Tweede Kamer

Ik heb al eerder aandacht besteed aan de Stichting Dier&Recht, die zich de woede van sommige fokkers en rasverenigingen op de hals haalde door te komen met een aankoopadvies voor rashonden. Voor veel rassen was het advies negatief. Nu komt Dier&Recht met dit persbericht:

“Er komt een verbod op het fokken met honden die lijden aan erfelijke ziekten. Dier&Recht is blij dat de Raad van Beheer zo’n verbod instelt, maar voor veel doodzieke hondenrassen komt dit verbod veel te laat. Deze rashonden zijn niet meer te redden van de ondergang.

Meer dan 40% van de rashonden lijdt aan een ernstige erfelijke aandoening. Bij sommige honden vallen de bolle ogen uit de te kleine oogkassen, bij andere honden is de luchtpijp zo klein dat ze voortdurend ademnood hebben, weer andere honden hebben zo’n kleine schedel dat de hersenen er amper inpassen.

Voorbeelden van doodzieke rassen zijn de Engelse en Franse Bulldog waarvan de puppies alleen door middel van een keizersnede geboren kunnen worden en hun hele leven lijden aan ernstige ademhalingsproblemen en de Cavalier King Charles Spaniël waarvan de schedel te klein is voor de hersenen.

Hans Baaij, directeur van Dier&Recht: “Als deze maatregelen pak ‘m beet 40 jaar geleden waren getroffen, toen inteelt nog niet zo wijd en verbreid was, dan had het een kans van slagen gehad, maar nu is het voor veel hondenrassen gewoon te laat. Men blijft doormodderen binnen doodzieke hondenrassen en het nut daarvan ontgaat mij volledig. Ik heb al vele malen tegen de Raad van Beheer gezegd, waarom beginnen jullie niet gewoon opnieuw met bijvoorbeeld de Cavalier? Een Cavalier 2.0 zogezegd, zonder een te kleine schedel, zonder zo’n raar klein neusje, zonder chronische oog-, oor-, knie- en hartaandoeningen. Maar daar willen ze absoluut niet aan”.

Over verziekte Pim Fortuyn hondjes heb ik al eerder geschreven en over doorfokken of nadenken. Het zijn maar enkele voorbeelden van een verziekte fokcultuur.

Hondenrassen die minder ziek zijn en nog wel perspectief hebben, moeten volgens Dier&Recht gekruist worden met andere rassen om inteelt terug te dringen.

Als de kynologie het niet zelf regelt, dan regelt de politiek het voor de kynologie. Aanstaande maandag 11 juni is er een algemene commissievergadering over dit onderwerp in de Tweede Kamer van 13.00 tot 18.00 uur. De vergadering is openbaar. (nagekomen bericht: de vergadering is geannuleerd)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s