Witte Saarlooswolfhond

witte SWH adv

Iedere eigenaar van een Saarlooswolfhond weet dat er officieel drie kleurslagen zijn van ons ras: wolfsgrauw, bosbruin en wit. Het witte vachtpatroon vererft recessief. Af en toe duiken er nog wel witte exemplaren op, maar witte Saarlooswolfhonden waren er in de tijd van Leendert Saarloos veel meer. Nu is die kleurslag vrijwel geheel verdwenen.

Ik zal het geen domheid noemen, maar eerder onkunde of onwetendheid. Frits Pielanen, destijds voorzitter van de NVSWH en de man achter het centrale fokbeleid, was ervan overtuigd dat de witte kleurslag van de Saarloos Wolfhond gepaard ging met gezondheidsproblemen! De honden zouden zelfs gedragsproblemen vertonen!  Hij besloot de witte kleurslag te elimineren. In het eerste boekje over de Saarloos Wolfhond staat:

wswh

Fits Pielanen, de man die de NVSWH met een totaal failliete boedel achterliet (er worden nauwelijks nog nesten geboren) heeft jarenlang alle witte Saarlooswolfhonden stelselmatig van de fokkerij uitgesloten. Dat had een verwoestende uitwerking op de genenvariatie en was desastreus voor een gezonde ontwikkeling van het ras. Wil je echt weten hoe het met de vachtkleurvererving zit, lees dan het boek “Een hond in wolfskleren” waar het helder wordt uitgelegd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Erfelijkheid en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef je reactie:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s