De gevolgen van fokkeuzes

Als het clubblad van de AVLS binnenkort weer uit is, zal ik de samenvatting van de voorlichtingsavond in Woudenberg over Inteelt en Verwantschap publiceren, omdat deze informatie ook van belang is voor fokkers van de NVSWH en voor fokkers die geen lid zijn van de AVLS. Deze grafiek uit het onderzoek wil ik speciaal onder de aandacht brengen. Wat opvalt is de toename van pups in 1993 en de afname van pups de laatste jaren, met name in 2010 en 2011. De oorzaak van afname van de laatste jaren is te verklaren: er worden nauwelijks nog nesten uit Frankrijk in Nederland verkocht en de nesten van de NVSWH werden de laatste jaren niet meer in Nederland geboren.

Maar vooral wordt duidelijk hoe weinig honden eigenlijk worden gebruikt voor de fokkerij. De niet gebruikte teven zijn met lichtbruin, de niet gebruikte reuen met lichtblauw aangegeven: de overgrote meerderheid. De laatste twee jaar is dat logisch, omdat de honden nog te jong waren om voor de fokkerij te worden ingezet. De overige jaren werd gemiddeld 19% van de teven en reuen ingezet. Hoewel dit cijfer beter is dan bij veel andere rassen, kan het nog beter. Het is goed voor een evenwichtige opbouw, zeker bij een kleine populatie, als zoveel mogelijk reuen en teven worden gebruikt.

Reu-eigenaren zouden zich ook actiever kunnen opstellen in de fokkerij. Die gezondheidstesten zijn duur, ik weet het, zeker als je niet weet of je reu gekozen gaat worden. Teef eigenaren zouden ook meer over de inzet van hun teef kunnen nadenken.

De onderzoekers concluderen dat de inteelt- en verwantschapstoename zodanig zal oplopen dat de populatie op den duur zichzelf niet meer uit de gevarenzone kan halen en houden. Oorzaak is de kleine omvang van de populatie. In het begin was de selectie gericht op homogeniteit. Over selectie op homogeniteit bij de Saarloos Wolfhond (alleen fokken met mooie, rastypische honden, veelal met incest- of lijnteelt, zoals jullie weten een stokpaardje van me) zegt het rapport:

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in AVLS en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De gevolgen van fokkeuzes

  1. Peter Piers zegt:

    Jammer dat er geen grafiek is over de vraag naar SWH pups. Nieuw en/of vervanging. Het blijft een speciaal ras met zijn eigen eigenaardigheden en speciciale aanpak. Ook zijn het vrij kostbare pups. Er moet dus “smart” gefokt worden en de genenbasis moet zo lang mogelijk zo breed mogelijk gehouden worden, zolang er geen enorme vraag is naar de SWH. Het blijft volgens mij een niche markt alleen voor liefhebbers.
    Een opdracht voor en aan beide R.V’s.

    Groet Peter

  2. Ik heb nog wel een hele mooie reu in de aanbieding. Hij is getest.
    Volgens mij bij een verantwoorde combinatie het risico meer dan waard. Gaat de lijn tenminste niet helemaal verloren….

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s