Eindelijk…

De Raad van Beheer is zover! De Raad handelt vaak net zo snel als dikke stront in een trechter, maar nu is er dan eindelijk goed nieuws. Wat de AVLS al sinds het begin in haar fokreglement heeft staan, gaat nu voor alle rassen gelden. Afname van DNA bij fokdieren! Niet vrijblijvend, maar verplicht. Mocht blijken dat de afstamming niet klopt, dan worden geen stambomen voor dat nest afgegeven.

Daarmee zal het gesjoemel op papier met de afstamming van honden tot het verleden behoren. Goddank. Maar er verandert nog meer: Ik citeer: “Ouderdieren moeten worden onderzocht op aandoeningen die in het betreffende ras voorkomen.” Maar als rasverenigingen beweren dat er bij hun honden geen erfelijke afwijkingen voorkomen?

Ook daarover is de Raad van Beheer duidelijk: “Het is juist de bedoeling om géén onderscheid te maken tussen de rassen en de regels voor iedereen te laten gelden. Daarnaast is het zo dat juist rassen die klein in aantal zijn gevaar lopen op het ontstaan van erfelijke aandoeningen. Hun genenpool is immers beperkt hetgeen verhoogde kans op erfelijke afwijkingen met zich meebrengt.”

Marianne heeft zich werkelijk de blaren op de tong gepraat in de werkgroep ‘Fokkerij en Gezondheid’ om het zover te krijgen. Dat heeft al met al twee jaar geduurd! Sommigen wilden het weer uitstellen tot later, maar de Raad meldt nu trots: “De verplichte DNA-afstammingscontrole is eigenlijk zowel basisvoorwaarde als sluitstuk van het duurzame fokbeleid.”

Oké, dat had je wel wat eerder kunnen bedenken, denk ik dan, maar goed, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Voor wie het hele verhaal wil lezen klikt hier. Dat het opslaan van DNA veel voordelen heeft kun je hier lezen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, AVLS en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Eindelijk…

  1. Trudy zegt:

    Geweldig! Jullie zijn nog steeds goed bezig. 🙂

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s