Uitsluiten of niet, 1

De fokkerij met zeer nauw verwante dieren zoals vader x dochter en grootouder x kleinkind paringen  is eindelijk (na 100 jaar) verboden door de Raad van Beheer. De kynologie maakt de laatste tijd dus stapjes in de goede richting. Het is een echte omslag in het fokbeleid. Fokcombinaties als neef x nicht en halfbroer x halfzuster moeten nog verboden worden. We zijn er dus nog niet.

De werkelijke omslag zal moeten komen door een verandering in mentaliteit bij de fokkers. En dat bereik je niet met dwang, al kom je met 100 tuchtcommissies en torenhoge boetes aanzetten! Het moet van binnenuit komen: het inzicht dat er werkelijk iets moet veranderen. Frank Dales van de Dierenbescherming vindt dat “openstelling van stamboeken een mentaliteitverandering vergt onder de fokkers die nog heel ver weg is.” Dat is waar, maar toch ben ik van mening dat fokkers zo langzamerhand gaan inzien dat er iets moet veranderen.

Hushala Helatna v. ’t Schoman, PRA lijder

Het is ook niet makkelijk. De fokkerij met honden die ‘aantoonbaar en ernstig lijden‘ wordt verboden. Dat is op het eerste gezicht een sympathiek plan, maar als je er langer over nadenkt is het toch een lastige materie.  Neem onze Shala (foto boven). Een rastypische Saarlooswolfhond, ze voldoet aan de rasstandaard en had altijd een mooie beoordeling op tentoonstellingen. Oppervlakkig gezien niets aan de hand. Maar… Shala heeft PRA. Ze ziet haast niets meer.

Maar lijdt ze ‘ernstig’ aan deze aandoening  die tot blindheid leidt? Nee! Ze ziet nog steeds een heel klein beetje, heeft geen pijn en weet zich redelijk goed aan haar handicap aan te passen. Moet je deze erfelijke afwijking dan niet uit het ras te fokken? Natuurlijk wel! Maar er zijn veel misverstanden over het fokken met honden die een erfelijke ziekte hebben. Je hebt soms dragers van een erfelijke ziekte nodig om die ziekte op een verantwoorde manier terug te dringen. Raar maar waar. Daarover de volgende keer meer…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s