Het effect van verantwoord fokken

Twee dia’s uit de presentatie van de workshop Inteelt en Verwantschap in Woudenberg wil ik graag onder jullie aandacht brengen om te laten zien dat je met een verantwoord fokbeleid een eind kunt komen.

Nadat de  AVLS in 2007 van start ging, is de verwantschapstoename tussen de honden daadwerkelijk afgenomen. De jaren daarvoor was de toename alarmerend hoog. Voor het eerst sinds 1982 (toen de populatie in tweeën werd gesplitst) nam de verwantschaps-toename tussen de honden dus af! Leden van de NVSWH, die waren overgestapt naar de AVLS, wilden hun honden voor de fokkerij inzetten. Na selectie op gezondheid en leeftijd zijn hieruit in totaal 12 nesten voortgekomen die een mooie bijdrage aan de verlaging van de verwantschapstoename hebben gegeven. De combinaties werden op verwantschap berekend met behulp van software van de Wageningen Universiteit. Dat beleid gaf een positief effect dat je in onderstaande tabel kunt zien. Het effect is gering, maar het is een echte ombuiging.

Verwantschapstoename Saarloos Wolfhond 1982 – 2012

Het effect op de reductie van de inteelttoename is veel groter (zie de tabel hieronder). Door te sturen op verwantschap is het effect op inteelttoename meteen merkbaar. Vanaf 2002 zet de afname in (hoewel de verwantschapstoename tot 2007 nog te hoog is, zie de eerste dia) met een duidelijke afname na 2007.  Maar… al met al zijn het erg kleine stapjes die op den duur geen lucht geven aan de populatie als geheel. Let wel: het gaat hier om de totale populatie, dus om de Saarlooswolfhonden van AVLS fokkers, van NVSWH fokkers en van niet-aangesloten fokkers. De afname van de toename (vreemd, maar zo is het toch echt) zal op den duur afvlakken als er geen maatregelen worden genomen. Doorgaan met de fokkerij zoals voorheen is op de langere termijn geen optie. Voor geen enkele fokker! De uitkomsten van de simulatieprogramma’s van de genetici geven dat duidelijk aan. Vandaar hun advies: probeer op termijn op een verantwoorde manier nieuw bloed in te brengen.

Inteelttoename Saarloos Wolfhond 1982 – 2012

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in AVLS en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s