Zomergasten

Wie niet geïnteresseerd is in andere onderwerpen dan de Saarlooswolfhond, hoeft niet verder te lezen: dit heeft niets met Saarlooswolfhonden te maken. Toch even iets rechtzetten. Een speciale uitzending van Zomergasten gisteravond.  De oorsprong van dat programma is niet diep filosofisch, onbegrijpelijk kunstzinnig  of buitengewoon intellectueel. Nee, de oorzaak was veel prozaïscher: poen! Roel van Broekhoven zei in het inleidend commentaar dat het programma was bedacht door ‘een aantal’ programmamakers. Een regelrechte leugen of, als we het netjes willen houden,  de waarheid wordt hier behoorlijk geweld aangedaan. Maar goed, de redactie van nu was 25 jaar geleden nog niet de peuterpubertijd ontstegen om van Broekhoven te kunnen corrigeren en mede-samensteller Harry Hosman en (met dank aan in de aftiteling) Jannie Langbroek wisten wel beter maar hielden hun mond.  Krijn ter Braak, de enige bedenker van het legendarische programma, kwam niet aan het woord in de jubileumuitzending gisteravond. Geschiedvervalsing is van alle tijden, dus hoogste tijd om even iets recht te zetten.

Krijn ter Braak

In 1988 was ik zakelijk leider van de VPRO en zat met een behoorlijk financieel probleem voor de winterprogrammering. Dat betekende dat de aankomende zomeruitzendingen voor het zeer bescheiden bedrag van 50.000 gulden out of pocket moesten worden geproduceerd. (voor diegenen die weinig van tv-budgetten weten: een waanzinnig laag bedrag en vrijwel onmogelijk te realiseren.) Geen van de programmamakers wist iets creatiefs te bedenken. Zo niet Krijn ter Braak, theatermaker, regisseur en acteur, destijds hoofd televisiedrama van de VPRO (een overigens weinig benijdenswaardige positie in een omroep die voornamelijk bestond uit journalisten en documentairemakers, maar dat terzijde).

Krijn kwam met het briljante idee van Zomergasten, een avondvullend programma met 1 gast en 1 presentator. Niemand, ook Krijn niet, besefte toen dat dit 25 jaar later een waar ‘instituut’ zou worden. Peter van Ingen werd presentator. Van Ingen was in vaste dienst en drukte dus niet op de extra kosten. De gast mocht voornamelijk kiezen uit oude VPRO fragmenten. Dat scheelde weer uitzendrechten.

Van Ingen in 1988 met eerste zomergast Pierre Janssen

Nóg hoor ik Krijn, met zijn diepe, sonore stem, zijn briljante idee die maandagochtend toelichten op de plenaire redactievergadering. Het was voorjaar 1988. Toen hij jaren later in ongenade was gevallen bij hoofdredacteur Kiers en de VPRO had verlaten, verdween zijn naam van de aftiteling. Na lang gezanik en gezever werd dat uiteindelijk rechtgezet. Een te treurig verhaal en veel te lang voor dit blog. Soms sprak ik Krijn nog wel eens op een bijeenkomst of ik zag hem in een tv-serie voorbijkomen. We zijn wat ouder geworden, constateerden we dan, maar alleen aan de buitenkant. Ik zal de VPRO om rectificatie vragen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zomergasten

  1. Suzanne Stoetzer zegt:

    Nooit geweten, dit verhaal. Och ja, het is toch overal hetzelfde…..ego’s, ego’s, ego’s en machtspelletjes. Begin er toch wel moe van te worden, zo langzamerhand. Maar dat zal wel aan mijn leeftijd liggen 🙂

    groetjes, Suzanne

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s