en wetens frauderen met honden met medeweten van, naar verluidt schrijver dezes. Gaat gewoon door, OOK nu nog hoor ik.
  Leden die fokken met wat ze maar willen, reglement (wat het ook inhoudt) of niet. De AVLS is GEEN vereniging. Het is een verzameling van zelfstandige fokkers die hun eigen koers (geld) bepalen. ( met excuus aan de goedwillenden).

  Wel, als dit het gezondheidsbeleid is, dan is de conclusie snel getrokken. Dat, zoals de schrijver zegt ( citaat: samenwerking met fokkers buiten de eigen vereniging de enige uitweg is ) is het met de AVLS een DOODLOPENDE weg.

  En och, wat schurken we tegen de Raad van Beheer aan.
  Ik ga dan even terug naar het stukje van deze schrijver d.d 14 april 2011
  (onderwerp Cavalier Spaniel etc. Marianne Thieme) en geef hier wat citaten van de schrijver weer:

  “De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland heeft op de eigen website een ongebruikelijk snelle reactie gegeven op de uitzending. Zij heeft heel veel woorden nodig om het eigen straatje schoon te vegen.
  De Raad wast de handen dus weer eens in onschuld. De RvB is eigenlijk niet de aangewezen instantie om de gezondheids- en welzijnsbelangen van de honden te behartigen. De Raad bestaat nu al 100 jaar en als het in die 100 jaar niet is gelukt, zou het dan nu ineens wel lukken?
  Men weet daar donders goed wat er mis is, maar weigert in te grijpen bij de rasverenigingen! De Raad heeft wel degelijk de rechtsmacht om er wat tegen te doen, maar men sluit liever de ogen als het erop aankomt en schuift de verantwoordelijkheid door naar de rasverenigingen”.

  Daar heeft de Raad van Beheer een fijne vriend mee gevonden.

  Even terug naar de beoogde samenwerking; er gaat bijna geen tentoonstelling voorbij, of een AVLS lid doet een poging om een hond van de NVSWH te bemachtigen om te dekken. (zelf regelmatig meegemaakt).

  Er vind bij de AVLS geen vergadering plaats zonder eerst geruime tijd te hakketakken op de NVSWH, vertelde een lid.
  Deze vertelde ook dat inmiddels veel AVLS leden het er helemaal mee hebben gehad en de interesse nadert het nulpunt.

  Ik kan zo nog wel even doorgaan maar veel lezers van dit Blog kennen de situatie.

  Ook de schrijver heeft het buitengewoon naar zijn zin gehad tijdens zijn lidmaatschap van de NVSWH; citaat uit 2007:

  “Iemand wees mij op het weblog van een Saarlooswolfhonden bezitter, lid van de
  NVSWH. Het staat vol lof over de vereniging en haar fokkers. De manier waarop de
  vereniging wordt beschreven, doet mij denken aan de tijd dat wij onze eerste
  Saarlooswolfhond hadden. Ook van de NVSWH en ook wij waren vol lof over alle
  advies die we kregen bij de opvoeding. Natuurlijk waren wij net zo enthousiast over
  dit mooie ras en ook wij hadden nieuwe kennissen en zelfs vrienden gemaakt bij
  deze club. We werden met raad en daad door de leden bijgestaan. Tot zover alleen
  maar overeenkomsten.” Einde citaat.

  Triest dat de dood ( zal ik verder niet op ingaan) van zijn puppen in Frankrijk de vereniging ( lees voorzittersechtpaar) voor wordt verantwoordelijk gehouden ??? zijn besluit om kost wat kost de NVSWH kapot te maken heeft doen besluiten.(gehoord op een tentoonstelling).

  Daarom zou ik willen eindigen met tegen de schrijver te zeggen;

  Tracht de onverwerkte rancune een plaatsje te geven in plaats van dat het je leven blijft bexefnvloeden.
  Als ik vier maal in het stukje het woord voorzittersechtpaar (onjuist overigens) zie gebruiken, dan geeft dat toch wel de angel aan die nog steeds in het vlees zit.

  Ga voor de spiegel staan en maak je los van het verleden, dan wordt de wereld voor jezelf ineens veel leuker en voor je hart veel beter.
  Hans

 4. Marianne zegt:

  Lees nog even de titel van Johans stukje, Hans van Riel. Inzicht. Laten we hopen dat het bij jou ook zo ver komt. Als ik je reactie lees, is er voor jou nog een lange weg te gaan. Er is geen beginnen aan al je onzin recht te zetten. Groetjes, Marianne.

 5. Jeline zegt:

  Vooruit nog 1 keertje dan, Hans. Vreemde manier van compassie tonen heb jij, op mij kom jij zeer rancuneus over, maar alleen als je schrijft, in persoonlijke gesprekken met mensen (want kan jij aan iemand zien of ze lid van de AVLS zijn?) ben je poeslief en toon je veel begrip, heb ik gehoord. Er wordt gefluisterd dat je mensen soms uit de tent lokt.
  Wordt het Belgische nestje van jouw hond nu België gechipped? In het verleden werd dat gewoon in Nederland gedaan. Foei, fraude. Is er DNA opgeslagen, want je weet het nooit, zeker als er zo met de aantallen pups wordt gegoogeld.
  Je schets een beeld van de AVLS waar iedereen die er lid van is, een beetje om moet lachen.
  Je zit zover naast de werkelijkheid dat het een beetje pijnlijk voor je is, wie heeft je toch al die onzin op de mouw gespeld? Wordt je niet gewoon gebruikt.
  Wat je schrijft is misschien zoals jullie het graag zouden zien, droom lekker door. Geen vergadering zonder eerst te hakketakken??? Laat je nakijken, denk je nou echt dat een club waar nu al jaren lang nog geen 10 hondjes, en dan neem ik het ruim per jaar geboren worden dat waard is.
  Ik zou zeggen ga door op de ingeslagen weg, verstand op nul en oogkleppen op.
  En toch veel liefs (dat kan je wel gebruiken)
  Jeline

 6. Rick zegt:

  …”Als nu de schrijver van dit stukje eens de werkelijkheid weergaf, al was het maar voor één keer, en vertelde hoe het echt is gegaan met het ‘niet komen’ van de NVSWH, dan zou het in ieder geval van eerlijkheid getuigen.”…
  Als de “schrijver van dit stukje” dat in jouw ogen niet doet Hans, hoe ziet de werkelijkheid er dan wel uit? We zijn benieuwd…Dit is je kans, Hans.

 7. Sonja Té zegt:

  Beste Hans, je beschuldigt Johan regelrecht van liegen. Waarom reageer je niet op de vraag van Rick. Als Rick jou vraagt hoe het volgens jou is gegaan zwijg je. Je schiet alleen wat losse flodders uit de zijlijn af. Om iemand te beschadigen zonder zelf met iets te komen. Je hebt in je laatste reactie geshreven dat het jou defenitief laatste reactie was. Maar je gaat gerwoon door. Ik denk dat ik je nu door heb. Jammer . Liefs (ja ook al 😉 Sonja.

 8. Rick zegt:

  Ik denk dat Hans eerst in conclaaf zal moeten gaan met het “voorzittersechtpaar”….Maar het schijnt dat die nu bezig zijn met nieuwe geruchten, halve waarheden en hele leugens te verzinnen voor Wolfhondenweetjes. Zal dus nog wel even duren voor we een “eerlijk en waarheidsgetrouw” antwoord tegemoet kunnen zien.

 9. Sonja Té zegt:

  Nog even Hans. Als je iemand citeert moet je de naam van degene die je citeert erbij zetten. Dat is wel net zo netjes. Op jou manier kun je van alles verzinnen of zelf een tekst maken. Ik bedoel “Iemand wees mij op het weblog van….. tot en met …. zover alleen maar overeenkomsten.”
  Liefs, Sonja.

 10. Jeline zegt:

  Ik heb de nieuwe CD van de Raad bekeken en schrok me rot. Ik wist niet dat de Saarlozen van de NVSWH er zo slecht voor stonden Er zijn de afgelopen 3 jaar, 29 Saarlozen in Ned. geboren.
  De toekomst wordt nog zorgelijker 2009 9, 2010 0, 2011 tot nu toe 0.
  Ga zo door en het houdt van zelf op.
  Liefs Jeline

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s