Teruglopende geboortecijfers

Hoe weet je hoeveel Saarlooswolfhondenpups er in Nederland de afgelopen jaren zijn geboren? Let op: in Nederland, want het gaat om de aantallen pups in Nederland. Rasverenigingen in Nederland moeten voldoen aan de voorwaarden die in Nederland zijn gesteld. Je koopt de CD van de Raad van Beheer met geboortegegevens. Daarop kun je alle geboren Saarlooswolfhonden met stamboom in Nederland vinden. Die geboortecijfers zet je in een Excel bestand en dan ziet het er zo uit (klik erop voor een groter beeld):

geboren Saarlooswolfhonden in Nederland 1996 – 2011

Waarom is het belangrijk om te weten hoeveel pups er in Nederland zijn geboren? Om een ras in stand te houden heb je een minimaal aantal pups nodig. Voor de Saarlooswolfhond is dat op basis van de gegevens van de RvB door deskundigen berekend op 60 à 80 pups per jaar. Dat aantal wordt vanaf 2007 niet meer gehaald. De terugloop in het aantal geboren pups is bijzonder zorgelijk. Het beste zou zijn als beide rasverenigingen voor de Saarlooswolfhond in Nederland, NVSWH en AVLS,  gezamenlijk een plan van aanpak  hadden geschreven. Dat zat er helaas niet in. De NVSWH vond het niet nodig, hoewel er sinds 2009 geen enkele Saarlooswolfhond in Nederland meer is geboren in die vereniging. De gezondheidscommissie van de AVLS heeft toen zelf maar een plan geschreven dat door de ledenvergadering is goedgekeurd.

Degene die over deze materie  meer willen weten, raad ik aan deel te nemen aan de fokkerstour van de Raad van Beheer, met name de sessies  ‘Verstandige fokkerij’ door Piter Bijma en ‘Inteelt en verwantschap’ door Kor Oldenbroek en Jack Windig.

Marianne.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in AVLS, Pups en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s