Propaganda

Muhammed Saeed al-Sahaf

Misschien ken je hem nog. Muhammed Saeed al-Sahaf, voormalig opperhoofd van het ministerie van voorlichting en propaganda in Irak. Aimabele man. Goedlachs. Beste maatjes met de internationale pers. Die vond hem ook wel een toffe vent, je kon in ieder geval met hem lachen. In de laatste dagen van Saddam Hoesseins schrikbewind probeerde hij de wereld er nog steeds van te overtuigen dat er niets aan de hand was. Vrijwel tegelijkertijd ontploften Amerikaanse bommen in operatie ‘Shock and Awe‘ achter zijn rug op de regeringsgebouwen van Bagdad. Onverbeterlijke optimist of domme, halsstarrige propagandist?

shock and awe

operatie ‘Shock and Awe’ in Bagdad

Ik moest deze week even aan hem denken. De NRC had afgelopen woensdag weer een uitgebreid artikel over de misstanden in de rashondenfokkerij. We kennen allemaal de voorbeelden, ik zal ze hier niet herhalen. Naar mijn mening is het eeuwigdurend gesloten stamboek van de Raad van Beheer de hoofdoorzaak van alle ellende. Allerlei barrières worden opgeworpen om nieuw bloed in al die zieke rashondenpopulaties in te brengen. En dan die verfoeilijke, absurde competitie tussen eigenaren en rashondenfokkers op die vreselijke hondenshows waar de best geslaagde gedrochten in rashondenland de prijsbekers wegslepen. Volgers van mijn blog kennen mijn opvatting daarover.

En als je wilt weten wat ik vind van die belachelijke hysterie rondom raszuiverheid dan raad ik je aan mijn stukje in Jaargang 2 nummer 2 (pagina 4 e.v.) van de AVLS te lezen. Rond, ronder, rondst… kort, korter, korst… klein, kleiner kleinst… tot de hersenpan van die krankjorum doorgefokte Cavalier King Charles Spaniëls de inhoud niet meer kwijt kan, de Engelse Bulldog zowat de verstikkingsdood sterft en de ooit zo stoere Duitse herder nu als een invalide stumper over straat gaat. Max von Stephanitz zou zich omdraaien in zijn graf als hij zou zien hoe zijn ras de laatste 50 jaar totaal is verkloot. Bedenk zelf de andere voorbeelden maar.

Dat weet de Raad van Beheer natuurlijk ook wel. Het opperhoofd van dienst van de afdeling Marketing & Communicatie had het artikel in de NRC ook gelezen. En? Niets aan de hand mensen! Die cijfers kloppen gewoon niet en we zijn al jarenlang hard bezig met elkaar te praten! Trouwens, niet-rashonden zijn ook niet gezond.  Ach, gelukkig maar, dat is weer een hele zorg minder. Met de werkelijkheid wordt geen rekening gehouden. Dat is het primaire kenmerk van propaganda.

George W. Bush jr.

Mission accomplished, zei George W. Bush jr. zonder blikken of blozen, ergens, veilig op een oceaanstomer van militaire makelij. Terwijl achter hem, uiteraard uit het zicht, nog steeds de bodybags richting Verenigde Staten werden afgevoerd.  We konden weer rustig gaan slapen. De war against terror was voorbij. Kom George, laten we fijn een potje gaan golfen. Met de werkelijkheid wordt geen rekening gehouden. Dat is het primaire kenmerk van propaganda.

Tja, die jongens van Marketing & Communicatie of hoe het verder allemaal ook mag heten… ik weet het niet. Zou zo’n marketing- en communicatieman of zo’n directeur van de Raad van Beheer nou ook zo’n van pijn kermende Cavalier King Charles hebben met een te kleine hersenpan, of een Engelse bulldog die bijna de moord stikt uit ademnood of een invalide, strompelende Duitse herder? Potje golfen dan maar, Jeroen en Paul? Mooi! Wat is jullie handicap? Wat zeg je? O, John zegt er binnenkort ook nog wat over? Oei. Afwachten dan maar…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Shows en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s